Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pivionica, pivovara na kraju grada koja kuha Fulir, agramerski lager

Objava 18. rujna 2015. 0 komentara 2300 prikaza
Dino s čašom svojeg Lagera
Dino s čašom svojeg Lagera
Fulir ostavlja povoljan dojam kao jedan solidan lager

Nakon ljetnog zatišja, evo i nečeg novog iz domaćih pivovara i to čak iz mojeg neposrednog susjedstva, kako sam i doznao pred neko vrijeme – netko u mojem susjedstvu priprema se komercijalizirati jedan lager. I tako i bi, Dino i Sanja održali su obećanje te će se sutra na Festivalu piva u Sisku moći probati prvi neovisni zagrebački lager spravljen po Reinheitsgebotu, i k tome pravog agramerskog imena – Fulir. To je taj novitet o kojem sam govorio u ranijem postu (nije Carlsbergova specijalna piva koja se na kraju niti neće pojaviti).

Nakon dvogodišnjeg kuhanja gdje je Dino skuhao nekih 70 šarži različitih stilova, izbor je pao na lager. Nitko sretniji od mene, slažem se s Fulirovim autorima kako domaćih aleova ima dosta, od lagera imamo vrlo dobri Bošnjak a sada ćemo imati i autentični lokalni lager kuhan u samoj metropoli. Nije to samo priča o kuhanju piva, opisat ću kasnije u kratkim crtama prve dojmove, priča je to i o poduzetništvu u pivarstvu. Naime, Dino i Sanja svoje pivo kuhaju u vlastitom pogonu pa je, eto, još jednom bilo prilike čuti sve o tome kako pokrenuti vlastiti pivski biznis. Kao i drugdje, i ovdje je bitka s administracijom trajala puno dulje nego sama montaža pogona u Naletilićevoj kapaciteta 2.500 litara mjesečno.

Sve zajedno Pivioničari su utrošili nekih šest mjeseci i 30.000 eura za podizanje svoje nanopivovare. Pogon je izrađen u potpunosti prema Dininim nacrtima a radi se zapravo o pivskoj manufakturi gdje automatizirano nije ništa pa je Fulir, svijetli lager koji sam jučer probao, spravljen ručno. Ambicije su, rekao bih, realne. Fulir će se nuditi kroz specijalizirane dućane i craft barove, vjerojatno i kroz Vrutak. Ako Fulir uhvati korijena, ići će se u proširenje, a ja nekako ne sumnjam da će se to i dogoditi. Dino, koji je u poslovnom životu financijaš što je očito s(p)retna kombinacija, zajedno sa Sanjom zaokružio je priču i dobrim vizualnim identitetom ali i vrlo solidnom pivom. Fulir ima tijela, gušći je od očekivanog, gorak je, ponešto i sladak, tako da, barem na prvu, cilj jest postignut pa će se sutra u Sisku moći popiti jedan zaista dobri lager njemačkog stila. Ići će u standardnom pakovanju, boce od pola litre, preko generalnog distributera Magic Beer Rooma a prodaja počinje neposredno nakon festivala u Sisku. Uvijek podupirem domaće priče, pogotovo ovako hrabre kada se uđe u, pogotovo za naše prilike, ozbiljniju investiciju, pa nemam razloga ne reći; Pivionica – vjerujemo!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.