Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Ne propustite, ovog vikenda je 2. Sisački festival piva

Objava 16. rujna 2016. 0 komentara 850 prikaza
I ove godine sasvim će sigurno festival piva u Sisku ponuditi dobru zabavu
I ove godine sasvim će sigurno festival piva u Sisku ponuditi dobru zabavu
Moći će se probati piva 14 hrvatskih neovisnih pivovara

Prošle godine u ovo doba po prvi se puta u sklopu sisačke Dana industrije baštine održao i Sisački festival piva. Mislim da ne trebam podsjećati kako je to bio jedan od uspjelijih festivala koji je okupio cijelu scenu ali zaista tisuće zainteresiranih Siščana koji su sve do ponoćne kiše degustirali najbolje od neovisne pivske scene. Jasno, i nastup je Belfast Fooda nešto pripomogao, popularni je bend kao i uvijek dao prikladni štimung cijelom događaju. Ove će ih godine, točnije već sutra, u subotu, zamijeniti Gustafi, također pravi izbor za pivsku feštu u gradu na Kupi. Kao i lani, i ove će se godine organizirati punktovima koji i danas simboliziraju industrijsku baštinu Siska, uključujući i dvije sisačke pivovare od kojih jedna datira iz 1855. godine.

Kako već stoji na stranicama grada, tada je u grad stigao Čeh Novak koji je pokrenuo proizvodnju u zgradi koja postoji do današnjeg vremena i koja predstavlja najstariji industrijski pogon u gradu. Ta je pivovara kroz povijest mijenjala vlasnike da bi krajem 19. stoljeća došla u vlasništvo bogate sisačko – zagrebačke obitelji Alexander koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare. Navedena obitelj odlučili je modernizirati proizvodnju te 1912. godine osnivaju novu pivovaru na području grada na djelu grada pod nazivom Zibel. Danas su od te pivovare očuvani podrumi koji svojom monumentalnošću ocrtavaju mogućnosti i snagu nekadašnje tvornice. Stoga, ne propustite jutarnju rutu obilaska ovih vrijednih povijesnih lokaliteta. Ove godine Siščani će moći isprobati piva 14 hrvatskih neovisnih pivovara, većina točeno a ponešto i u bocama, a i neka koja Siščani nisu do sada imali prilike probati. I ove godine imat će svoj štand i moji prijatelji sisački i petrinjski homebreweri koji će svoj prihod donirati u dobrotvorne svrhe. Hoće li kao i prošle godine u Sisku biti i poznatih gostiju, prošle su godine, podsjećam, festival posjetila i dva ministra, ne znam, no sasvim je sigurno da će ponovo biti zabavno. Zato, ne propustite posjetiti 2. sisački festival piva u organizaciji tamošnje turističke zajednice i gradskog muzeja a pod pokroviteljstvom grada Siska. Sve će se održati na Šetnici Slave Striegla, u slučaju kiše na Gradskoj tržnici.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.