Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Dobra mjesta: Mlinarica je dugo već mjesto dobrog piva, a sada se tamo ide i zbog intrigantnih kiselica

I posljednje u nizu kiselih piva, Sour Cake, dokazuje kako je popularna Pivnica Mlinarica na zagrebačkom Ksaveru mjesto gdje se pivo štuje na poseban način
Objava 22. prosinca 2021. 0 komentara 2226 prikaza
Od kiselih piva Pivnica Mlinarica stvorila je vlastiti brend
Od kiselih piva Pivnica Mlinarica stvorila je vlastiti brend
Foto : Pivnica Mlinarica

Prije nekoliko godina napisao sam tekst o Mlinarici posjetivši je nakon par godina jer nakon odlaska preko Save put me rijetko nanosio na Ksaver, a i onda s premalo vremena. I taj je tekst povukao neku pozornost, na prvu neočekivano, no kada se pogleda koliko Pivnica Mlinarica godina već prihvaća Zagrepčane i njihove goste, to je potpuno netočna procjena. Rijetki su restorani u Zagrebu koji toliko godina opstaju, a onda još i bez nekih vidljivih amplituda koje bi trebale biti uobičajene, pa onda i bez nekih većih zahvata u prostor. Jasno, prekrasna lokacija, uređen parking važni su aduti, no bilo je i takvih mjesta koja nisu izdržavala predugo, sjetio bi ih se čovjek u trenutku nekoliko.

Pivnica Mlinarica i danas je jedno od najpopularnijih zagrebačkih mjesta i za to postoji više razloga. Primjerice, nikada se ondje nije drastično mijenjala kuhinja, uvijek su to tradicijska jela, široki njihov izbor, prihvatljiva baš svakome, povoljna u odnosu na dobiveno. Ali, kako već i stoji u imenu, u Mlinaricu se dolazilo uvijek i zbog piva. Naime, još dok nije bilo craftova, odnosno dok smo imali tek Medvedgrad koji je proizvodio svoje pivo za svoje lokale, u Mlinarici ste mogli naći barem neku drugačiju ponudu. Barem to, već i tada su se trudili da se dobar zalogaj ne pokvari lošim gutljajem. A onda je stasao Edi Jendrić, vrijedni nasljednik obiteljskog restorana, koji je u sklopu objekta uredio pivovaru. Sada je to to. Pogotovo zato jer su već prva piva izašla iz te pivovare izazvala malu senzaciju.

I tako je već tih nekoliko godina uz dodatne promjene, odnosno nadogradnju. Piva su Mlinarice sada dostupna i u boci, a posebna se pozornost pridaje se kulturi kiselog piva koju Jendrić razvija sa svojim glavnim pivarom Dimitrom Jovanovskim. I tako sam za nedavnog predstavljanja novog Studentskog piva dobio za probu par butelja, jedna je bila Savage Beta a druga Duality, što su u ideji dva vrlo hrabra kisela piva odležavana u bačvama gdje je prije njih bio Cabernet Sauvignon vinarije Jakob, a gdje je poveznica miješana fermentacija za koju treba imati petlje kao i dovoljno znanja. U međuvremenu se dogodila suradnja s Medvedgradom, rekao bih da je malo toga prikladnije, da dvije zagrebačke pivnice i pivovare naprave zajednička piva. Pa sam se u Mlinaricu zaputio opet.

Kelnerica je jedan sasvim dobar india pale lager, dakle lagersko pivo s više alkohola, ovdje je to 6,3 posto pa dosta zagrije u ove hladne dane. Ali, takvih piva već smo pili dosta, ali ne i s aromama njemačkog hmelja Calista koji je ovdje korišten u formi Lupomaxa za koji bi se ugrubo moglo reći kako je jedna peleta koncentrata najboljega od tog hmelja. I to daje puno naranče, još nešto voća što je sasvim u redu u ovom punom pivu. Nije Kelnerica jedina već je tu i Bearny Miller što je, pogodite, Sour NEIPA. Ne sjećam se da je netko ovo radio, a priznajem da sam krenuo u kušanje s određenim rezervama, no to je ispalo dosta dobro. Jer, pivo je prepuno Galaxyja i Strate čime se dobio balans u odnosu na kiselinu u čemu vjerojatno nešto sudjeluje i 6 posto alkohola. Već pogađate, uhvatite dok je još koliko-toliko svježe odnosno dok ima ovako puno utjecaja dobrih hmeljeva korištenih za ovo pivo.

I na kraju je išla jedna vrlo intrigantna poslastica. Sour Cake doista dobro podražava aromatiku kolača od višnje koji, jasno, može biti onoliko kiseo koliko to želi domaćica koja ga radi. Ovdje sve ide na kiselu stranu, s jakom prisutnosti višnje uz arome i okuse koje i inače nalazimo u takvim kolačima. Južnoameričkim začinom tonka postigla se aroma vanilije s klinčićem i cimetom a laktozom tekstura koja daje mekoću i olakšava ispijanje. Pa eto, imate u Sour Cakeu pivo koje možete popiti u slobodno vrijeme ali i nakon teške praznične noći. Djelovat će u oba slučaja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.