Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Nije craft tek kvalitetno pivo, ima nešto i u dizajnu

Objava 12. travnja 2015. 0 komentara 560 prikaza
Dizajni poput ovog mogući su u nezavisnoj subkulturi
Dizajni poput ovog mogući su u nezavisnoj subkulturi
Ponekad craft pivovare izradu vizualnog identiteta daju profesionalnim dizajnerima

Osnovno je obilježje nezavisnog pivarstva kreativnost. Da biste skuhali dobro pivo, osim što morate biti pedantni i potkovani znanje svakako morate imati i kreativnosti. Nije dovoljno samo točno ispratiti recept, da biste odskočili morate pivu dati i osobnog štiha. Tako je i s ambalažom. Više negoli kod drugih, jer na pakovanje se pazi svugdje, kod nezavisnog se pivarstva na ovo posebno obraća pozornost. Zmajsko ima svoju prepoznatljivost, daruvarska ABA ima cijeli zanimljivi koncept pet elemenata, retro bocu, drugi su išli na zanimljivu etiketu, a čini mi se da od europskih piva, Brewdog ima najbolje razrađenu marketinšku priču koja završava s naljepnicom na boci koja je čak i gravirana. Pronašao sam vrlo zanimljiv link, a nije jedini koji se bavi dizajnom pivskih boca, evo ovdje http://www.creativebloq.com/graphic-design/inspiring-beer-label-designs-12121544 .

U prikazanoj grupi zaista sjajno dizajniranih boca, imate recimo Russell Brew Co. Angry Scotch Ale gdje je etiketa otisnuta na samoj boci! Slično je i sa Scotts Brewing Co. Koja ipak ima tanku naljepnicu u dnu boce, ali izgleda doista fantastično. Nešto slično može se naći u našim supermarketima gdje je pivo označeno graviranjem na boci, bez upotrebe naljepnice, no niti blizu ovom dizajnu. Onda St. Stefanus gdje se koriste fontovi pronađeni na srednjovjekovnim knjigama augustinskih fratara. Za Lade Gaards Brygghus etiketa je u cijelosti iscrtana rukom, uključujući i tipografiju. Ostaje nejasno kako se craftovi koji redom imaju doista razrađene vizualne identitete ostaju pošteđeni kakvih nagrada za dizajn. Ili je možda tako i bolje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.