Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Muskateer, neobični Crafter'sov hibrid rijetkost je u domaćem pivarstvu

Riječ je o pivsko-vinskom hibridu, belgijskom saisonu s kojim je u omjeru 40 posto fermentirao mošt od muškata žutog a na što je sve dodana i tajna kombinacija začina
Objava 31. ožujka 2019. 0 komentara 564 prikaza
Silvije Boroša i kao craft pivar oduševljava svojim eksperimentima
Silvije Boroša i kao craft pivar oduševljava svojim eksperimentima
Novi Muskateer jedno je od najinteresantnijih piva domaćeg neovisong pivarstva

Sasvim posebno pivo dolazi iz Crafter’sa, pivovare čija ćete piva piti i na ovogodišnjem InMusicu. Odnosno, samo je djelomično riječ o pivu. Jer, riječ je o pivsko-vinskom hibridu, belgijskom saisonu s kojim je u omjeru 40 posto fermentirao mošt od muškata žutog a na što je sve dodana i tajna kombinacija začina. Tako se uz sve najbolje što dolazi od saisona u Muskateeru, kako je nazvan ovaj hibrid, osjeti i sve što treba imati vrhunski pjenušac od muškata. Laganog tijela, kod Muskateera će za pijenja prevladavati muškat u obliku lagane kiselosti a na kraju dolazi saison sa začinima. Pivsko vinski hibrid je i vrlo osvježavajuć, no neka dojam ne zavara jer Muskateer ima devet posto alkohola koji se ne osjećaju u tom kolopletu niti udaraju odmah. Sve je to vrlo zanimljivo već od početka, s aromama u kojima će se više osjetiti začini i kvasac. Kako nam je rekao glavni pivar Crafter’sa Silvije Boroša, muškat se u aromi ne održava dugo, slabi već nakon prvih tjedan dana, no nema prevelike štete jer su arome koje daju začini i kvasac i više nego dovoljne za guštanje. Crafter'sov pivar spomenuo je kako je inspiracija za Muskateer stigla iz povijesti, od poznatog pivskog povjesničara i arheologa Patricka McGoverna sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. Odnosno njegovih zaključaka o tome što se pilo na pokopu kralja Mide - pivo, vino ili medovina. Ispalo je - sve, i to pomiješano. A u Crafter’su su se zadržali na dva od tri sastojka, pivu i vinu, od kojih je, dakle, stvoren Muskateer. Mora se priznati kako je Muskateer, ime je, dakle, posuđeno od muškata, rijedak original. I u kućnom pivarstvu i u craftu probao sam svašta, no ovako nešto do sada ipak ne. S ovim pivom bit će zadovoljni i oni koji su prihvatili kisela piva, a, normalno, i oni koji craft pivarstvo vole zbog njegova liberalnog pristupa u kojem je praktično sve dozvoljeno. Tako je i sa mnom, dozvolio sam si čašicu interesantnog hibrida koji će ovog tjedna biti dostupan u odabranim dućanima te vjerojatno u samo jednom lokalu kao točeno. U boci ide samo u butelji od 0,75 litara koja dolazi s voskom zalivenim čepom koji se otvara uzicom. Baš kao da je riječ o kakvom boljem pjenušcu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.