Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Najboljih 25 piva za dočekati Novu 2016.

Objava 30. prosinca 2015. 13 komentara 10550 prikaza
Uz pivo se Nova godina može proslaviti bolje
Uz pivo se Nova godina može proslaviti bolje
Napravili smo izbor u kojem se može pronaći ponešto za svakoga

Mnogi će reći kako je prikladnija žestica ili vino, ali ovdje nećemo odustati od piva čak ni u novogodišnjoj noći. Okupio sam nekoliko istinskih pivoljubaca, hvala Ludo, Igore prvi i drugi, Renato, Hrvoje, Pivoteka, Silvije, kako bi izbor bio što bolji. Nisam se želio voditi pukom listom tipa Top 25 nego sam piva razdijelio po etapama slavlja, odnosno jelima. Odmah moram reći, ne trebate konzumirati sva piva s ove liste, mogli biste imati jutarnjih poteškoća, nego si složiti najbolju kombinaciju od ponuđenog. K tome, da se „nakrcate“ svega, to bi vas koštalo nekih 700-tinjak i više kuna. Krenimo s aperitivom. Okrenut ćemo se dobrom starom Duvelu nakon kojega ćete sigurno dobiti apetita, ako se već preko dana niste čuvali za večer. Pretpostavljam da ćete imati i neko hladno predjelo, sir i pršut bi bili nešto klasično. S njima može Aecht Schelkerla Rauchbier, dimljeno s dimljenim, ali nemojte se stidjeti niti kakvog trapističkog piva, poput Rocheforta ili Chimaya, nećete pogriješiti s bilo kojim. Onda je tu i glavno jelo, vjerojatno će to biti kakvo svinjeće pečenje, onda je tu odabir porter, Zmajski, jasno ili BART iz serije Peti element. Nakon toga ide desert, uz slatko je logično popiti i neko slatko pivo poput Lindemans Cassisa ili Krieka, ovisno o kakvom se desertu radi. Kao digestiv neka ide jedan dobar russian imperial stout jer ćete nakon dobrog jela vjerojatno uživati u cigaru ili kavu. Pokušajte s De Molenovim Hemel & Aardeom. S nečim treba dočekati i ponoć, pretpostavljam da ćete na stolu imati i brdo grickalica koje ću podijeliti jednostavno – slano ili pikantno. Ako je pikantno, onda zašto ne neku crnu IPA-u poput Bevogovog Rudeena, za one koji vole nešto malo blaže može i Fuller'sova IPA koja može i uz slano. Ako više volite klasičnije varijante onda ću tu preporučiti pivo poput Fulira, Pilsner Urquella ili Gričke vještice. Ako vam je do kraja dočeka samo do pića, onda se trebate odlučiti – količina ili hedonizam. Gulden Draak ili Piraat piva su s kojima ne možete pogriješiti, a shvatio sam da nježniji spol jako dobro prihvaća Grimbergen Blonde. Ako se radi o količini, vratite se nekom od lagera koje smo već spominjali, uz dodatak nekih poput Brewdogovog Candy Kaisera. Kada je ponoć konačno stigla, treba i nazdraviti. Ne morate se truditi oko šampanjca jer tu je Deus, šampanjsko pivo koje će pjenušac savršeno nadomjestiti. Nastavak večeri je poznat – tko izdrži duže. Neki od domaćih pale aleova, Zmajsko ili Varionica, za one ambicioznije i iskusnije zašto ne Brewdogov Jack Hammer ili domaći Fakin. Nitko neće reći ništa ni protiv ABA Petog elementa. Na kraju, završimo s lambiekom, recimo Lindemans Cuvee Rene Oude Gueuze s kojim možete „presjeći“ kad god zaključite kada vam to treba. Sva su spomenuta piva dobavljiva u nas, Magic Beer Room, Pivoteka ili Vrutak, a vremena imate još dovoljno. Samo pametno složite kombinaciju. Sve najbolje!

  • rennes:

    Impresivan popis piva! Autor se stvarno potrudio predstaviti razne vrste kvalitetnih piva, što nije lagan posao ako je potrebno dati kratak, a opet vrlo informativan pregled! Svaka čast! "Manje" probleme predstavljaju samo cijene pojedinih piva, jer je jasno da se ... prikaži još!e ne radi o jeftinim "zidarskim" pivicama, a malo je dubiozna i ona konstatacija da su sva spomenuta piva "dobavljiva" i kod nas, osim ako se navedeno ne odnosi na Zagreb, i još 3-4, uglavnom veća grada... Iako, dalo bi se sigurno sastaviti i ponešto drugačiji popis, na kojem bi se našla i u velikoj većini RH dostupna kvalitetnija piva, danas već lako dostupna u svakom većem supermarketu! Sve najbolje u novoj godini autoru i svim pivopijama! Živjeli!

  • abendblatt:

    Probajte Rothaus, pa se javite.

  • Jedan_tamo:

    Dajte pustite sa stranim pivom, kao da hrvatsko domace pivo nevalja? Uostalom se ono pivo zove Schlenkerla, zato jer je u staro doba covjek koji je sa kolima/kocijom pivo vozio sepao. To je franacki dialekt.