Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Najveće je zadovoljstvo kada pivar donese pivo sačinjeno od sastojaka nabavljenih kod nas

Brewshop se prometnuo u ozbiljnog dobavljača sirovina za kućne pivare. Posjetili smo njihove prostore u Zagrebu
Objava 06. srpnja 2019. 0 komentara 668 prikaza
Dobro opskrbljen webshop može osigurati praktično trenutnu dostavu
Dobro opskrbljen webshop može osigurati praktično trenutnu dostavu
Foto: Brewshop

Uvjerio sam se puno puta do sada, niti kreativnost niti volja nisu problem prosječnog hrvatskog kućnog pivara, nego je to – sastojak. Previše sam puta u ovih nekoliko godina slušao kako netko nešto nije ili nema, pa se čekalo pa ne može jer ovo ili ono. I sad već neko vrijeme to više ne čujem. Rast interesa za kućnim kuhanjem piva, prirodno, razvio je i ozbiljnije poduzetništvo. Odete li na www.brewshop.hr otvorit će vam se webshop za koji mi iskusni kućni pivari da je ono što je u nas nedostajalo. Dostupnost sastojaka i ozbiljan pristup omogućili su entuzijastima realizaciju puno većeg broja šarži nego do sada. Odazvao sam se tako pozivu Igora Koledića i Tome Fulira da odem u njihove prostorije na Horvaćanskoj ulici u Zagrebu u društvu znalca, poznatog kućnog križevačkog kućnog pivara Aleksandra Karrea. Bilo je to kao ulazak u pivarsku Aladdinovu pećinu. Vreće i vreće slada, posude, mini sustavi za kuhanje piva, sredstva za čišćenje, poseban hladionik za čuvanje hmelja, sve u klimatiziranoj prostoriji.

Znači, možete biti sigurni da su svi sastojci na raspolaganju u top formi. Sve je nastalo onako kako je to i najbolje, iz entuzijazma. Tomo i Igor su, naime, i sami kućni pivari s više od osam godina staža. Brewshop.hr nastao je nakon dvije godine razmišljanja kako riješiti najveći problem kućnih pivara, dobavu sastojaka i tako poboljšati scenu. Nije jednostavno jer i jedan i drugi imaju posao pa je webshop za pivo tražio dodatan angažman. No, isplatilo se, na više načina.

- Nakon promišljanja u kojem smjeru krenuti, craft mikro pivovara, mikropub britanskog tipa ili nešto treće na kraju smo odlučili pokrenuti brend brewshop.hr koji je nova web trgovina specijalizirana za maloprodaju i veleprodaju sirovina i opreme kućnim pivarima i manjim craft pivovarama. Web trgovina je počela s radom krajem listopada 2018. godine, kažu Igor i Tomo. Misija je, kažu, pomoći kućnim pivarima sa svim potrebnim sastojcima i opremom za proizvodnju piva po vrlo pristupačnim i fer cijenama, kao i craft pivarima u dobavljivosti najsvježijeg hmelja u originalnom pakiranju i po super cijeni.

- Želja nam je da svaki kućni pivar ima najbolje sirovine za proizvodnju piva, od vrhunskih sladova, najsvježijeg i originalnog hmelja iz cijeloga svijeta, te najpoznatijih vrhunskih kvasaca na svijetu. Nudimo široki izbor svih sirovina kako bi svaki kućni pivar mogao kuhati svoje pivo prema svojoj zamisli i pretočiti ga u nezaboravno iskustvo, kaže dvojac koji stoji iza brewshop.hr. Dobra volja je jedno, a osiguravanje dostupnosti i redovite isporuke najboljih sastojaka nešto sasvim drugo. To je taj glavni problem koji su dečki riješili na, koliko čujem, opće zadovoljstvo.

- Izuzetno smo ponosni što smo u relativno kratkom vremenu uspjeli postići poslovnu suradnju s velikim svjetskim proizvođačima glavnih sirovina - kvasca, hmelja i slada. Odmah u startu smo dogovorili suradnju s američkom tvrtkom White Labs Inc. iz San Diega, koja je jedan od najvećih laboratorija za proizvodnju tekućih pivskih kvasaca. Zahvaljujući suradnji s njima imamo u ponudi tekuće kvasce tijekom cijele godine te su oni konstantno u hladnom lancu od proizvodnje, transporta pa do nas. Tako smo osigurali pivarima širok izbor kvasaca za spravljanje brojnih pivskih stilova. Uspostavili smo i suradnju i s jednim od većih proizvođača hmelja, britanskom tvrtkom Charles Faram koja ima plantaže i u SAD-u u dolini Yakima gdje se uzgaja većina američkih aromatičnih sorti hmelja. Kao treća izuzetno bitna sirovina preostao je slad te smo htjeli na kućnopivarsku scenu Hrvatske i regije dovesti slad neke od najboljih svjetskih sladara te smo izuzetno ponosni što smo od 1. travnja ove godine postali homebrew partner najpoznatije svjetske sladare, Weyermann iz Bamberga u Njemačkoj. Nije prvotravanjska šala jer se kod nas može naći široka paleta Weyermann sladova od kojih moramo istaknuti Weyermann pilsner koji je izuzetno tražen od kućnih pivara, kažu Igor i Tomo iz brewshop.hr.

Spomenuli smo i opremu, pa je tako u kućnopivarskom webshopu moguće pronaći i jednog od vodećih europskih distributera, belgijske tvrtke Brouwland. Riječ je o opremi poput gotovog uređaja za kuhanje piva Brewmonk, opreme za hlađenje, fermentaciju i kuhanje, dodacima kao što su dekstroza, laktoza, sirovine za prilagođavanje vode... Također za manje iskusne pivare imamo u ponudi i gotove zahmeljene ekstrakte i start paket opreme pa svi koji to žele imaju mogućnost okušati se u spravljanju vlastitog piva a bez puno dodatne opreme, kažu. Ovdje moram spomenuti nešto što mi se izuzetno dopalo a to je slaganje sastojaka prema recepturi. Svaki sastojak iz vašeg željenog recepta izvagat će se u točno potrebnoj količini, vakuumirati, spakirati, slad će se čak i samljeti, te poslati u paketu. Znači, nema brige oko eventualnih ostataka a i samo je kuhanje ovako olakšano. Sjajna ideja.

– Zapravo je najveća nagrada kada se pivar vrati s pivom skuhanim od naših sastojaka da ga probamo. Nevjerojatan osjećaj je probati nečije prvo pivo. A upoznali smo sada već jako širok krug ljudi, puno je među njima ozbiljnih. Scena je jaka a i rast je primjetan, no ponekad se zna i pretjerati u broju onih koji kuhaju svoje pivo. I dobro je da to ipak nije pretjerano jer se održava kvaliteta pa su i okupljanja zanimljivija. Na kraju Zahvaljujemo se svim dragim pivarima koji su prepoznali naš trud i što nas svakim danom sve više otkrivaju te nam je to najbolji pokazatelj da smo na dobrom putu, kažu brewshopovci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.