Blogosfera Volim pivu

Pivovara Hajsonberg, u Hrvatskom Leskovcu i dalje dobro rockaju

Krešimir Golić potpisuje piva, ima podosta staža u kućnom pivarstvu, predstavljao je svoja piva na Homebrew prvenstvima
Objava 19. prosinca 2018. 0 komentara 465 prikaza
Zanimljiva pivska priča dolazi iz Hrvatskog Leskovca
Zanimljiva pivska priča dolazi iz Hrvatskog Leskovca
Vizuali će sigurno privući mnoge. A nakon toga pitka piva

Brojna je Večernjakova blogerska kolonija, među njima je Saša Stankovič, stari uživatelj gastro i inih delicija koji redovito opisuje svoje puteve kroz razne okuse. I tako mu se na putu našla i jedna pivovara s čijim me osnivačima i njihovim pivima odlučio upoznati. A radi se gotovo o mojim susjedima, jer Hrvatski Leskovac nije predaleko od Remetinca i Arene. Razveselio sam se tome, još i više entuzijazmu obitelji Golić koja je odlučila krenuti onako kako i ja nekako razmišljam pravi put za neovisne pivare, korak po korak. Krešimir Golić potpisuje piva, ima podosta staža u kućnom pivarstvu, predstavljao je svoja piva na Homebrew prvenstvima. Zna znanje, ali znamo kako nešto znati ne znači i proći, nego uz znanje treba stajati i realna procjena što nama ovdje fali. I tako sam se rado složio s tvrdnjom da nije baš sasvim jasno zašto smo tako (pre)lako iz terora industrijskih piva otišli u sličnu krajnost s (pre)hmeljenim pivima.

Ponavljajući to svako toliko postao sam već malo dosadan sam sebi, no ja bih doista da mi pivo ponajprije bude pitko. I tako iz pogona složenog sredstvima europskog fonda ESIF na stol su mi stigle blond ale Proud Mary te brown ale Foxy Lady. I da, s tim sam pivima dobio upravo to, pitkost ali i malo više od toga. Golden ale inače je dosadan stil, no s dodatkom hmeljeva Chinook i Citra odjednom je postao privlačan daleko iznad razine čistog surogata za mainstream piva. Jako mi je dobar, a usvojio bih i preporuku da se u kombinaciji s njim pojede nešto pikantno. Hajsonberg, u pravu ste ime je zbilja tumačenje Heisenberga iz Breaking Bada, preporučuje pohane pileće prutiće u panko mrvicama i čilijem sa strane. Može. Uglavnom ide sve jačeg okusa. Vidi se i kako je brown ale stigao iz iste varionice, iznimno pitak, s dovoljno okusa. Za mene, može još slada pa bi se još malo dobilo na okusima kao i na boji, a Foxy Lady bi ostala pitka, ali to sam samo ja. Isto je s pivom stigla odgovarajuća preporuka za neku jaču hranu, poput slavonskih palačinki punjenih slaninom i sirom uz karamelizirani luk. No, ovakvo pivo ide i uz čokoladni kolač, različita pečenja, dosta se može s brown aleom. Uskoro će stići i porter Black Betty, nadam se uskoro dok još vladaju ovi hladniji dani. Sasvim je sigurno da ćete na boci primijetiti zanimljivo dizajniranu etiketu, sve u stilu starog rock'n'rolla. Dobro su Hajsonbergovci osmislili svoju priču i odlučili krenuti od – doma. I tako je, po meni, najprirodnije, ako te prepoznaju kod kuće, bitno ti rastu šanse da prođeš i drugdje. Nije lako, ali treba vjerovati u svoju priču koju u Leskovcu očito imaju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.