Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Novi dokazi da je čovjek napitak od ječma spravljao prije pet tisuća godina

Objava 25. svibnja 2016. 0 komentara 242 prikaza
Vremenska ljestvica korištenja ječma za pića pomiče se unatrag
Vremenska ljestvica korištenja ječma za pića pomiče se unatrag
Je li to doista bilo pivo?

Ima tome nekoliko dana da sam vidio ovu informaciju koja govori kako su stanovnici današnje Kine koristili ječam za piće prije negoli za hranu, pa i da je pivo snažno utjecalo na razvoj društva. Taj nalaz, odnosno recept, star je čak 5.000 godina, dakle dosta stariji od onog sumerskog. Kako to obično biva ponajviše zbog nedostatka prostora u novinama, najviše se dijeli tekst iz britanskog Guardiana, nije izneceno sve što treba reći o povijesti piva.

Ovdje ću pokušati suho posložiti činjenice i iz njih izvući neki svoj zaključak s kojim se možete i ne morate složiti. Koliko čitam, a izvora je doista bezbroj, priča ne počinje s primjenom ječma, već s fermentacijom. Još je 2004. objavljen znanstveni rad u kojem stoji kako su neolitski stanovnici Kine s područja mjesta Jiahu za nju znali još prije sedam tisuća godina.

Već tada su pravili napitke koristeći rižu, med i voće. I u tom se radu tvrdi kako su ti napitci imali jak društveni utjecaj. Najraniji tekstovi o pićima u Kini koji potječu iz drugog milenija prije Krista govore o tri vrste – chang što je bilo biljno vino, li koje je najvjerojatnije bilo slatkasto niskoalkoholno piće od riže ili prosa te jiu što je označavalo fermentirano i filtrirano piće od riže i prosa.

Reklo bi se kako ova dva zadnja ponajviše vuku na pivo. No, ako prihvatimo da pivo čine voda, kvasac, ječam i hmelj, onda smo očito još daleko od piva kakvo poznajemo danas. U priči o ovim novim dokazima koje su pronašli ni manje ni više negoli znanstvenici s američkog Stanforda također se ne zaboravlja kako su Jiahuu znali za fermentaciju prije sedam tisuća godina. Razlika je u prije svega u tvrdnji kako su pronađeni dokazi kako je ječam u Kini postojao tisuću godina prije negoli se do sada mislilo te da se prije prehrane koristio za pripravak pića.

Opet, nije prvi puta da se ovo tvrdi. Do toga se, čitam, došlo kemijskom analizom pronađene grnčarije na nalazištu Mijiaya. Prema ovome, napitak se pripremao od prosa, ječma, Jobovih suza te lukovice. Bitnije od ovoga jest to što se tvrdi da su ti predci današnjih Kineza stvarali uvjete povoljne za fermentaciju te da su to radili planski, po etapama. Dosta hrabro, pogotovo jer skupina znanstvenika tvrdi kako je moguće identificirati recept iz tih ostataka. Ja zaista ne bih išao ovako daleko i zadržao bih se na onome što je moguće nedvojbeno tvrditi.

Ovi naši predci poznavali su dva sastojka današnjeg piva – vodu i ječam koji je udomaćen još prije deset tisuća godina. Poznavali su, znači, i fermentaciju.

Što se kvasca tiče, postoje znanstveno utvrđeni dokazi kako su njegovo osnovno djelovanje stari Egipćani poznavali prije četiri tisuće godina, ali nisu poznavali točne biološke procese, a također nema dokaza da je netko namjenski kvasac koristio prije toga. Tek će Louis Pasteur prije nešto više 150 godina nedvojbeno utvrditi kako se alkoholna fermentacija odvija zbog kvasca a ne nekog kemijskog katalizatora. Ti prvi napitci od ječma imaju zapravo vrlo malo toga zajedničkog s današnjim pivom.

Niz je pokušaja zabilježen da se napravi pivo po tim starim receptima, bilo je čak i pokušaja komercijalizacije. Iako bi ti napici znali biti i prihvatljivog okusa opet bi tu nedostajalo dosta toga da bi to doista bilo pivo. Nema pjene, gaziranosti, za hmelj je također jasno da ga nema jer se počinje koristiti relativno kasno. No, nije sve izgubljeno! Prije pet godina pojavio se nalaz koji govore kako su Kelti na području jugozapadne Njemačke prije 2.550 godina spravljali nešto što je doista jako blizu onome što danas poznajemo kao pivo. Nalaz govori kako su poznavali ječmeni slad.

Dobivali su ga tako da su ječam natapali do klijanja pa ga onda sušili paleći vatre oko tih iskopa gdje su ga držali. Bilo je to najbliže današnjem prženom sladu. Što je starije, pivo ili vino, bit će izgleda još dugo predmet prijepora. Konkretni dokazi koje iznosi dr. Patrick McGovern sa Sveučilišta u Pensilvaniji i suradnik poznate pivovare Dogfish Head govore kako je prvi napitak od grožđa star 5.400 godina a najstariji napitak od ječma 3.400. Do ovog novog kineskog nalaza, naravno.

Zanimljivo, oba nalaza potječu s istog mjesta, planine Zagros u Iranu. Ali, zna se i za spise koji spominju napitak sličan pivu, a tu su i čvrste indicije kako se napitak temeljen na žitaricama uživao praktično odmah kada je čovjek uzgojio prvu žitaricu, prije deset tisuća godina. Vinova loza se ipak počela uzgajati prije nekih šest tisuća godina na obalama Crnog mora.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.