Blogosfera Volim pivu

New England IPA, ima li budućnosti bez gorčine?

Objava 16. ožujka 2017. 0 komentara 350 prikaza
Mutnoća je obilježje po kojem biste odmah trebali prepoznati New England IPA-u
Mutnoća je obilježje po kojem biste odmah trebali prepoznati New England IPA-u
New England IPA 01

U LA Timesu izašao je jedan zanimljiv tekst o još jednoj evoluciji najpopularnijeg svjetskog pivskog stila, a ne radi se samo o potvrdi raznovrsnosti tog india pale alea, već o sasvim novom pogledu na vladara crafta. U ovoj visokotiražnoj kalifornijskoj novini navode kako je u porastu trend New England IPA-a, NEIPA-e kod koje je umjesto na gorčinu naglasak stavljen na voćne okuse korištenih hmeljeva. Tu su sasvim u pravu, iako malo kasne jer takav trend postoji još od polovice prošle godine. A ima onda i još nešto, a to je da se takav india pale ale ne filtrira niti pročišćava na bilo koji način, nešto je drugačija voda koja se koristi, kvasac, pa je tako ova varijanta vrlo mutna te je stoga dobila i nadimak – juicy IPA.

Primjećujete i još jednu pojedinost, New England je regija koju čini šest američkih država a koje se nalaze na istočnoj obali. Tako sad imamo West Coast i East Coast IPA-u. Iz svega navedenog da se zaključiti kako ćemo ovdje kod nas teško probati neku takvu IPA-u proizvedenu u Americi, za dugog puta do nas vjerojatno bi se pokvarila. No, možda će neki od naših pivara odgovoriti na ovakav izazov i napraviti nešto slično. Ali, iako je Gardenova Citrus IPA sjajno prošla, s IPA-om u kojoj je gorčina malo a puno voćnih okusa treba pripaziti. Kada razgovarate s redovitim konzumentima craft piva, čut ćete kako preizraženi voćni okusi u pivu ne stoje najbolje u nas. Super mi je kada vidim cure da piju gorka i jača piva, a to je puno češće od uživanja svih drugih napitaka začinjavanih hmeljem. Slično je i kod beer geekova, zahmeljenost, ali s gorčinom, tako da je upitno kako bi takvo pivo u nas prošlo. Osobno, vjerujem da bi izazvalo neko zanimanje kada bi se pojavilo no ono ne bi bilo predugog vijeka, gorčina će još dugo biti puno cjenjenija osobina. U samoj Americi stil se širi, no ne previše brzo. Radi ga nekoliko pivovara, Highland Park, Mumford, Munkish Brewing, ne vidim da se spominje neka od onih većih, poznatijih. Neki će se ipak sjetiti kako je BrewDog napravio ovakvo pivo u suradnji s pivovarom Cloudwater. Bez obzira na sve, volio bih ovo probati, pa se nadam da će netko i napraviti ovakav india pale ale.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.