Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Mala ali ukusna pivska iznenađenja stižu iz Istarske pivovare

U srcu Istre, u Buzetu, pokraj izvora Sv. Ivan smjestila se Istarska pivovara. Pokrenuta je davne 1977. godine kao strateški projekt s ciljem zadovoljavanja potrebe za kvalitetnim domaćim pivom koje, s obzirom na svoju poziciju i karakteristike, može pronaći svoje mjesto i izvan regionalnih okvira, te tako dodatno unaprijediti gospodarski razvoj lokalne i regionalne zajednice, stoji u promo materijalu ove velike pivovare iz Istre. Evo dva piva koja mogu Istrijanima donijeti taj iskorak
Objava 14. ožujka 2020. 1 komentara 918 prikaza
Muškat je pogotovo dobro prošao kod nježnijeg spola, dok je Gold sasvim dobro lagersko pivo
Muškat je pogotovo dobro prošao kod nježnijeg spola, dok je Gold sasvim dobro lagersko pivo
Piva u simpatičnim bočicama možete pronaći u većini trgovačkih lanaca

U masi domaćih nezavisnih pivovara, naišao sam i na neke skrivene dragulje. Nisu Istarsko Muškat i Istarsko Gold ništa pretjerano novo, na tržištu su već neko vrijeme, no odnedavno dolaze u novoj, znatno atraktivnijoj ambalaži koja će, također, lakše pronaći put do stolova boljih restorana. Dakle, zaboravite Favorit po kojem je Istarska pivovara dugo vremena bila najpoznatija, nova su vremena otvorila mogućnost i za neke druge stvari. Tako mi je pravo iznenađenje bilo oduševljenje koje je Istarsko Muškat izazvalo kod nježnijeg spola. I oduševljenje je preslaba riječ. Tako sam par redaka koji slijede najprije napisao u svojoj novini, Večernjem listu. Spoj vina i piva očito je jamac pića koje će u najmanju ruku biti zanimljivo. Istarski Muškat je pivo, zapravo pivski pjenušac, koje se pojavilo prije dvije godine s potpisom Nensi Vojsković Mijatović, biotehnologinje i direktorice proizvodnje Istarske pivovare, koja izgleda doista i zna prepoznati kakav okus nedostaje u sve bogatijoj pivskoj ponudi. A uz to je, dakle, Muškat nešto što se izrazito svidjelo i pripadnicama ljepšeg spola, barem po iskustvima ovog autora. Jasno, Muškat je pravljen i s namjerom da se napravi pivo s jasnim lokalnim obilježjem, a to je dakako vino muškat. Riječ je o recepturi vina i nefiltriranog piva kod koje su korištene i četiri vrste hmelja.

U tom procesu dobilo se doista nešto što se može nazvati pivskim pjenušcem, piće ima samo dva posto alkohola, jako je gazirano pa može biti i dobar aperitiv. U okusu prevladava slatki muškat, što je neobičnost ovog piva, ako ga se može tako nazvati, što je čimbenik privlačnosti koji neće razočarati. Ovakvi su hibridi prilična rijetkost, pa je i s te strane Muškat dobar potez pivovare iz Buzeta otvorene još 1977. godine koja njime iskoračuje iz svoje standardne pivske ponude. Istarsko Gold je svrstan u premium lagere, no i radi se o vrlo, vrlo korektnom svijetlom lagerskom pivu koje može u bilo koji bolji restoran. I o njemu sam nešto napisao u novini, nema razloga da mijenjam. Još jedno zanimljivo ali i dobro pivo među specijalima Istarske pivovare je Gold. Lagersko pivo koje u pivovari kao i na specijaliziranim internetskim stranicama vode pod premium lager, očito cilja na Horeca lanac kao i one koji pivo vole gledati kao više od svakodnevnog proizvoda.

Zgodna ambalaža u boci 0,33 litre dijeli vizualni identitet s Muškatom a čini se da koliko je Istarsko Muškat uhvatio korijena kod ljepšeg spola, barem po iskustvima ovog autora, Istarsko Gold moglo bi se uhvatiti kod suprotnog spola. Gold za koji u Istarskoj pivovari ističu kako je napravljeno s pet vrsta sladova i četiri sorte hmelja, prije svega je iznimno pitak no istodobno i dovoljno ukusan da se može spariti s bogatijim jelom a i dobro popuniti slobodno vrijeme koje ste odvojili za degustaciju. Istarsko Gold može pronaći fanove i kod sasvim prosječnih korisnika, kao i kod redovitih uživatelja koji su skloni potražiti nešto novo. Lagersko pivo koje dolazi iz najveće istarske pivovare lijepe je pojavnosti i u čaši s podebelom bijelom pjenom, ugodnih aroma te okusa, te ga se mirne duše može preporučiti. Dodajem da u svom portfelju velika pivovara iz Istre ima i dva piva iz Belgije, blonde i tripel Nikola's koji su doista korektni te ih bez bojazni možete probati.

  • pacoraban:

    Koje gluposti, Favorit i Istarsko su stalno na sniženju po butigama u Istri jer ih nitko tamo ne šljivi..