Blogosfera Volim pivu

Nema više dovoljno hmelja koliko ima američkog crafta

Objava 19. travnja 2015. 0 komentara 1019 prikaza
Hmelj je temeljna sirovina za svako kvalitetno pivo
Hmelj je temeljna sirovina za svako kvalitetno pivo
Ovako izgleda plod biljke koja je najtraženiji sastojak za svakog pivara

Jedan od mojih omiljenih magazina, Popular Science, objavljuje u tekućem broju temu o tome kako proizvodnja craftova u Americi uništava proizvodnju hmelja. Ali, to po njima zapravo nije tako loša stvar. Završno s prošlom godinom, u Americi je bilo 3200 craft pivovara, pišu, a ove se godine jedna nova otvori svakih 16 sati. Jasno je kako zalihe hmelja ubrzano presušuju. Njegova se potrošnja u posljednjem desetljeću učetverostručila, prije svega zahvaljujući India Pale Aleovima koji čine petinu tržišta craftova. Godine 2009. američki su pivari koristili 88 vrsta hmelja dok ih danas koriste 132. Dolina Yakima u Washingtonu mjesto je najveće proizvodnje hmelja, ali više ne može ponuditi dovoljno, pa se sada farme hmelja pojavljuju i drugdje, državama New York, Minnesota, Colorado gdje se nudi hmelj koji će biti drugačije arome jer je drugačija i zemlja na kojoj raste. Mnogi su pivari pristali podijeliti troškove proizvodnje garantirajući tako farmerima otkup. Zvuči zanimljivo? Možda nije loše za razmisliti da se ovako nešto pokuša i ovdje. Zauzvrat, ta promijenjena proizvodna ključne sirovine za proizvodnju kvalitetnog piva garantira Americi i dalji rast tržišta crafta te broja nezavisnih pivovara.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.