Blogosfera Volim pivu

Najveća pivska žrtva klimatskih promjena mogao bi biti - lambic

Britanski je The Guardian danas donio priču kako klimatske promjene donose opasnost za jedan od pivskih stilova s najosebujnijom i najdužom tradicijom. Odnosno, tako u njihovom tekstu tvrdi Jean van Roy, vlasnik znamenitog Cantillona
Objava 10. rujna 2018. 0 komentara 69 prikaza
Cantillonovi lambici čak možda više neće dolaziti iz Belgije
Cantillonovi lambici čak možda više neće dolaziti iz Belgije
Skraćenje perioda najpovoljnijeg za pripremu lambica dovodi tradicionalno pivo u opasnost

Katastrofa! Britanski je The Guardian danas donio priču kako klimatske promjene donose opasnost za jedan od pivskih stilova s najosebujnijom i najdužom tradicijom. Odnosno, tako u njihovom tekstu tvrdi Jean van Roy, vlasnik znamenitog Cantillona. Strah se temelji na znanstvenoj studiji koja se bavila temperaturama u Bruxellesu i regiji Pajottenland jugozapadno od europske prijestolnice gdje se lambic uglavnom i proizvodi. Guardianov novinar podsjeća kako je to obično to vrijeme od listopada do travnja kada je hladnije. Sve kasnije od toga dovodi do bezomerd piva, odnosno piva koje je 'imalo previše ljeta'. I sada, zajednički projekt Marka i Ase Stone, dvoje znanstvenika (Asa je i cicerone), Adama Harbaugha s pivskog portala lambic.info te Cantillona pokazao je kako se taj prozor skratio sa 165 dana koliko je bio početkom prošlog stoljeća na 140 dana koliko je to danas. Temeljem toga strahuje se kako će broj tih dana i dalje padati pa će se ponoviti 2015. godina kada je dosta piva bačeno zbog previsokih temperatura (podsjećam, lambic se radi otvorenom fermentacijom). – Utjecaj je klimatskih promjena često stupnjevan sve dok se ne prijeđe kritična točka. Naše je istraživanje pokazalo kako se u Cantillonu mijenjaju uvjeti kuhanja te će se oni morati mijenjati na način koji ne odgovara tradicionalnim metodama kako bi se ta kritična točka izbjegla, kaže Mark Smith koji tvrdi da bi se problem mogao proširiti ako se ovo ne prepozna, odnosno ako pivovare dozvole da im se uvjeti izmijene preko kritične točke. Tada je kasno za adaptaciju i problem se pogoršava. U Cantillonu priznaju kako bi 400.000 boca koliko proizvedu godišnje dugoročno moglo doći u opasnost. Utjecanje na procese u kuhanju lambica ne dolaze u obzir za Jeana van Royja jer bi to pivo promijenilo okus. Prije će se, kako je rekao za briselski portal Beer City, pivovara preseliti sjevernije, u Dansku, možda čak i Švedsku gdje će klima dozvoliti pripremu lambica pod normalnim okolnostima. Za one među nama koje zanima više detalja o istraživanju, neka pogledaju na Beer City.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.