Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Nema kraja širenju zanatskog piva – osnovana udruga i u Petrinji

Objava 16. kolovoza 2015. 0 komentara 388 prikaza
U Petrinji je osnovana još jedna homebrewerska udruga
U Petrinji je osnovana još jedna homebrewerska udruga
Nekoliko entuzijasta krenulo je stopama drugih lokalnih zajednica

I za mene gotovo nevjerojatno, ali praktično iz dana u dan slušam o novim zanatskim pivarskim udrugama u društvu festivala kojih sada ima gotovo pa u svakom selu. Na jednom lokalnom mediju vidio sam priču o još jednoj udruzi pa sam dečke koje poznam pitao a oni rado izašli u susret. Osnovana je Petrinjska udruga pivara. Evo što kažu. Udruga koja sada ima sedam članova osnovana je 2011. U članstvo treba uključiti i našeg pravnika koji nam je sastavio statut i počasnog člana, tehnologa iz San Servola koji je kolega iz studentskih dana petrinjskog homebrewera Mirka Banića-Ištuka koji mi je pomogao napisati ovaj tekst, iz vremena studiranja na Veleučilistu u Karlovcu. Oba dvojica su nakon faksa radili u Pivovari Ličanka, dakle proizvodili Velebitsko pivo. On je prešao u Buje a Mirko u Križevce. Ostali članovi su homebreweri koje poznajemo duže vrijeme iz Petrinje i Pešćenice koji imaju isto relativno dosta iskustva u pivarenju.

Imamo člana udruge koji uspješno kuha najomiljenije belgijske stilove, to je Goran Marković iz Pešćenice, kaže Mirko, zatim Goranov sumještanin Marko Škvorc koji više voli zahmeljenije pive američkog stila. Predsjednik udruge je Ivan Čorak koji je prvi dobio ideju da se petrinjski kućni pivari udruže i osnuju udrugu. Član udruge je i Ivica Aleksić koji je relativno novi pivar ali od svog prvog kuhanja je zaokupljen i predan novom hobiju. Svrha udruge je promicanje konzumacije dobrog piva u kombinaciji sa zdravom hranom te educiranje sugrađana. Registrirani smo i pratimo forum pivarstvo.info gdje su ljudi koje iznimno cijenimo i koji su nam nekakav ideal kojem stremimo uz, dakako, Požešku udruga pivara i Dobre Pantelije iz Osijeka, kažu dečki iz Petrinje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.