Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pivska gastronomija: Pivska srijeda u Rougemarinu mogla bi ključno utjecati na hrvatski craft

Rougemarinov Craft table je i svojevrsno priznanje domaćem neovisnom pivarstvu, priznanje pripadnosti neovisno napravljenih piva na stolove s vrhunskom gastronomijom
Objava 11. veljače 2020. 0 komentara 416 prikaza
Luka Stanzl / Pixsell
Luka Stanzl / Pixsell
Craft Table ispostavlja se kao pun pogodak Rougemarina

Dugo, dugo, ali stvarno dugo, praktično od početka, neovisne pivovare nastoje ući u najbolja mjesta HoReCa lanca. Ispostavilo se to daleko težim nego što se činilo, čak i meni, starom skeptiku i nevjernom Tomi. Bilo je tu i kvalitetnih pokušaja, pa Tač, pa Pellegrini, ništa se predugo zadržalo nije. Ipak, neki su vjerovali. Marin Medak iz Rougemarina bio je prvi chef koji je craft prihvatio od početka stavljajući odmah Varionicu na svoj točionik, a da bi onda zarazio i Karijolu čiji je vlasnik onda varioničare stavio i u Peticu. Činilo se kako će se domaći craft po definiciji naći u bolji restoranima i barovima. Ipak, nije išlo tako lako. No, nekoliko godina i nekoliko desetaka pivovara kasnije, Rougemarin i dalje toči Varionicu, sada na malo boljem točioniku. A svake prve srijede u mjesecu imaju i poseban događaj.

Craft table powered by Lepi Dečki Brewery rado sam posjetio iznenadivši se odmah ispunjenošću restorana smještenog u nekadašnjoj zgradi TEŽ-a na zagrebačkoj Folki. Istina, cijena od 170 kuna niti mi se nije učinila preskupom, no opet, nisam računao da će baš sve biti popunjeno. A bilo je. I ne bih rekao da je bilo tko bio razočaran. Meni od četiri slijeda s odgovarajuće sparenim pivima meni je sjeo i više nego dobro. Krenulo se s tatarskim biftekom u društvu prepečenog kruha, kreme od žumanjaka i ukiseljenom ljutikom. Kao pratnja odabrana su Tri mrtvaca, po meni možda i ponajbolje pivo koje dolazi iz popularne čakovečke pivovare. Nema se što reći, malo tvrđi tatarski sjajno je s nepca micalo pivo, bio je to obećavajući uvod u ostatak jelovnika. Drugo je jelo bio rižoto s kremom od taleggio sira, kozice u panko mrvicama i zestom od limuna.

U društvu s dobrom session IPA-om To je vuk! koja je te večeri stigla svježa iz pivovare pa je tako svojom gorčinom odlično parirala laganom rižotu. Ipak, glavno jelo u slijedu potvrdilo je kako je teško bilo bolje potrošiti tu večer. Flank steak s kremom od muškatne buče i čilija, salaticom od mrkve, komorača i rikole još s carolina senf umakom na tanjuru bio je gotovo senzacionalan. Pogotovo u društvu portera The Dark Side koji je bio naprosto logičan izbor za ovakvo jelo. Odlično. Na kraju, medeni limun, desert nalik tiramisuu ali napravljen bez šećera koji je uparen s american pale aleom Kaj-El, jednim od prvih piva iz pivovare Lepi Dečki. Ne treba posebno napominjati kako su sva četiri slijeda bila sjajno aranžirana, onako kako to dolikuje restoranu reputacije Rougemarina. Uz poneku riječ o hrani samoga Marina Medaka te frontmana Lepih Dečkiju Kreše Biškupa bila je to dobra večer. Ono, baš dobra.

rougemarin_04Foto: rougemarin_04 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.