Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Nova edicija Piva sv. Martina Pivovare Medvedgrad pokazuje koliko lica pivo može imati

Još jedno vrhunsko pivo iz Pivovare Medvedgrad upotpunjuje priču o zaista odličnim hrvatskim pivima u kojima sada možemo uživati
Objava 09. studenoga 2019. 0 komentara 388 prikaza
Ove godine, gotovo točno na Martinje, dolazi novo Pivo sv. Martina
Ove godine, gotovo točno na Martinje, dolazi novo Pivo sv. Martina
Nova je edicija odležana u baćvama kostarikanskog ruma nadmašila prošlogodišnju

Još jedna kasna jesen i još jedno Pivo svetog Martina o kojem se ovdje prvi puta pisalo 2016. godine. I bilo je tada pomodno spomenuti kako je to prvo domaće komercijalno ječmeno vino koje je uz to bilo i sasvim u redu. Sada je dobre tri godine kasnije, ječmeno vino Pivovare Medvedgrad gotovo je u dan točno s praznikom kojem je zapravo namijenjeno, a to je, dakako, Martinje.

No, uz to donosi ipak nešto novo i zanimljivo pa se još jednom o njemu može nešto napisati. Prošle sam godine pisao o Pivu svetog Martina u dvije verzije, normalno i odležano. Ovo drugo ležalo je šest mjeseci u bačvama whiskeyja pa je blendano, dakle, pomiješano u pravilnom omjeru s onim koje je ležalo u inox tankovima. I dobilo se doista fino ječmeno vino, dakle pivo gdje slada ima u izobilju pa tako i alkohola kojega je 10,3 posto.

U tom blendanom sv. Martinu dobila se pored standardne slatkoće u okusu i mirisima i jedna voćnost koja me je podsjećala na šljive i trešnje. Bilo je to doista vrlo fino. Međutim, ove je godine sve to jedna druga priča. Nedavno sam napisao kako nakon ovih pet godina hrvatskog neovisnog pivarstva konačno zaista imamo piva za koja možemo mirne duše reći kako su ne tek korektna i pristojna, već doista vrhunska. Dakle, mjerljiva s najvećim imenima svjetskog craft pivarstva. Njihov broj raste pa doista više nije krajnje nužno prosipati desetine kuna da bi se popilo zaista dobro pivo koje će zainteresirati i najizbirljivije. Novo je Pivo sv. Martina za 2019. godinu, koje opet potpisuju Božidar Kostanjčar i Matt Hollingsworth, još jedno takvo pivo.

Jedan je dio sv. Martina odležao u bačvama gdje je ležao kostarikanski rum, a to pivo nije blendano poput prošlogodišnjeg koje je ležalo u bačvama od whiskeyja. Dakle, arome i okusi nisu razblaženi nego su maksimum onoga što takvo odležavanje daje. I to je jedno malo čudo. Gotovo su u potpunosti potopljene arome i okusi Medvedgradova ječmena vina te su ih zamijenili rum ali i hrastovina od koje su bačve napravljene. Tako se dobila jedna atraktivna mješavina koja se doista doima plemenitom a nadasve interesantnom za omirisati i popiti.

Ovo je doista vrhunski dokaz kako je pivo prilagodljivo piće koje doista u jednom te istom stilu može biti i raznovrsno. Vjerojatno su mnogi od vas probali ovakvo ili onakvo barrique vino, dakle takvo koje se isto ostavlja na odležavanju u hrastovim bačvama. Ne uspijeva to uvijek na najbolji način, ali ima, naravno, i doista vrhunskih. No, s ječmenim vinom riječ je o nečemu sasvim drugačijem, ovdje je ono u potpunosti upilo tanine kako to vino teško može. I onda je tu još i taj rum gdje se onda dobiva taj koloplet mirisa i okusa pri uživanju kojeg vam padaju na pamet bezbrojne ideje. Primjerice, meni se čini da je dobra cigara tu favorit, kao kod dobrog konjaka, a onda na pamet padaju kakvi intenzivni slatkiši, bogati kolači, primjerice.

Rekao bih da bi u ovoj iteraciji Pivo sv. Martina moglo 'outati' u izbirljivu vinsku publiku i ostati tamo kao jedan kvalitativni iskorak i za craft ali i za ljubitelje vina.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.