Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Off-topic: Old Pilot's je naprosto nevjerojatna priča o uspjehu

Zagrebačka destilerija Duh u boci iz koje izlazi nagrađivani gin koji je proglašen i ponajboljim na svijetu, od početka je dobro ispričana priča o uspjehu temeljenom na znanju i kvaliteti
Objava 17. siječnja 2020. 0 komentara 1383 prikaza
Novi Old Pilot's Gin odležavao je na bačvama od hrvatskog i američkog hrasta
Novi Old Pilot's Gin odležavao je na bačvama od hrvatskog i američkog hrasta
Slobodno ga se pije i 'suhog', ne treba ga nužno miješati s tonicom

Sjajna je to bila vijest. Dobiti zlatnu medalju na International Wine and Spirits Competitionu otprilike je u svijetu vrhunskih pića doista kao da ste u nogometu prvakom svijeta. Hrvatska destilerija Old Pilot's dobila je zlato u kategoriji London Dry ginova, što bi bili ginovi u svojoj najčišćoj formi. Natjecanje se događa u Londonu, pazite, iako je gin zapravo piće koje potječe s područja Nizozemske i Belgije.

Zato se i zove gin, od nizozemske riječi genever, dakle borovice koja je i najvažniji sastojak ovog pića. Nisam tu priču objavio prvi, nije ni bilo toliko bitno, išao sam za tim da dam više od tri minute koliko obično imaju na televiziji, odnosno da pokušam dati onoliko koliko sam nastojao davati u velikim pričama o pivu koje sam objavljivao u novinama. I nisam u tom trenutku imao pojma koliko će u jednom relativno kratkom vremenu priča o Old Pilot'su otići. Svakako, nije to bilo i prvi puta da sam se susretao s ginom. Odnosno, u ovo novije doba, nakon Beefeatera i Schweppes Tonica koje smo gutali 80-tih i 90-tih misleći da smo frajeri.

Tko je imao para za to, odnosno. Rekao bih kako je glavni promotor craft ginova (i rumova i whiskyja) na odjednom ponovo jako popularnoj Opatovini bio prijatelj mnogih uživatelja dobre kapljice i zabave, Dominik Škorić u svojem Ro&Dou. Osim što je u nekim prilikama moju ondašnju prekomjernu težinu znao osvježavati efektnim koktelima, napravili smo bili i jedan tekst u kojem mi je objasnio poneke činjenice o ginovima. Više ne znam gdje mi je to, nije objavljen jer, kao, nismo kao novina u to doba bili još spremni promovirati žestoka alkoholna pića. Iako je bilo očito već tada da ćemo u nekom trenutku to morati jer postalo je gotovo uobičajeno naći ekipu u boljim lokalima da guštaju u svojem koktelu ne mareći previše za nekih 50 kuna koliko to može koštati. Old Pilot's to su i potvrdili.

Hrvoja Bušića i Tomislava Anadolca upoznao sam na Hrvatskoj Gin Konvenciji prije nekih godinu i pol dana. Pozvali su me tamo iako sam naglasio kako s ginovima zaista nisam baš doma. No, došao sam, jer tamo je na jednom mjestu bilo deset hrvatskih neovisnih proizvođača, čini mi se da ih ni sada nema puno više. Iskreno, upoznavanje je bilo onako, tipa 'ok, hvala što smo se upoznali, dobar vam je gin'.

I tako sam Old Pilot's i u blog postu o konvenciji tek spomenuo da je taj gin bio tamo, ispostavit će se kako je slabo opravdanje kako je to bio jedan opći blog o novovalnim ginovima. Jer manje od godinu dana potom dvojac iz Duha u boci osvajaju svjetsko priznanje. Koje nije i jedino. Dolazak u destileriju uvijek će biti nešto posebno. Jer, ne dolazite samo pogledati kako to izgleda i probati malo gina, već odslušate cijelo jedno predavanje o ginu općenito o Old Pilot'su koje vam se prezentira s nevjerojatnom strašću. I to svaki put. Neka se ne ljuti nitko iz bilo kojeg od svjetova koje dotičem u svojem poslu, ali svi trebaju posjetiti nagrađenu destileriju. I nije to bez vraga. Nekoliko je tajni uspjeha Old Pilot'sa.

Prvo, oni od svojeg hobbyja ne žive, odnosno nisu ga pretvorili u posao kada nastupa ozbiljna opasnost da sve pokvarite. Drugo, bave se time već doista dugo, na više razina, gin piju onako kako pijete pivo s ekipom ali i kao poznavatelji koje sve oko gina gotovo životno zanima. I treće je škola. Prije prve komercijalne šarže Hrvoje je dvije godine išao u školu u Nizozemsku, to znanje zajedno s Tomislavom prenosio u niz isprobavanja, traženja sirovina, sklapanja pogona. Tako nekako, ali jasno vam je. Nigdje se tu ne spominje novac, niti priča 'evo to radimo da bismo proširili…' i tome slično. Oni to rade zato što ih zanima i zato što u tome žele biti dobri. Vjerojatno im je negdje barem u primisli, jer radi se o dvojici zaista inteligentnih tipova, kucala misao 'ako budemo doista dobri, možda se nešto i isplati'. I tako to treba biti, uspjeh ne dolazi na silu, nego dolazi generički. Čini mi se da je to osnovna pogreška danas u našem društvu, možda i u svijetu općenito. A taj gin je jako dobar. Ono, dobar.

I sam sam stekao nešto znanja o tom piću, pa je doista bilo opravdano dati im glavnu nagradu na Hrvatskoj Gin Konvenciji gdje sam upoznao i dragog prijatelja i connoisseura Darija Grabarića s kojim sam u jednoj priči o martiniju Old Pilot's isprobao u zaista najrazličitijim kombinacijama, varijantama tog najosobnijeg koktela. U svakoj varijanti, hladan, topao, u hladnom ili toplom Martiniju, s ovakvim ili onakvim tonicom Old Pilot's naprosto je dominantan.

Svjetsko piće koje u svakom pogledu zaslužuje svjetsku nagradu koju je dobio. U doba darivanja stigao je neočekivan ali sjajan poklon. Za mog zadnjeg posjeta destileriji Hrvoje je banuo s bocom odležanog gina. Ne još, čekaj, dobit ćeš. I eto ga, u hrastovim bačvama odležani gin bio je najbolji poklon koji sam mogao dobiti. Gin je odležavao u novim bačvama od domaćeg i američkog hrasta ali koje nisu svaka jednako paljena, pa se sa svakom bocom dobije nešto drugačije u mirisu i okusu. I to je nešto zaista sjajno, gin je odležao taman koliko je potrebno da povuče iz bačve, malo je tu vanilije, malo dima, nešto začina. Bitna je stvar ovdje da se odležani Old Pilot's može mirne duše piti suh, odnosno bez uobičajenog miješanja s nekim tonikom i začinima.

Sam je zaista dovoljno dobar. Ono što mi se posebno svidjelo, od početka dečki razmišljaju o marketingu. Našli su adekvatnu agenciju koja razumije što oni i kako rade, pa se od početka radilo na ambalaži, fotografiji, općoj prezentaciji i priči. A i oni sami znaju kako se vrhunsko piće pakira i promovira. Paketi s ginom, jednim ili drugim, nebitno, dolaze vam u adekvatno dizajniranoj kutiji, unutra dvije čaše, jigger, zgodna knjižica s pričom o destileriji i njenim ginovima i – dragocjena boca. Koja u dobrom društvu nestane gotovo u trenu.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.