Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Maskeron je s Herculesom još jednom dokazao da je majstor hmelja

Niko Čučković pivsko-umjetničkog imena Maskeron vrlo se brzo profilirao kao jedan od najboljih kućnih pivara ali i kao jedna od najpoželjnijih adresa za suradnje. S pravom, riječ je o pivaru s posebnom kreativnošću koji zaista zna s najdragocjenijim sastojkom - hmeljem
Objava 15. srpnja 2020. 0 komentara 641 prikaza
Kolaboracija Maskerona i Lobika dala nam je jedno sasvim posebno pivo s divljim hmeljem
Kolaboracija Maskerona i Lobika dala nam je jedno sasvim posebno pivo s divljim hmeljem
Foto : Maskeron

Doista mislim da je u ovoj ipak teškoj godini do sada jedno od najboljih piva bilo Death by IBU koje je Niko Čučković Maskeron napravio s Pulferom. Ima još par kandidata, kao što još ima vremena do kraja ove pandemijske godine unatoč kojoj domaći pivari prave nova piva, no ne može se reći kako je Death by IBU bilo doista odlično pivo. Vjerojatno se Niko neće ljutiti ako ovdje spomenem da uskoro stiže i druga edicija. I njoj će se vjerojatno veseliti sve ambicioznije pivopije kao što je uostalom veseliti se svakom pivu koje je potpisao dubrovački pivski majstor. Ukazao mi je na Niku još pred neko vrijeme Siniša Anđelić iz splitskog LAB-a a ispalo je, eto, pravom srećom da sam doista i probao pivo koje potpisuje pivar koji doista zna s hmeljem ako rijetko tko drugi.

Tako sam se i ja veselio Herculesu koji je Niko Maskeron napravio u suradnji sa slovenskom pivovarom Lobik koja u nas nije nimalo nepoznata. Upravo suprotno, radi se o jednoj od najcjenjenijih pivovara u Sloveniji pa je tako i kod nas. Tako bih se teško sjetio neke bolje kombinacije za suradnju, ili kolaboraciju kako neki vole reći, kojoj je za cilj pravljenje vrhunskog piva. I tako je i bilo, Hercules koji je double NEIPA s osam posto alkohola, ne samo da je dobro, nego je i vrlo posebno pivo. I razlog je jednostavan, kao i kod ostalih piva u seriji Circus Hoppy Carnival (jedno se već probalo a drugo, nadam se, slijedi uskoro) tema je hmelj. I to ne bilo kakav. Double NEIPA Hercules zapravo je single hop hmelja Medusa iz obitelji Neomexicanus koji divlje raste u Novom Meksiku.

Dakle, naglsak je na divlje, jer se radi, znači, o divljem hmelju. Prvo pivo iz serije, Juggler, koje je Niko kuhao s Pulferom imalo je hmelj Strata, radi o uzgojenom a ne divljem hmelju kao što je Medusa. Treće pivo malo čeka jer se radi o suradnji s Dogmom iz Srbije a tamo je sada, kako da kažem, malo nezgodno. Mnogi su koji čitaju ovaj blog vjerojatno već vidjeli Maskeronov post o novom pivu (po koje morate požuriti jer je serija vrlo ograničena), u kojem objašnjava odakle mu inspiracija za korištenje ovih u nas ipak prilično rijetkih hmeljeva. On tamo kaže kakoje „legenda" Todd Bates zaslužan zašto danas pijemo piva s ovim divljim, divnim hmeljem. Taj je gospodin Todd krajem 90-tih skupljao divlje hmeljeve po brdima Novog Meksika, hikao i istraživao. Nakon niza godina skupio je oko 80 vrsti divljih hmeljeva. Želja mu je bila to komercijalizirati i tako dolazimo do Eric Desmaraia iz CLS Farmsa koji je prepoznao potencijal i krenuo prije nekih 15 godina u uzgoj istih tih divljih hmeljeva, priča Maskeron priču o hmelju iz njegova novog piva. Uzgoj nije nikako bio lagan jer ti hmeljevi se nisu znali penjati, slično kao i druge sorte. Njihovo prirodno okruženje je bilo potpuno drugačije i trebalo je biljku dresirati da postane penjačica. Prvo komercijalno pivo s tim hmeljevima napravila je 2014. godina, Sierra Nevada je otkupila skoro cijelu berbu te godine.

- Nakon tri godine, berba 2017 je dospjela u homebrew shop Yakima Valley Hops i ja sam dobio mail na kojem je pisalo; One of the newest hops on the scene, Medusa is like anything you've ever encountered before. Medusa delivers strong flavor and aroma characteristics of intensive guava, melon, apricot, citrus fruit. Sjećam se kao danas, bio sam u radioni u nekom poslu, kad sam pročitao mail ostavio sam sve i otrčao doma kao da se radi o životu i smrti. Ubacio sam u košaricu dva paketa i prvi, jedini put poslao paket na svoju adresu bez da ide preko mojih US hop smugglers kanala jer nisam htio čekati. Kad je paket stigao carina mi izbila 200 kn, lud sam bio. Ali vrijedilo je. I od tada kuham samo Single Hop sa Medusom, objasnio je na svom fejsu Niko. Ako ovo nije pravi craft, onda doista ne znam što je to točno.

No, kao i uvijek od priče nas daleko više zanima pivo. I ono je doista odlično. NEIPA kao NEIPA, trendovski podstil najpopularnijeg pivskog stila u craftu općenito, u ovoj je iteraciji očekivano mutna, gotovo poput narančina soka, s dosta bijele pjene na vrhu iz koje probijaju, vrlo snažno, različite arome, lubenice, marelice, citre, možda će netko osjetiti još ponešto, ne bih se iznenadio. Dosta se toga osjeti i u okusu, ali na onaj dobar, ne zasitan način, tako da se veliki Hercules može popiti bez većih napora unatoč ozbiljnih osam posto alkohola. Sve je fino, voćkasto, gorčina dopre negdje iz pozadine čisto zbog balansa no remeti ono što u ovom pivu radi hmelj. A njegovih je aroma i okusa toliko da je teško povjerovati bilo kome da mu ga je malo ili da mu nešto nije sasvim po volji. Maskeron naprosto zna sa hmeljem, dokazuje to iz piva u pivo, pa, eto, teško ćemo dočekati sljedeće.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.