Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pivioničina Africa ponudila je novi doživljaj najčešćeg piva u nas

Zanimljiva ideja Pivionice da pale ale začine afričkim hmeljevima donijela je iznenađenje jer iz piva izbija brdo aroma koje se poslije osjete i u okusima
Objava 23. srpnja 2020. 0 komentara 604 prikaza
Neočekivane arome i okusi dočekali su me kod ovog 'african' pale alea
Neočekivane arome i okusi dočekali su me kod ovog 'african' pale alea
Foto : Pivionica

Ako smo na nešto u domaćem neovisnom pivarstvu navikli, onda je to američki pale ale kao i baterija od manje-više uobičajenih plemenitih hmeljeva iz doline Yakima. Međutim, Pivionica je uspjela u ponudi hmeljeva uočiti nešto drugo. Kada sam vidio da imaju novo pivo koje se zove Africa, mislio sam da je to neki novi marketinški štos koji bi možda imao veze s etiketom ili nečim drugim što bi opravdalo takvo ime. I to je, jasno, bilo potpuno krivo jer su u Pivionici uspjeli u ponudi hmeljeva uočiti afričke hmeljeve s kojima su onda začinili pale ale. Koji onda očito više i nije baš američki. Jer Southern Passion i African Queen. Kada pročitate nešto o Southern Passionu nalazite da se zapravo radi o križancu između hmeljeva Saaz i Hallertau. Ako to znamo, ne očekujemo više od aroma koje ti hmeljevi daju, biljne, cvjetne i začinske. No, u ovom pivu taj hmelj daje cijelu paletu tropskih aroma poput marakuje, lubenice, grapefruita. I African Queen je križanac, ali dva eksperimentalna hmelja ali i ovaj hmelj daje breskvu, ribiz, ogrozd.

Oba hmelja uzgajaju se na farmama u Južnoj Africi, a ako probate ovo pivo vidjet ćete da tamo postoje uvjeti za uzgoj plemenitih hmeljeva doista iznimno bogatih različitih aromama. Kod Pivioničinog pale alea mene je prvo zapljusnula aroma breskve, no vi ćete možda prije prepoznati kakav bobičasti voćni plod ili lubenicu, citru možda. Pravo je to malo bogatstvo koje izvire iz podebele bijele pjene koja se stvori iznad mutnog narančastog tijela ovog piva. Većinu toga osjetit ćete i u okusu gdje se dobije onaj poželjan efekt novog okusa sa svakim novim gutljajem tako da uz to što sve daje jedan osvježavajući dojam možete vremena utrošiti i na otkrivanje neke nove arome ili okusa koje do sada niste osjetili. U svemu je zapravo jako malo gorčine, išlo se na to da se što više osjeti ono što ovi hmeljevi mogu dati i rekao ih kako je to ispravno. Nisam siguran koliko su ovi hmeljevi dobavljivi pa je ovo za nas dobra prilika da vidimo kako izgleda pale ale začinjen hmeljevima koji dolaze iz Južne Afrike. Tako se radi o pivu koje nije za popiti s ekipom nego za istraživanje u slobodno vrijeme. I to vrijedi pokušati, sigurno ćete se zabaviti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.