Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Najstariji, ujedno i najveći – D.G. Yuengling & Son

Objava 09. studenoga 2015. 0 komentara 162 prikaza
Najveća američka zanatska pivovara ujedno je i najstarija
Najveća američka zanatska pivovara ujedno je i najstarija
Osnovao ju je njemački emigrant 1829. godine

Ova je pivovara, D.G. Yuengling & Son, najstarija pivovara u SAD. Stvorio ju je 1829. godine Nijemac David Gottlob Jungling, emigrant koji je u Ameriku stigao 1823. iz Aldingena, stuttgartskog predgrađa u tadašnjoj Kraljevini Wurttemberg. Amerikanizirao je svoje prezime u Yuengling te otvorio Eagle Brewery u gradu Pottsvilleu. Suri je orao i danas simbol pivovare iako je ona 1873. promijenila ime u ovo koje nosi danas jer se Davidu pridružio i sin Frederick, ranije je stariji sin, također David, pokrenuo James River Steam Brewery u Richmondu. Očeva prva pivovara bila je loše sreće jer je nakon samo dvije godine izgorjela pa je Yuengling promijenio lokaciju na kojoj je i danas. U tom 19. stoljeću otvorili su Yuenglingovi još pet pivovara koje su kasnije objedinjene u jednu kompaniju. Treba navesti kako je David bio aktivan član pottsvillske zajednice, direktorujući u lokalnoj plinari i vodoopskrbi. No, bio je i član dva tajna društva, navodi se kako je bio mason ali i član njemačkog reda harugari koje je osnovano kako bi pomoglo njemačkim emigrantima da se lakše odupru rastućim antigermanskim osjećajima u Americi.

Od ovih činjenica, možda je zanimljiviji Frank, sin Frederickov, koji je pivovaru vodio od 1899. pa sve do 1963., dakle pune 64 godine. Pod njegovim je vodstvom pivovara prošla i prohibiciju i to na prilično originalan način. Vjerujući kako taj zakon neće dovijeka trajati, Frank Yuengling odbio je ugasiti tvrtku, što su mnogi odabrali kao logičan spas od bankrota, te je nastavio proizvoditi bezalkoholno pivo, ili near-beer kako su ga tada zvali. Ta su pića imala ispod jedan posto alkohola i smjela su se slobodno prodavati, međutim Frank je prepoznao i priliku da i dalje kuha pivo za apoteke gdje je kupovina alkohola u medicinske svrhe bila dopuštena. Otvorio je i mljekaru koja je proizvodila mliječne proizvode i sladoled. Tvrtka, smještena odmah preko puta pivovare, izdržala je do 1985. kada je posao ugašen. Neki će povjesničari naglašavati kako je prohibicija dobrim dijelom bila i usmjerena protiv ljudi kao što su Yuenglingi, njemački pivski baroni koji su na svojoj vještini zaradili pravo bogatstvo. Junaci ove priče to su ipak izdržali, pa je pivovara u obiteljskom vlasništvu do danas. Da bi se zahvalili na konačnom ukidanju prohibicije, Yuenglingi su predsjedniku Theodoreu Rooseveltu poslali pun kamion prigodne Winner pive. Kao najstarija pivovara je službeno priznata 1976. a danas više nije samo najstarija, već je ujedno i najveća smjenjujući se periodično s Boston Beerom. Godišnje D.G. Yuengling & Son proizvede 3,3 milijuna hektolitara piva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.