Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Ne znate što je Mountain IPA? Probajte Foggy Peak IPA od Pivionice

Novo pivo: Kod nas su se počele pojavljivati india pale alevi stila koji je u nas relativno nov, Mountain IPA. Nije li to baš sjajno?
Objava 10. listopada 2021. 0 komentara 217 prikaza
Novo pivo Pivionice je Mountain IPA, još jedan od podstilova india pale alea
Novo pivo Pivionice je Mountain IPA, još jedan od podstilova india pale alea
Foto : Pivionica

Kada sam uzeo Foggy Peak Pivionice prvo je pitanje bilo – što je sad Mountain IPA? Jer, znamo već sve, pa double IPA, pa triple IPA, pa Milkshake IPA, pa juicy IPA, pa NEIPA, pa West Coast IPA… I sve to izvlači prvu asocijaciju na – marketing. I to čak neloše smišljen – kako prodati isti stil piva ponovo a da nikome ne 'uvalite'. No, s vremenom i svaka promjena dosadi, pa tako i tih novih IPA. Tako mi je bilo izlišno trošiti prostor i objašnjavati kako je Mountain IPA negdje na pola puta između West Coast IPA i New England IPA pa onda ulaziti u punije, ali manje sočnije, hmeljno i s manje sladnih nota, ali svježije no s bitno manje gorčine. Jer sam shvatio kako sve to doista nije bitno već je zapravo sjajna stvar otvoriti prostor mimo robovanja stilu upravo na taj neki 'nalik marketingu' način. Jer tada pivar može pokazati više od svoje kreativnosti a ostajući u domeni američlkih india pale aleova. Pa je tako dopušteno da Mountain IPA ima, dakle, manje gorčine što bi nama ovdje do prije par godina bilo praktično nezamislivo. I kada kažem manje, onda je to zaista manje, ispod 60 IBU-a. Mountain IPA opisuje se kao igra svježine i prije svega tropskih aroma gdje je završetak umjesto suh i gorak osvježavajuć. Nakon svih ovih podstilova Mountain IPA doista jest pivo koje može totalno izokrenuti doživljaj india pale alea jer je kombinacija više njegovih podstilova, kao da se radi o Lego kockicama pa je nešto posuđeno od West Coast IPA-e, nešto od NEIPA-e, nešto od milkshakea, nešto od double IPA-e. I u svemu tome svatko će moći pronaći svoj izbor jer takav povelik broj podstilova praktično više ne dopušta da netko kaže kako mu je india pale ale stil koji mu ne paše. Jako mi je teško vjerovati da među svim tim podstilovima netko neće pronaći neko pivo koje će mu sjesti. Primjerice, znam ozbiljan broj ljudi, prosječno ambicioznih pivopija, koji su veliki fanovi NEIPA-e. Sad treba vidjeti hoće li se nešto slično dogoditi s Mountain IPA-om. Foggy Peak nije prvo ovakvo pivo u nas, meni je, međutim, prva Mountain IPA koju sam probao. Koliko mogu pročitati, po nekim stvarima ponešto odskače od svojeg stila, no kao što sam rekao, i smisao je svega toga dati pivaru prostora da se poigra. Kod Foggy Peaka korištena su tri hmelja, Simcoe, Idaho 7 i Talus koji se uklapaju u pravilo kako ovakvo pivo mora biti tropskim aromama. Jako slabo se iza njih pomaljaju one sladne, a slično je i u okusu. I k tome je tijelo doista punije, ali nije toliko sočno kao kod sličnih podstilova, umjesto toga se lagana gorčina koja je ovdje 47 IBU-a provlačili do kraja kada nestane. Ovdje se o balansu može govoriti na način da se prije svega gleda alkohol kojega je nemalih 6,7 posto no ne osjeti se nigdje. Sve u svemu, riječ je o intrigantnom paketu zbog kakvoga india pale aleovi nastavljaju biti popularni kao što su bili cijelo ovo vrijeme.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.