Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Opet se pokazalo – homebrew prvenstvo najbolji je tulum u gradu

Objava 07. lipnja 2015. 0 komentara 961 prikaza
Ovako to izgleda na hrvatskom homebrew prvenstvu
Ovako to izgleda na hrvatskom homebrew prvenstvu
Slikao Goran Stanzl/Pixsell

Nisam baš izvještavao uživo, ali niti sutra neću čekati, neka dojmovi ostanu svježi i ovakvi kakvi jesu – gotovo nemoguće dobri. Eto onda kratkog izvještaja. U subotu je u zagrebačkom Magic Beer Roomu po četvrti puta održano Hrvatsko homebrew prvenstvo u kojem je ovaj puta konkuriralo čak 280 piva iz nekoliko zemalja poput Slovačke, Bugarske, Slovenije ali po prvi puta i iz Izraela, pa su ovaj puta pivski suci isprobavali prijavljena piva čak tjedan dana te odlučili o podjeli nagrada u čak 14 kategorija.

No, homebrew prvenstvo više je tulum nego natjecanje a svake godine ovo je okupljanje sve bolje organizirano a posjećuje ga i sve više ljudi, onakvim brzim tempom kakvim se širi popularnost zanatskog piva u Hrvatskoj. Ovaj puta bilo 600 gostiju za koje se istočilo 1200 litara piva, redom iz domaće radinosti hrvatskih ali i pivara iz drugih zemalja.

Goste su zabavljali Tri Fir, a program vodili Domagoj Jakopović Ribafish te Milan Peh. Najbolje pivo na prvenstvu bio je dimljeni Despised HopIcon Miroslava Bandzucha iz Slovačke koji je pobijedio I u kategoriji dimljenih piva. U atmosferi uobičajeno pozitivno nabijenom energijom hrvatski su pivari imali odlične uspjehe. Silvije Boroša okitio se s tri medalje, dva srebra ali i jedno zlato za american pale ale Žuta sreća, Damir Ban ubilježio je jedno srebro i jednu broncu, a imali smo i još neka zlata, ono Anđelka Zrinskog za porter, Danijela Babića za wheat & rye te Domagoja Ličanina za stout.

Michal Hatala bio je najbolji u kategoriji lager i laganih hibrida, Miha Furlan u kategoriji britanskih i irskih piva, Marko Jukić u kategoriji american IPA, Jakub Kalivoda u kategoriji belgijskih, francuskih i kiselih piva ali i u brownovima te amberima, Adam Takacs u jakim aleovima, Peter Chnupa u voćnim i začinjenim pivima ali i u belgian strongovima, u specijalnim Vatroslav Bank te Jakub Kalivoda u smeđim i crvenim. I opet je još jedan pivski Woodstock protekao u maksimalnom redu s razlikom što su neki od dojučerašnjih homebrewera danas etablirani proizvođači. Hrvatsko homebrew prvenstvo ostaje najboljim tulumom u gradu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.