Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pivnica Mlinarica - pivski raj u jednom od najljepših dijelova Zagreba

Objava 20. listopada 2016. 0 komentara 4450 prikaza
Raj domaće kuhinje u zelenilu Ksavera sada je i odredište za pivo
Raj domaće kuhinje u zelenilu Ksavera sada je i odredište za pivo
Pivnica Mlinarica već 15-ak godina hrani Zagrepčane

Znao sam tu i tamo doći u Pivnicu Mlinaricu, posljednjih 15-ak godina jedno od popularnijih zagrebačkih mjesta za objed. Nikad nije bilo skupo, uvijek ukusno, onako domaće, kako treba. No, drug me Ribafish upozorio kako nije sve kao prije. U Mlinarici sada imaju vlastito pivo. Prvi slobodan trenutak uhvatio sam i odjurio ponovo do pivnice na Ksaveru koja sada više nije tek pivnica nego je pravi brauhaus. Znaju svi da sam fan tradicionalnog, jer tradicionalno najčešće znači i jednostavno. A da nisam po tome niti malo originalan, podsjetio me ulazak u pivnicu koji se dogodio negdje oko ručka. Sve je puno. Domaća kuhinja očito je veliki vabec za sve no isto se, i to odmah na prvi pogled, može reći i za pivo. Jer vidio sam ga gotovo na svakom stolu. I tako, nakon kraćeg čekanja za što imam razumijevanja jer toliko gostiju treba nekako i behandlati, došao je na red i na mene. Dok se čeka domaći ručak, donesite mi, molim, pivo.

Dva su u ponudi bila tog dana, svijetli i vienna, inače je u toj družini još i schwarzbier, no on je bio taman na kraju odležavanja tako da imam razloga uskoro doći ponovo. Mladi gazda Mlinarice, Edi Jendrić sam kuha svoje pivo u pogonu koji je nov nabavio iz Austrije. Kapacitet je osam tisuća litara, a kuhanje je 500 litara pa kuha, kaže, dan i noć. Tri je godine sam kuhao kod kuće, svoje znanje sada pretače u nefiltrirane lagere koji su doista daleko od pristojnog, jako su dobri. Vienna mi se, recimo, posebno dopala. Mutna tekućina u čaši puno skriva sve dok ne probate i osjetiti gustoću tijela pa onda sladne okuse i karamelu koji će nestati prije nego se pojavi gorčina sa suhim završetkom koji vas tjera da probate još.

Svijetli je također dobar, isto mutan, vrlo pitak, osvježavajući, onakvo pivo kakvo si želite dok gledate utakmicu jer imam dojam da se može riješiti pet, šest komada bez nekih posljedica. Ono što je dobro, za svako od piva možete u Mlinarici pronaći adekvatnu hranu, spariti je zaista lako. Carstvo je tamo različitih okusa, od domaćih variva, graha, pa do mesnih jela, odrezaka, roštilja praćenog pečenim krumpirom, tek da počnemo s nabrajanjem. I sve to za doista neveliku cijenu. Četiri piva, kavu i varivo sa suhim mesom s menija platio sam ispod 80 kuna. Pola litre bilo kojeg od piva je 14 kuna. Kaže Edi kako će vrlo uskoro društvo trima lagerima praviti i aleovi što će biti vrlo brzo. Pa, jedva čekam opravdanje da ponovo odem u zelenilo zagrebačkog Ksavera.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.