Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Ne čekajte tople dane, Sretno dijete kupite odmah. Ima razloga

U stvaranju piva sudjelovao je i Nikola Marjanović koji je nekada radio za Brewdog, a danas vodi razvoj londonske pivovare Beavertown
Objava 19. svibnja 2019. 0 komentara 457 prikaza
Humanitarno pivo Pivovare Medvedgrad osigurava prihod udrugama koje se bave boljitkom djece
Humanitarno pivo Pivovare Medvedgrad osigurava prihod udrugama koje se bave boljitkom djece
Foto: Pivovara Medvedgrad

Pri obilasku nove Pivovare Medvedgrad najavljeno mi je novo pivo čiji će prihod ići isključivo u humanitarne svrhe. Ime je već govorilo za kakve točno namjene, Sretno dijete napravljeno je da se prikupi novac za neku humanitarnu udrugu koja se bavi boljitkom djece. Svaki puta kada pivo ode u prodaju odabrat će se neka nova udruga, a ritam je svaka godina. Ove godine prihod ide Dječjoj Udruzi Hrabrost – DUH koja brine o djeci s poteškoćama. I to je zapravo šteta. Iako svaki pivar voli pohvaliti svoje pivo, činjenica jest da je Sretno dijete doista dobro pivo. Kako nisam sudjelovao u službenom otvorenju nove Pivovare probao sam ga na Danu nezavisnosti u Daruvaru.

Nova Medvedgradova session IPA usmjerena je prije svega prema hmeljnom profilu, dakle aromama i okusu gdje doista ima što pokazati. Po definiciji ovaj podstil ne može imati alkohola koliko ga je uobičajeno za india pale ale pa ga je ovdje 4,1 posto. No, nema ni previše gorčine, tek 35 IBU tako da je sve prepušteno pitkosti kod koje neometano možete uživati u aromama i okusu. Ono što je ovdje posebno interesantno jest da su te arome i okusi dobiveni od hmeljeva s farme u Bačkom Petrovcu no ipak je tu profil na koji smo navikli kod hmeljeva poput Cascadea, Centenniala, Chinooka, Simcoea.

Znamo i kako je pokretač inicijative obnavljanja proizvodnje hmelja u tom vojvođanskom gradu Nikola Marjanović, čovjek koji je radio za Brewdog a danas je voditelj operacija i proširenja još jedne velike neovisne pivovare, londonskog Beavertowna, a Nikola je sudjelovao i u stvaranju ovog piva. Sretno dijete u grupi je piva s temom Novog vala koju Pivovara Medvedgrad 'fura' posljednjih par godina.

Primijetit ćete u osvježenoj ponudi i novu ediciju india pale alea Novi val. Zgodan štos, i djelotvoran, jer dopušta dosta kreacije u stvaranju etikete. I za Sretno dijete napravio ju je od ranije znani dvojac Andrea Knapić i Vedran Klemens, a motiv su igre koje su bile popularne u doba kada još nismo po džepovima nosili smartphone. Sretno dijete svoje će kvalitete do kraja iskazati s toplim danima kada će predstavljati sjajno osvježenje.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.