Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Ne jedan, nego dva važna iskoraka za Zmajsku

Nikada zapravo niti nije bilo mjesta podsmijehu lagerskim pivima u redovima crafta
Objava 25. svibnja 2019. 0 komentara 834 prikaza
Foto: Zmajska pivovara
Foto: Zmajska pivovara
Zmajska pivovara sada ima i lagersko pivo do kraja razbijajući predrasude o tom stilu. Ako ih je i bilo

Industrija je zapravo najveću štetu napravila pivskom stilu od kojega i živi – lageru. Odnosno pilsneru čije se industrijalizirane inačice nude kao temeljni proizvodi korporacija. Otišlo je to do te mjere da je lager postao sinonim za industrijsko pivo i, barem ovdje kod nas, čak uspio potisnuti dobra njemačka i češka lagerska piva iz vidokruga. Pa je tako, treba i to reći, lager postao nepoželjnim u svijetu crafta kojim su, rekao bih baš iz razloga jasne diferencijacije u odnosu na industriju, gotovo u potpunosti zavladali aleovi. Kažem 'gotovo' jer u tome svemu zaboravlja se da je, recimo, Boston Beer izrastao upravo na jednom lageru – Samuel Adamsu. Tako nikada nije bilo mjesta podsmijehu lagerskim pivima u redovima crafta. Neki su u nas to prihvatili odmah uočavajući kako smo ipak prije svega lagerska nacija kada se o pivima radi, Bošnjak nikada niti nije nudio ništa drugo, pa se pojavila Pivionica, Crafter's ima odlični Glider, da ne spominjemo Medvedgrad čije je temeljno pivo i dalje Zlatni medvjed. I sada je ta predrasuda, ako je uopće i postojala, ispravljena do kraja.

Prva hrvatska novovalna pivovara predstavila je svoj Pils. Da, Zmajska je napravila pivo koje nije iz grupe aleova i treba reći kako se radi o doista odličnom pivu. U naslovu stoji da se radi o dva iskoraka, no postoji i još jedan 'polukorak', Zmajski Pils napravljen je s prvim craft sladovima koji se proizvode u Hrvatskoj. Prošle smo godine posjetili Slavonija Slad gdje je o tome bilo govora a evo sada i slada Badass u primjeni. Rezultat je, dakle, odličan, Zmajski je Pils lijepe zlatnožute boje, bijele, debele pjene. Jako je pitak, adekvatne gorčine kod kojega će vas prije ispijanja oplahnuti biljne i cvjetne arome. Alkohola je ispod pet posto, imate dojam da ga se može popiti hektolitre. Da se mene pitalo, bio bi u velikoj boci. S ovim pivom Zmajska može dobiti jedan novi krug kupaca koji ipak ne žele odustati od lagerskim pivima. Drugo je pivo kolabioracijsko i to nije nešto novo kada je Zmajska u pitanju. Što je ovdje novo jest da je neko pivo koje potpisuje ta pivovara stiglo u limenci. Bezbrojni su znakovi potrošeni na opisivanje zašto je limenka najbolja ambalaža za pivo i ne treba odustajati jer tako doista jest.

Juicy Pale Ale koji uz Zmajsku potpisuje barcelonska pivovara Montseny dolazi u lijepo dizajniranoj limenci a sadržaj prati taj ugodan dojam. Juicy Pale Ale novija je inačica u nas temeljnog craft stila kojem je smisao naglašavanje voćnih aroma i okusa, već kako ime i kaže. Dvostrukim suhim hmeljenjem dobivena je punoća voćnih okusa i karakteristična sočnost koja se našla i u imenu, a ugodna gorčina, svilenkasta tekstura i umjeren postotak alkohola čine ovo pivo fantastično pitkim, stoji u opisu piva ponuđenom iz Zmajske a dojam ne odstupa puno od svega toga. Naranča i grejp dominiraju opravdavajući ime, pivo je vrlo pitko, lijepe pojavnosti tako da ga se bez bojazni može preporučiti. I to možete provjeriti već danas u taproomu Zmajske pivovare gdje će premijerno oba piva biti ponuđena publici.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.