Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pivovara Nicka Colgana na zagrebačkom Žitnjaku daleko je više od priče o craftu

Objava 09. lipnja 2016. 0 komentara 2151 prikaza
Pogon u velikoj hali na zagrebačkom Žitnjaku odmah daje za zaključiti da će se ovdje raditi ozbiljan posao
Pogon u velikoj hali na zagrebačkom Žitnjaku odmah daje za zaključiti da će se ovdje raditi ozbiljan posao
Tehnički, pogon je isti kao onaj u Zmajskoj pivovari

Bilo je to negdje oko Nove godine kada sam u razgovoru s prijateljima pivarima saznao da nekadašnji član produkcijske ekipe UB40 Nick Colgan koji je u Zadru osnovao iznimno uspješno festivalsko odredište The Garden intenzivno radi na tome da podigne pivovaru. Nije mi trebalo puno, pronašao sam kontakt i uputio par pitanja. Ispalo je točno, ne samo da Nick ima planove za pivovaru, nego će ta pivovara biti u Zagrebu gdje Nick i seli. Pivovara otvara vrata ovog vikenda a imao sam je prilike i obići. – Realno, 12 godina u Zadru dosta je vremena, djeca su odrasla, idu sada svojim putem. Obožavam Zadar, zaista da, no kad dođe zima sada bez djece supruga i ja nismo imali previše toga za raditi, rekao mi je Nick Colgan za premijerna posjeta njegovoj pivovari The Garden na zagrebačkom Žitnjaku. – Zagreb me iznenadio. Mislio sam da ovdje ima svega, no živost koja se ovdje odvija daleko je od očekivanja. Kultura je iznimno jaka, otišao sam čak odgledati i operu. Ono što me posebno veseli jest ta jedna probuđena kreativnost, buđenje zanata svake vrste što želim vidjeti i ovdje. Priređivat ćemo u krugu pivovare okupljanja upravo zanatlija i drugih ljudi koji se bave kreativnim djelatnostima, nastojat ćemo takvih tuluma imati stalno, govori Nick kojemu je još jedno pozitivno iznenađenje bilo i pronalazak dobavljača za pogon pivovare.

– Sve varijante dovoza iz neke druge zemlje bile su za nas preskupe. A onda smo čuli da netko ovdje doista radi pogone te da su ti pogoni u upotrebi te iz njih izlazi doista odlično pivo. Otišli smo u Zmajsku provjeriti i doista, to je za nas bilo to. Naručili smo od Letine postrojenje koje sada vidite ovdje, bolje doista ne bismo našli drugdje, kaže Nick. Zaista, tehnički praktično isti pogon kao onaj Zmajske djeluje vrlo impresivno, i ovdje je riječ o milijunskoj investiciji smještenoj u 1200 kvadrata s još 2500 kvadrata vanjskog prostora. Kapaciteti su i više nego dojmljivi, nekih 300.000 litara godišnje. Dosta, no publike ima, Garden u Zadru te festivali na licu mjesta traže svoje, a sada to i imaju. – Industrijske pivovare nude dosta, teško se odreći tolikog novca, no dugoročno publika neće navoditi pivo kao razlog dolaska. S našim zanatskim pivom to ćemo možda postići ali moguće privući i same ljubitelje piva čiji broj u Hrvatskoj raste, govori Nick. Kroz pogon nas je proveo glavni pivar, sjajan lik s Novog Zelanda, Nick Calder-Scholes. – Imat ćemo ovdje i potpuno opremljen laboratorij koji će se upotpunjavati kroz nekoliko faza. Ne želimo da ovo bude tek jedna od pivovara, nego znanje želimo ustupati i dijeliti s drugim pivarima u Hrvatskoj ali i ustanovama. Već smo dogovorili suradnju s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom a moći će ga koristiti i druge pivovare u Hrvatskoj, kaže još jedan Nick iz Garden pivovare. Jasno, prolazak kroz skladišta slada i hmelja bio je za par probranih novinara posebno iskustvo. – Slada za godinu dana kažete? Prije za dva mjeseca! No, ovdje hmelja doista i ima možda i za godinu dana, kaže Nick Calder-Scholes otvarajući teška vrata hladne komore i pokazujući hmelj kojega je ovdje doista nebrojeno vrsta. Posebna je priča punionica konzervi koja je u ovom trenutku jedini takav pogon u nas a da nije dio neke industrije. Ovo je doista sjajna vijest pa se nadam da će i domaći potrošači konačno prihvatiti kako je pivo iz limenke doista najsličnije točenom.

U samoj pivovari uređuje se šank s osam točionika te kuhinja iz koje će izlaziti dobro nam poznati Submarineovi hamburgeri. Imat će se što ovdje točiti, jer pored tri stalna stila u planu je svakog mjeseca kuhati po jedno specijalno pivo. U atraktivno dizajnirane konzerve s prepoznatljivim Gardenovim paunom stavljat će se session ale i adriatic pale ale. Namjera je ovdje odmah jasna – pitkost, pitkost, pitkost! Doista, za predstojeće ljetne dane ovo su prikladna piva, dovoljno ohmeljena a tijela tolike gustoće da vas ne priječe da ih popijete nekoliko. Arome su tu, okusi u redu, a ja ću od dvije limenke dati prednost pale aleu. Gosti festivala u Tisnom te posjetitelji pivovare za ovih vrućih dana s lakoćom će potrošnjom opravdati visoki kapacitet. Piva će biti dostupna u svim Garden lokalima poput The Garden Loungea u Zadru ali i u desetak drugih odabranih lokala. No, najveće je pohvale dobio tek skuhani stout koji je doista aromatičan i vrlo ukusan, gust pa će nakon još malo odležavanja i gaziranja doista biti poseban. Garden Brewery dobrodošla je u Zagreb. Nova radna mjesta, novo pivo, novo mjesto za izlazak ali prije svega novo mjesto za one koji traže prostor za novi izričaj, sve je ovdje. Garden je doista više od pivovare, više je to neki koncept gdje je craft tek motivacija a sve drugo je priča pretvorena u stvarnost.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.