Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Najboljih 10 piva za ljetno osvježenje

Objava 02. kolovoza 2016. 3 komentara 3150 prikaza
Lako ćete za sebe pronaći adekvatno ljetno pivo na policama domaćih dućana
Lako ćete za sebe pronaći adekvatno ljetno pivo na policama domaćih dućana
Prevladava, jasno, belgijski wit

Kao i svake godine ovaj je tjedan špica turističke sezone. Ne sumnjam kako je današnji dan temperaturni izuzetak pa će već koliko sutra ponovo zasjati jako i toplo sunce. Na ovom blogu propagiramo samo jedno, kvalitetno pivo, pa ćemo zaboraviti sokove i vode, latiti se posla i nabrojati deset piva s kojima se najbolje rashlađivati u najvrućem dobu godine.

Celis White

Kultno lagano belgijsko pšenično pivo neizbježno je staviti u ovakav popis. Svaki i malo bolji poznavatelj svijeta hmeljem i sladom oplemenjene tekućine morao bi znati tko je Pierre Celis a onda i kušati pivo koje je zapravo originalni Hoegaarden. Kako treba mirisati belgijski wit i kakvog treba biti okusa, primjer je upravo Celis White. Obzirom da belgijskih witova ne manjka u našim dućanima, vrlo ćete lako moći usporediti gdje su te razlike u odnosu na konkurenciju zbog kojih je Celis White tako popularan.

Zmajska American Wheat

Mora se priznati, kada nas dečki iz zagrebačke Baštijanove ulice odluče iznenaditi, onda to učine sa stilom. American Wheat je doista onakvo pivo kako biste i zamislili za ovako vruće i vlažne dane, lagano, ohmeljeno koliko treba i toliko pitko da doista nije problem riješiti se nekoliko velikih čaša. Kako doznajem, ostat će u stalnoj ponudi a uskoro će biti dostupan i u bocama što je sve, dakako, sjajna vijest. Kada vrućine i prestanu, čini mi se kako neće prestati i potražnja, Zmajski je American Wheat naprosto dobro pivo.

Lindemans Kriek

Ili bilo koji drugi Lindemans! Jer, ova belgijska etiketa koja postoji još od 1811. godine ima jednu posebnu priču. Riječ je o pivovari koja je u 25 godina uspjela povećati proizvodnju s pet na 50.000 hektolitara godišnje, toliko su popularna njihova lagana voćna piva. Lambic koji u Lindemansu naprave baza je za fina voćna piva koja ćete naći i na policama naših dućana. Mnogi će vas znalci uputiti na Cassis, no mislim da nećete pogriješiti s bilo kojim drugim. Kriek sam izabrao i iz nekog svojeg razloga, on je okusa višnje, mene bi jako zanimalo da probamo slično pivo s maraskom. Tko zna možda se jednom i dogodi!

Pivionica Huncut

Nedavno sam napisao kako je zbilja sjajno vidjeti povratak lagera na jedan craft način, a Huncut je sasvim sigurno dio te priče. I iznenađujuće je dobar! Ovaj zahmeljeni lager vrlo je ukusan s gorčine dovoljno da zadovolji i ponekog hop heada, no glavni mu je adut ono što i treba prije svega biti u ovo doba godine – pitkost. Nema previše alkohola, tek 4,8 posto pa će vas i uživanje u pokojoj bočici više sačuvati od cestovnih kontrola. I onda ćete još vidjeti i cijenu koja je 9,30 kuna, što je praktički bagatelno. Posebna je priča etiketa koja je doista originalna.

Ljeto u Zagrebu

U Pivovari i pivnici Medvedgrad njeguju dugu tradiciju pšeničnih piva. Njihova Dva klasa poznajemo od pamtivijeka, pa je sjajno bilo prošle godine probati i prvu ediciju Ljeta u Zagrebu. Riječ je o dobro skuhanom belgijskom pšeničnjaku sa svim svojim osobinama, gdje je u ovoj drugoj ediciji ponešto smanjen okus korijandera što je meni sasvim u redu s obzirom na to da nisam neki njegov fan. Sve ostalo je isto kao i lani što je zaista u redu. Mogao bih se složiti i s time kako je vizual boce Ljeta u Zagrebu možda i najbolji u hrvatskom craftu. Dobra i kompletna priča.

Summer Sour

O ovom pivu ponešto sam napisao ovog vikenda pa je teško kako se neću u nečemu ponoviti. Ali, zašto i ne bih! Ovo je, dakle, prvi u Hrvatskoj kuhani sour a koji se prilično brzo uhvatio među ljubiteljima piva. Iznimno je osvježavajuć, s tek 3,5 posto alkohola te ga možete piti koliko god treba da utažite žeđ. Za ovakvo se vrijeme može slobodno preporučiti bilo koje lambičasto pivo, a pogotovo kada je riječ o nečemu ovako dobrom a što je još skuhano i tu blizu, na zagrebačkom Žitnjaku u The Garden Brewery.

Prvo Viško Pivo Saison

Ne može se poreći, uspjeh je posljednje domaće etikete iznenađenje za sve. Čini se kako je romantična priča o Norvežanima koji su odlučili skuhati pivo za Hrvate iznimno dobro prihvaćena u nas, no sasvim je sigurno više prihvaćena tvrdnja kako se doista radi o odličnim pivima. Nekadašnji članovi ekipe koja je stajala iza Nogne Ø očito svoj posao znaju i više nego dobro, pa je nakon Vunetova prvi saison na policama jedno od trenutno najtraženijih piva. Šest hmeljeva dalo je okuse koji će ga učiniti nešto posebnijim no neće nikoga prevariti jer već prvi mirisi odat će ga kao punokrvnog predstavnika svojeg stila.

Vunetovo Hvarska medicina

Svojedobno sam napisao kako mislim da je Hvarska medicina najoriginalnije hrvatsko pivo. I dalje tako mislim. Iako se u međuvremenu pojavilo doista odličnih piva, Hvarska piva, kao uostalom i sva druga piva Vunetova, ostaje posebno. Znamo već kako naša prijateljica Anna, zaslužna za prevođenje djela Mire Gavrana na poljski, koristi gotovo sve što pronađe na svojem Hvaru, pa je tako i s Medicinom. Koliko znam, još stoji ponuda – tko pogodi tri od čak osam trava koje su u Medicini, sljedeće pivo popije besplatno!

Visibaba John Lemon

Neću sigurno biti jedini ako ustvrdim kako su Visibabina piva najoriginalnija kombinacija u nas. Kuhaju se u pivovari Kabinet koja je u Srbiji, ali za Hrvatsku, a po recepturi jednog Belgijanca. Još je jedan twist kod Johna Lemona, pri kuhanju se koriste korice od limuna i naranče s Visa. Rezultat je belgijsko pšenično pivo koje s posebnom viškom limunsko-narančinom notom gorčine. Tu je, jasno, i prepoznatljiv identitet piva koje je već dugo s nama. Odnedavno su njegove kvalitete prepoznali i u Amsterdamu.

Camba Summer Ale

Iako na našem tržištu ne nedostaje pale aleova koji će također itekako poslužiti svrsi u ove ljetne dane, pa se nekako nisam odlučivao staviti nekog od njih u ovaj izbor, napravio sam mali kompromis s ovim pivom njemačke Cambe. Ranije sam već pisao kako je Camba za mene bila iznenađenje, a vjerujem da će mnoge iznenaditi i ovaj lagani pale ale. U aromama imate tropsko voće, u okusima se još pridoda i ponešto bilja, a ima svega 3,9 posto alkohola. Iznimno je pitko i ići će dobro uz kakvu salatu, tjesteninu ili ribu. Zaista dobar dodatak koji dolazi iz još mladog njemačkog crafta.

 • Zvonko60:

  Volim kada nam se pametuje o pivu koje nemožeš probat u normalnoj krčmi Da skoknemo do Hvara ili Visa na pivu . Meni je odlično Zagoroc, zagorsko pšeničmo pivo iz Bednje.

 • Avatar Made in Germany
  Made in Germany:

  Zvonko, odlicno napisano! Ja bih dodao samo jos ovo: Povijest uci covjeka, da covjek nista ne nauci iz povijest. Iako su Dubrovnik i Opatija turisticki gledano bro1 i 2 u Hrvatskoj, meni su bivsi glavni grad Hrvatske Varazdin i aktualno ... prikaži još!o glavni Zagreb, daleko najdraziji. To Zvonko!

 • donekle.realan:

  Najbolje pivo je hladno i nadohvat ruke. A etiketa i nije bitna, jer svatko ima drugačiji ukus i može tvrditi da je neka vrsta najbolja.