Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Ne podcjenjujte čašu, bez pravilnog odabira nijedno pivo neće vam dati sve što može

Objava 31. svibnja 2015. 3 komentara 1025 prikaza
Odabir pravilne posude iz koje ćete piti pivo iznimno je važno
Odabir pravilne posude iz koje ćete piti pivo iznimno je važno
Sve je u pjeni, što se ona dulje zadržava, to je veće vaše uživanje u pivu

Više nego kod drugih pića, odabir pravilne čaše važan je kod piva. Iako će mnogi odmah zaključiti kako se radi tek o ugostiteljskom inventaru koji se dobije od dobavljača, sve je samo nije to. Zašto je tome tako? Pri izlijevanju prvih mililitara iz flaše i njihova udaranja o stijenke čaše, pivo mijenja svoju boju, aromu i okus. Ukoliko ste odabrali pogrešnu čašu u koju ćete izliti svoje pivo, ta kombinacija nikada neće dati onaj efekt koji je majstor pivar kod vas želio izazvati. Ponajprije radi se o pjeni. Njezina je uloga da bude brana isparavanju nekih sastojaka što se neminovno događa u dodiru sa zrakom. Riječ je o nusproizvodima fermentacije poput alkohola, estera, začina ukoliko ih u pivu ima te ostalih dodataka. Kako svaki pivski stil nije isti, tako nije ista niti pjena koju pojedino pivo razvija. Da bi se dobilo ono što je pivar želio, potrebno je imati čašu odgovarajući za konkretan stil. Što se pjena dulje zadržava na stijenkama čaše, to će se i ti sastojci dulje zadržati u pivu. E sad, i sam sam prilično neodgovoran u korištenju iz razloga koje vjerojatno dijelite i svi vi – žurba, nedostatak potrebnog inventara kod kuće, ne toliko u kafićima gdje ima craftova jer domaći se pivari ipak brinu da s njihovim pivom dođe i pristojna čaša. Ipak, ukoliko ste pravi pivoljubac, trebali biste smoći i do tisuću kuna (da, nisu baš jetine!) za kupnju pravilnog seta za pijenje.

Moram priznati da u domaćim dućanima tek tu i tamo naletim na čašu namijenjenu baš pijenju piva. Na dar sam dobio jednu lijepu Pilsner Urquelovu kriglu, čašu za pšenično uzeo sam iz Erdingerovog kompleta, pintu, klasičnu široku pivsku čašu nemam, Nova runda ima zaista lijepe, nemam ni snifter, zgodan je onaj od Zmajske pa vjerujem da ću i jedno i drugo uskoro nabaviti. No, osim ovog klasičnog staklovinja, iznenadili biste se uz čega se još pivo pije. Recimo, ponegdje ćete naći da je pilsnere i lagere najbolje piti iz – šampanjske čaše! Razlog – zbog malog otvora teže dolazi do isparavanja tih piva koje imaju nešto slabije tijelo u odnosu na, recimo, pale aleove. Ipak, pilsneri imaju svoju čašu, prepoznat ćete ih po tome što se šire prema vrhu. Duguljaste su pa ćete lako moći vidjeti sve ljepote koje dobar pilsner nudi, poput boje, bistrine, gaziranosti… Pokali, ne oni klasični već oni manji, ali zato debljih stijenki preporučuju se za belgijske pive jer će lakše zadržati pjenu a pivo se može piti u većim gutljajima. Za belgijske aleove koristi se i sestra vinske čaše, ona izgleda isto ali je znatno veća, ali tek kao zamjena ako nemate tulipan, onu lijepu zaobljenu čašu kod koje se otvor iz zaobljenosti sužava prema vrhu pa se formira lijepa pjena. Njemačko pivo najbolje je piti iz pravilne voluminozne cilindarske čaše. U spomenute pinte, krigle i sniftere trpate praktično sve, no dajte se malo truda pa pogledajte ima li za vaše pivo i neko bolje rješenje.

  • AnteizmalogZGa:

    A što kažete, popiti pivo direktno iz boce? Milina. Samo klizi i klokoće niz grlo. I nema gubitka sastojaka.

  • Avatar Zoran Vitas
    Zoran Vitas:

    Samo naprijed, ali onda nećeš moći vidjeti boju piva, pjenu niti u potpunosti osjetiti njegov miris...