Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Motiveov Lucid Visions pivo je koje se ne smije propustiti. Evo i zašto

Ako zadnji uradak Simona O'Keeffe nije najbolje pivo koje sam probao a skuhanoj u Hrvatskoj onda je jako blizu
Objava 06. ožujka 2021. 0 komentara 156 prikaza
Foto : Motive Beer Company
Foto : Motive Beer Company
Sjajna je stvar da smo dobili još jednog majstora hmelja kakav je Simon O'Keeffe

Sve brže postajem Motiveov fan, nakon Magnetic Attraction, probao sam i Lucid Visions koje osvojio na prvu. Onda sam malo pričekao pa sam probao opet. S istim rezultatom – to pivo je naprosto dobro. Rekao bih čak i među najboljima koje sam do sada probao a da nose porijeklo 'Made in Croatia'. Svakako je tu negdje među najboljima gdje je već nekoliko odličnih piva iz iste grupe, podstila NEIPA, ne može se lako zaboraviti Cyclone Zmajske, pa Juicy Junkie napravljen kao replika pobjedničkog piva Nika Čučkovića Maskerona, pa onda i njegov Hercules.

Dakle, konkurencija je i više nego jaka ali Lucid Visions je svakako u toj elitnoj grupi. New England IPA vrlo je brzo ušla u mainstream domaćeg crafta, rekao bih da nije tako teško zaključiti i zašto. Odmah ću ponoviti kako me priča sa stilovima u pivarstvu nikada nije previše impresionirala, dapače smatrao sam robovanje pravilima stila ozbiljnim ograničenjem. No, netko mudar sjetio se vrlo elegantnog načina kako to zaobići, a to su podstilovi. New England IPA tako je jedna od sve brojnijih izvedenica originalnog povijesnog stila oživljenog u craftu. Uspio je, barem po meni, jer je donio svježinu poštujući i dalje one kvalitete koje su novodobnu IPA-u dovele do titule kraljice crafta, prije svega tu mislim na zahmljenost ali u kojoj prevladavaju arome tropskog voća. NEIPA ima još intrigantnih karakteristika zbog kojih smo je možda mi, mediteranci, tako dobro prihvatili. Primjerice, izgleda više kao kakav juice nego kao pivo, baš tako nekako, mutna narančasta boja na kojoj stoji podebela pjena. Aromatika je uvijek zanimljiva i intenzivna, upravo kao što očekujemo i kod IPA-e, no kod ispijanja razlika je ozbiljnija.

Zbog primjene zobenih i pšeničnih sladova dobije se drugačija tekstura koja čini NEIPA-u pitkom ali i ukusnom jer sve se te hmeljne note stope sa sladovima čineći uvijek intrigantnu mješavinu. I na kraju ostaje toliko gorčine koliko je potrebno da vas ne zasiti. Sve ovo pronaći ćete i u Lucid Visions no s dodatnom komponentom skladnosti, gotovo savršenim balansom koji se odnosi i na pravilan omjer sladova ali ponajprije na kombinaciju hmeljeva. Alkohol od 6,7 posto treba samo spomenuti, jer je zaista neprimjetan i u aromama i u okusima. Ali Simon je i ovdje pokazao kako nije trik u pivo staviti koliko se stigne hmelja, nego se radi i o odabiru i kombinaciji. A ovdje je to zaista sjajno. Mosaic, El Dorado i Bru 1, nova sorta koju su već primijenile neke poznate američke pivovare poput Ninkasi ili Dogfish Head. Mosaic je u nas popularan i vrlo cijenjen hmelj zbog svojih kvaliteta, daje lagane arome tropskog voća i cvijeća što se osjeti i u okusu.

Probao sam, recimo, pilsner začinjen ovim hmeljem i to je bilo zaista sjajno, osjetila se razlika i u teksturi. Zatim je tu El Dorado koji je iznimno bogat različitim voćnim aromama, tropskog voća, pa ananasa, pa manga, gdje onda dolaze i lubenica, kruška, breskva. Bru 1 se savršeno preklapa jer je bogat ananasom i breskvom i upravo to je ono što se osjeti pri kraju, prije nego nastupi kratki suhi završetak. Zaista nešto sjajno. Pivo je u zanatskom smislu napravljeno odlično, ni u jednom trenutku ne osjetite da se u nečemu pretjeralo niti da vam je ispijanje zamorno. Naprosto je kod Lucid Visions dobro pivo, kao da je samim imenom pivar odmah želio upozoriti kako je ovo nastalo baš iz neke unikatne lucidne vizije. Odlično.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.