Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Odlični Barbačino LAB Splita lako će zamijeniti izolacijske kave

Jug Hrvatske pogotovo je težak ispit za craft pivovare zbog dodatnog pritiska industrije no splitski se LAB održao i redovitim plasiranjem specijala. Nedavno je izbačen coffee stout napravljen u suradnji s pržionicom kave D16
Objava 09. travnja 2020. 0 komentara 201 prikaza
Dobri coffee stout nastavlja priču koju je započeo Motor Oil napravljen sa Simonom Martinom
Dobri coffee stout nastavlja priču koju je započeo Motor Oil napravljen sa Simonom Martinom
I ovo pivo možete dobiti putem dostave koja pivo dovozi do kućnog praga

Svašta se sada može probati u izolaciji, jer nudi se svašta s dostavom do kućnog praga. Tako je i s pivarima, pa i LAB iz Splita omogućuje da njihova piva pijete u sigurnosti svojeg doma. Jedno je od tih piva i Barbačino kojega do sada nisam probao a stigao je u paketu iz Splita zajedno s ostalim njihovim prodavanim pivima poput double IPA-e Imperial, Punice i Barbe, njihovog osnovnog piva. Sviđa mi se taj neki trend coffee stoutova u nas, periodično se takvo pivo pojavi na tržištu, no ova zadnja su i bitno kvalitetnija jer koriste kave koje dolaze iz istog segmenta kao i sama piva, crafta. Iako se odmah tako ne čini, pržionice kave napravile su dobar posao u nas, neke su se čak uspjele probiti i na američko tržište.

A rado surađuju s craft pivarima jer stoutovi su itekako adekvatna piva za dodavati kavu zbog aroma i okusa koje dolaze prije svega od prženog slada a onda i drugih sastojaka, već kako je pivar svoje pivo zamislio. Tako je i Barbačino spoj stouta i kvalitetne kave koja u ovom slučaju dolazi iz splitske pržionice D16 čiji ćete lokal pronaći upravo u Dioklecijanovoj palači. Vidjeli smo već kako u LAB-u znaju napraviti dobar stout, sjećamo se još Motoroila kojega su napravili s engleskim pivskim entuzijastom Simonom Martinom.

Sada je igra malo drugačija, LAB-ovom stoutu koji je napravljen s coffee i chocolate sladovima a fermentiran engleskim kvascem dodana je arabica ubrana na brazilskom polju kave u državi Minas Gerais. Zrno je mješavina vrste Acai i žuto Catuaija i ono nije samljeveno do praha nego krupnije, gotovo zdrobljeno. Ta kava daje na arome tamne čokolade i prženog lješnjaka tako da ćete bez napora pronaći takve mirise i u Barbačinu.

Postupak je praktično uobičajen, a to je cold brew, znači zdrobljeno zrnje u vodi čiji je iscjedak dodan pivu. I evo coffee stouta Barbačino. I riječ je o dobrom pivu koje će poslužiti i u slobodno vrijeme i za nekog obilnijeg jela, negdje takvog kakva nas očekuju za Uskrs. Ima tu i alkohola, 6.5 posto što znači da je taman za malo odremati iza ručka. Što se tiče pojavnosti u čaši, standardno je izrazito tamne boje, no i nešto mutnije, sa smećkastom pjenom koja nestane relativno brzo.

Pitkosti nema zamjerke, iako naginjem stoutovima, svejedno i ovdje nalazim da je konzumacija ugodna i opuštajuća, bez napora. LAB Split se u ovih par godina održao i brojnim specijalima uz konstantnost i dostupnost pa nije čudo što im u ovim kriznim vremenima ide dobro. Tako nećete zažaliti kupiti bateriju njihovih piva koja su sada po izrazito povoljnim cijenama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.