Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pokušajte pronaći pivo s tako malo glutena koliko ga ima Gardia

Imamo novu pivsku etiketu koja se bavi isključivo pivima bezglutena. Vrlo originalna ideja trebala bi ovom nišnom proizvodu lako pronaći svoje kupce
Objava 01. ožujka 2020. 0 komentara 961 prikaza
Bit će zanimljivo vidjeti kako će tržište reagirati na etiketu koja pravi samo bezglutenska piva
Bit će zanimljivo vidjeti kako će tržište reagirati na etiketu koja pravi samo bezglutenska piva
www.gardia.hr

I prije smo imali bezglutenska piva, ali čini mi se da je osnovni problem bio što se s niti jednim nije mislilo konkretno. Svako, bilo strano ili domaće, funkcioniralo je kao dopuna ponude svojeg proizvođača koji na njemu nije do kraja inzistirao. S Gardiom ćemo vidjeti što se može etiketa koja se bavi isključivo bezglutenskim pivima. A potražnje svakako ima, sjećam se prošlogodišnjeg InMusica kada su nam u dva navrata prilazile dame koje su se raspitivale ima li bezglutenskog piva. I tada, kao i prije, stvar sam dočekivao s blagim podsmijehom, jer iz svega što sam do tada bio pročitao ispadalo je da treba popit ozbiljnu količinu piva da bi se izazvala neka reakcija, čak i kod celijakličara. Potpuno pogrešno, informirajući se dodatno doznao sam da osjetljivost na gluten doista jest ozbiljan problem i da ima neku svoju gradaciju, odnosno osobi ne mora biti dijagnosticirana celijaklija da bi joj gluten smetao.

Drugi je problem s bezglutenskim pivima koje ste do sada nalazili na tržištu u tome što uglavnom imaju do 20 ppm-a glutena pa i bitno niže, što jest nisko, daleko niže od standardnog piva ali opet može zasmetati osjetljivima, odnosno niti takvih piva ne smiju popiti više od par. Gardia odgovara na sve te izazove, prema uzorku koji sam sam napravio dajući ga na probu i onima osjetljivima na gluten a onda i običnim uživateljima piva, riječ je o pivu koje je sasvim u redu kao pivo, a oni osjetljiviji na gluten mogu ga piti bez ikakvog problema. Jer ima ispod 10 ppm-a što je prilično nevjerojatna stvar (čisto objašnjenja radi, Gardia je mjerena u Andriji Štamparu ELISA metodom, u Europi se piva ispod 20 ppm-a smatraju gluten-free dok američki FDA priznaje samo 0 ppm-a). Kada sam vidio objavu na jednom portalu, normalno da me zainteresiralo a onda sam u priči otkrio ime Filipa Ilekovića. Mnogi će se Filipa sjetiti iz početaka priče o hrvatskom craftu kao promotora Petog elementa, odnosno njegove i danas nevjerojatno popularne ABA-e. Filip je jedan doista odličan lik kojega je put u međuvremenu od piva odveo u neke druge vode da bi se sada pivu vratio, meni se čini opet na jedan smislen način. Gardia je od početka zamišljena kao bezglutenska pivska etiketa.

Od tehnologije koju je Filip pronašao u Grazu, pivovari FLECKS Steierbier, u kojoj imaju znanja napraviti pivo s manje od 10 ppm-a glutena, jer uz enzime tu je i posebno uzgojeni kvasac koji omogućuje da se zadrži i poboljša tako niska razina glutena. Od početka se vodilo računa o jasno izraženom identitetu pa je tako, pametno, razvoj brenda predat u ruke zaista odličnog Kofeina koji potpisuje još jedan sjajno razvijen projekt, a to je Old Pilot's Gin. Tako Gardia zapravo znači zaštitnika organizma, slovo 'g' stilizirano je tako da liči na, zanimljivo, gastrointestinalni trakt. S informacijama na etiketi s graviranim slovima se ne pretjeruje, ako igdje, ovdje je osnovni smisao ono što je u boci. Prva je Gardia lagersko pivo, a do ljeta bismo trebali vidjeti i bezglutenske IPA-u te pilsner. Kao pivo, dakle, Gardia je sasvim OK, nešto je suše, ali generalno je zaista u redu, za svakoga, mislim. Već ga ima na tržištu, nekoliko mjesta u Zagrebu, pa evo, ako znate nekoga tko voli pivo ali ga se morao odreći zbog osjetljivosti na gluten, Gardia je jedno konkretno i dugoročno rješenje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.