Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pivovara pod brojem 022 broji sjajna piva kojima obilježava najvažnije događaje

Šibenska Pivovara 022 umjesto uobičajenih imena, svoja piva imenuje brojevima. Što mislite, zašto bi se pivo zvalo 83:82? Mi znamo
Objava 23. rujna 2020. 0 komentara 377 prikaza
Pitka piva podložena dobrom pričom temelj su Pivovare 022
Pitka piva podložena dobrom pričom temelj su Pivovare 022
Iz malog pogona na Bilicama opksrbljuju se brojni šibenski kafići

Teško više i mogu pronaći grad u kojem nema neke pivovare koju onda valja i posjetiti. Nekako me Šibenik zaobilazio, poziv na Dane arhitekata smatrao sam praktično završenom stvari zbog pandemije. No, ipak prije par tjedana ipak se taj vrijedan događaj održao pa sam konačno vidio i malo Šibenika. Kakva sreća, jer bila je to prilika da konačno odgovorim na poziv Vedrana Škugora i posjetim Pivovaru 022. Do tada, uspio sam popiti jedno njihovo pivo, bilo je to, čini mi se, na proputovanju prema Splitu, radilo se 1066. Kao što uvijek volim reći, poželjno je da craft piva imaju zaokruženu priču. Neku svoju storiju zbog koje rade to što rade. Rekao bih kako je kod Pivovare 022 ispričana jedna od zanimljivijih priča, sasvim lokalna, još jedna stvar za koju mislim da je jako važna kod malih pivovara, a istodobno i nacionalna. Jer, upravo je u brojkama, 02, 1066, 1646, 83:82 ispričan jedan dio nacionalne povijesti u različitim razdobljima.

– Svi imaju neka imena sa stilovima, mi smo se odlučili da naša prije svega pitka piva umjesto imena imaju brojeve. A svaki taj broj je povezan s poviješću Šibenika, kaže mi Vedran Škugor. Doista, dok se penjete po onih tri tisuće stepenica do vrha Tvrđave svetog Mihovila, shvatite koliko je duga i zanimljiva povijest ovoga grada. Četiri tvrđave od kojih je jedna zaštićena i od UNESCO-a govore o tome kako je nekada Šibenik bio i iznimno važan grad. Prvi se puta u pisanom dokumentu spominje 1066. godine, pa eto i zašto se prvo pivo ove pivovare zove upravo tim brojem. Vjerojatno su već mnogi probali ovaj california common, pa neću duljiti o ovom zanimljivom i pitkom pivu koje će kasnije dobiti i društvo. To je američi pale ale 1646 koji je dobio ime po godini kada je položen kamen temeljac za tvrđavu svetog Ivana a nedugo potom i za tvrđavu Barone. Zbog nailazeće osmanlijske vojske koja je nedugo nakon što su tvrđave dovršene i napala, no odbijena je uz velike gubitke. Ni s ovim pale aleom nećete izgubiti ništa ako ga probate, također je riječ o pitkom pivu sa svim obilježjima klasičnog pale alea.

Svaka je etiketa piva ove šibenske pivovare obilježena i adekvatnom grafikom. Tako je i s pivom 83:82. Ovaj dobri golden ale predstavlja ne samo dio povijesti Šibenika već i nacionalne iz doba kada je košarka ovdje bila najveća 'špica'. Ponajviše zbog jednog čovjeka – Dražena Petrovića. – Palo nam je na pamet da bi i to finale u kojem je Šibenki nepravedno oduzeto prvenstvo Jugoslavije kada su istu utakmicu odbili odigrati još jednom trebalo nekako obilježiti. I zato zlatni, golden, ale. Ali smo se sjetili da bi pivo trebalo pokloniti i samom Vasilu Tupurkovskom. Pa smo zamolili prijatelja Krumeta Ivanovskog da pokuša doći do njega no pandemija i tragični događaji s njom povezani nisu to dopustili, kažu Vedran i njegov nećak Luka Škugor koji je suvlasnik pivovare. Sjedeći tako u prostorijama gdje stoji pogon koji je stigao iz Kine, pijući dobra šibenska piva, slušam i o tome kako pandemija ne štedi niti male pivare.

– Sezona je prošla tako kako je prošla, bila je prekratka, nije ni industrija prolazila bitno bolje. I sada, da bi obje šibenske pivovare, Mihovil i 022, opstale sa sigurnošću, moramo gledati prema Adventu, kaže Vedran. Adventu? – Da, nemate samo vi u Zagrebu takav događaj, ovdje je Advent jedan od vrednijih događaja, a mi smo do sada uspjeli prodavati gotovo rekordne količine. I to zahvaljujući jednom jelu – germknedlama! Prošle smo godine shvatili da ovdje to još ne nudi nitko, a sasvim sigurno kada je nešto tako popularno u Zagrebu, prije ili kasnije dođe i ovdje, mi smo krenuli prvi. A s germknedlama prodalo se i piva. Ove godine Advent je ključan, nadamo se da će nam gradske vlasti izlaziti u susret kao i do sada, pa dopustiti da opet imamo svoje štandove kao craft pivovare. U dosta smo lokala, iako neki dobri restorani još ne shvaćaju da je lokalno najvrednije, a da su lokalna upravo naša piva, i Mihovilova, naravno. No, u redu je, ne žalimo se, kažu dvojica Škugora. Imati svoje pivo i ovdje je trend, kao i u kontinentu pa se tako i u Pivovari 022 prave piva za više ugostitelja, ali i za druge turističke djelatnosti.

– Došao nam je čovjek, ima brodove kojima vozi turiste po Krki, želio je da mu napravimo neko pivo s pričom koju bi on mogao ispričati. A inače navija za Hajduk, što ovdje u Šibeniku nije najčešće. No, kada je pogledao naša piva, samo je rekao – ja tražim priču, a evo ih koliko hoćeš. Uzimam sva vaša piva!, kažu Škugori. Jedno je od takvih piva i posljednje koje su napravili, u suradnji s Hotch Potchem, dvojicom Makedonaca, spomenuitim Krumetom Ivanovskim i Dimitrom Jovanovskim. I to je prvo pivo koje nije nazvano po broju. Ali i dalje nosi interesantno ime – Herz.

– Pivo je dobilo ime po prvoj transplantaciji srca u Makedoniji koja se dogodila ovog ljeta, a napravio ju je dr. Saško Jovev koji je po majci Šibenčanin. Na predstavljanju piva bio je i makedonski ambasador, bila je to vijest u svim važnijim makedonskim medijima. A sada tražimo način da to pivo plasiramo i u Makedoniju. Imamo i što, tražili smo nešto drugačije, naši prijatelji Makedonci složili su se da to bude jedno ljetno pivo, lagano, pa je odabran belgijski wit, no s daškom lokalnog. Ipak, nakupiti u okolici toliko bilja da bude dostatno za cijelu šaržu nemoguće je pa smo se odlučili za kamilicu koje ovdje ima u izobilju a lako je dobavljiva. I tako je Herz koji je dobio ime po frekvenciji otkucaja srca belgijski wit začinjen kamilicom, kaže Vedran Škugor. I doista, Herz je pitak kao i ostala piva ove šibenske pivovare, a tu kamilicu osjetit ćete taman na kraju. Dobro pivo, sigurno ne i posljednje iz male šibenske pivovare na Bilicama.

Pitka piva podložena dobrom pričom temelj su Pivovare 022Foto: Pitka piva podložena dobrom pričom temelj su Pivovare 022 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.