Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Nova Crafter'sova Paradigma sjajan je poklon za sladokusce i prosječne pivopije

Serija specijalnih piva pivovare Crafter's nastavlja se russian imperial stoutom, pivom tipičnim za ove hladnije dane, no ipak s ponešto drugačijim karakteristikama od onih na koje smo navikli kod takvih piva
Objava 14. prosinca 2021. 0 komentara 219 prikaza
Crafter'sova Paradigma 5 dobar je i neočekivano pitak russian imperial stout
Crafter'sova Paradigma 5 dobar je i neočekivano pitak russian imperial stout
Foto : Crafter's

Crafter'sova serija Paradigma nakon četvrtog piva koje je bilo izvrsni dodatno zahmeljeni pilnser nastavlja se najlogičnijim stilom za ovo doba godine, russian imperial stoutom. Priču o ovim jakim tamnim pivima vjerojatno ste već čuli, slična su se piva pila i na ruskom dvoru 18. stoljeću s posebnim obožavanjem carice Katarine Velike, a onda su ponovo razbuđena u 20. stoljeću kada ih je prigrlilo craft pivarstvo. I to je ponajprije zbog njihove kompleksnosti kojom se otvara put za različite izvedbe, obogaćivanja raznim okusima i aromama, igranje s količinom alkohola. Paradigma 5 koja dolazi u obliku adekvatne ambalaže, butelje 0,75 litara, igra na jednu pomalo neobičnu kartu za ovakva piva. Unatoč svojih 9 posto alkohola, iznimno je pitko! Silvije Boroša, glavni pivar Crafter'sa, otprije je poznat kao vješt majstor, sjećamo se još ranijih njegovih zimskih piva, Paradigme 3 koja je bila odlični doppelbock ili Spirita koji je poznato Borošino zimsko pivo koje se najčešće vodi pod scottish ale ili wee heavy, ovisno u kojoj arhivi gledate. Ima ih koji će reći kako su tamna piva, stoutovi ili porteri, lakši za napraviti od kvalitetnog svijetlog piva, bez obzira radi li se o aleu ili lagerskom pivu, no ovdje se dokazuje kako razlike itekako postoje.

Prije nego sami donesete sud, preporuka je bocu nakon nabave ostaviti par dana da odstoji ili, jednostavnije, otići u zagrebački Cherry Tree gdje Crafter'sov RIS imaju točen. U ta dva slučaja pivo se pojavljuje sa svim odlikama, lijepim aromama tamne čokolade i kave, ali i prilično jako suhe šljive bez prisutnosti alkohola da bi se onda sve to izmiješalo u okusima no ne na onaj invazivan način kako to bude kod ovakvih piva, nego bitno blaže, rekao bih ugodnije, jer Paradigma 5 pitka je, lijepe teksture, puno lakša nego su to inače jaka tamna piva. To su, dakle, razlike prema uobičajenim russian imperial stoutovima kojih je domaća publika probala već više od nekoliko desetaka, rekao bih, isto kao što treba reći kako su redom to uvijek bila dobra piva. Bez problema sam slistio cijelu butelju, priznajem bez srama, a bez da me pivo zamorilo ili potpuno zasitilo. Etikete serije Paradigma dobro su dizajnirane pa na standardnoj ali lijepo oblikovanoj butelji 0,75 čine dobar praznični paket možda u društvu kakve dobre čokolade ili bombonijere.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.