Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Neka vas ime ne zavarava – Papak Mate Jankovića i Varionice sjajno je pivo

Zapravo je i bilo prirodno da Mate Janković napravi pivo s Varionicom. Ta suradnja je već dosta duga, a sjećamo je se i s craft festivala u Makarskoj prije dvije godine
Objava 12. srpnja 2020. 0 komentara 767 prikaza
Papak ima i posebnu svrhu, prihod od prodaje donira se akademiji Budi Foodie Rudija Štefana
Papak ima i posebnu svrhu, prihod od prodaje donira se akademiji Budi Foodie Rudija Štefana
Foto : Ana Mrazek

Ne toliko davno pisao sam o Varioničinom Pop!Lageru koji je izašao netom prije pandemije. Iako nisam baš od hellesa, riječ je o pivu koje korektno prati taj stil svojstven Bavarskoj, a pogotovo mi je bilo zanimljivo napisati koje slovo, jer je to bilo još jedno craft lagersko pivo kakvih, barem za mene, nikad dosta. I sada je pred nama Papak koji je Varionica napravila s Matom Jankovićem. Suradnja poznatog celebrity chefa i pivovare iz Pisarovine sada je već dosta duga, i više od dvije godine kada je imala i neki službeni karakter na craft festivalu u Makarskoj koji je po meni bio prilično dobar. Pa je, eto, nekako i bilo prirodno da Mate Janković pivo napravi upravo s Varionicom. Idemo redom. Pivo se zove Papak, kako kažu 'varioničari' Jankoviću se takvo ime učinilo jako zabavnim, očito se od njega mogu praviti kojekakvi slogani i pošalice tipa – Papak za papka, Nemoj biti Papak, popij pivo i slično tome, već tko je kreativniji. No, činjenica je isto tako da sinjska nogica, odnosno papak, u rukama vještog chefa može postati i delicijom ako se obradi i preradi na pravi način.

Papak spada u petu četvrtinu, odnosno one dijelove mesa koje se smatra manje kvalitetnima, gotovo pa neupotrebljivima za nekakvu ozbiljniju klopu. No, u zadnje vrijeme da se pročitati kako se od papaka daju napraviti čuda, i to ne samo hladetina. Tu su papci prženi, prelijevani kakvim umakom, polpete od papaka, pa onda umak od papaka. Dakle, za desetak kuna koliko papci koštaju u prosječno mesnici zapravo dobijete deliciju. Pod uvjetom, naravno, da znate što ćete s njima. Tako ime Papak i nije baš do kraja 'papansko'. Ono najvrjednije u cijeloj priči je što se prihod od prodaje ovog piva donira Budi Foodie akademiji kroz koju se obrazuju gastro talenti koji još ne rade nigdje a možda postanu chefovima. Tu je akademiju osnovao Rudi Štefan, chef Pelegrinija, jednog od restorana u nas koji je ponio Michelinovu zvjezdicu. Najbolje od svega, Papak je zaista dobro pivo. Češki je pilsner stil koji se u nas ipak najradije pije, ne sjećam se da je netko nekada rekao nešto protiv Pilsner Urquella, pa i Kozela, najmasovnijeg češkog piva, a i u Hrvatskoj imamo i više nego pristojnih predstavnika.

Papak je, međutim, doista dobar, ono, dobar. Prošao je na prvom gutljaju moj uobičajeni test kod prosječni ali ambicioznih ljubitelja piva. Ocjena odličan temelji se na tome da se radi o pivu koje doista jest ogledalo tog masovno popularnog stila i gdje je prije svega iznimno dobro iskorišten Saaz, hmelj koji obilježava češke pilsnere. Fino se tu osjete njemu svojstvene biljne arome dio kojih se nastavlja i u okusu. Tu nema puno kompliciranja, kao što i treba biti, naglasak je na pitkosti i doista se čini kako se Papka možete piti dok ga ima. Kako mi se žurilo u petak, prvo sam ga popio neohlađenog i to mu nije nimalo smetalo, nije bilo nekakvih iznenađenja u aromama, a bio je podjednako pitak kao i kada je ohlađen. Papak je jedno naprosto dobro pivo pa se nadam i da će ostati u ponudi Varionice ali i da će se pojaviti i u pola litre što bi za ove vruće dane doista bio pun pogodak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.