Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Piva u limenci možda su i najvažniji iskorak za Zmajsku pivovaru do sada

Za nadati se da će piva u limenci prve domaće craft pivovare konačno razbiti predrasudu prema najboljem pakovanju za piće koje svi volimo
Objava 01. kolovoza 2021. 0 komentara 380 prikaza
Limenka je najbolja ambalaža za pivo, bez konkurencije i unatoč predrasudama
Limenka je najbolja ambalaža za pivo, bez konkurencije i unatoč predrasudama
Foto : Zmajska pivovara

Ovo nije prvo pivo s logotipom Zmajske pivovare koje se pojavilo u limenci. Neki će se sjetiti Juicy Pale Alea koji je nastao u suradnji s pivovarom Montseny iz Barcelone. To je pivo također bilo pakovano u limenci. Pa je u većoj limenci, od pola litre, bilo i pivo Hazy Dicso, DDH IPA, nastala u suradnji s poljskom Pintom. No, sada Zmajska može vlastita piva nuditi u limenkama, pakovanje je od pola litre, zahvaljujući nedavno nabavljenoj punionici.

Nejeftina investicija pravi je iskorak za našu prvu craft pivovaru, rekao bih najveći od početka. Bilo se pokušalo i s onim većim bocama, sjećate se, 0,66 za Hoppy Wheat ili Mari's Bitter. Ipak, naša publika pivo vidi samo u 0,33 i 0,5 ambalažama, ovo drugo ponajprije te uglavnom u bocama. Percepcija je limenke, jednim dijelom i zbog industrijskog piva, kako je u njoj nešto jeftino, jer, eto, to je ambalaža koja ne zahtijeva trud, jeftina je i baca se, pa onda (vjerojatno, pretpostavljama da je to takvo razmišljanje) niti ono unutra nije osobito kvalitetno. No, takvo je razmišljanje ipak pogrešno sa svih mogućih strana, a kada se o craftu radi u svakom slučaju. Najprije, pivo se najbolje čuva upravo u limenci, jer ona je neprozirna kao što je i nepropusna, znači maksimalno otporna na bilo kakav vanjski utjecaj. Također je i lakša što znači da je ista količina piva manje bruto mase.

A onda je i manja obujmom što znači da u isti prostor stane više piva. Dugo je vremena već limenka omiljena ambalaža najboljih američkih pivovara. I ne samo njih, ambicioznije pivovare u bogatijim zemljama, poput, primjerice, Japana gdje je craft doista ozbiljan segment, svoja su piva nudila u najboljim limenkama dodatno iznutra obloženim kako bi se njihov sadržaj još i bolje izolirao. Osim toga, limenka se zbog veće površine i mogućnosti izravnog otiska na nju može i bolje dizajnirati pogotovo jer se već neko vrijeme na njih ne stavljaju naljepnice nego otisak, što doista dobro izgleda. Tako i prva piva Zmajske pivovare u limenci, Bunny Passion i Šank!? dolaze u takvoj ambalaži. U doba kada se dostave prihvaćaju kao uobičajen način kupovine piva, limenka je važan adut.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.