Naslovnica Volim pivu

Ponovo dobra subota u Križevcima, urbana kultura i neovisno pivarstvo ruku pod ruku

Objava 16. travnja 2017. 0 komentara 50 prikaza
Četverac s kormilarom nastupio je u Klubu kulture u Križevcima
Zoran Vitas
Križevci predavanje

Iako je bila uskršnja subota, našao sam motivacije da odem još jednom u Križevce. Ionako to ne bi bilo nešto neobično uz prijatelje iz lokalne udruge te Križevačku pivovaru i pripadajući restoran Pilnicu, sada je bio i razlog više. U Križevcima se već više od deset godina održava Culture Shock, festival urbane kulture koji u periodu sada već više od mjesec dana nudi različite programe i predavanja, projekcije i koncerte, sve u organizaciji dvije križevačke udruge, Kvark i Point, a u prostorima Kluba kulture, nedaleko središta grada. Tako su Križevčani mogli vidjeti donedavno nepoželjan film Gazda, pa onda Dan oslobođenja, poslušati uživo Damira Urbana, između svega ostalog. Nije nikome bio problem doći u prostor koji uvelike podsjeća na dobre 80-te, kakve Kulušiće, Jabuke... Ove godine prijatelj je Culture Shocka upravo Križevačka udruga pivara, logično, barem je jedan dan bio namijenjen kućnom i neovisnom pivarstvu. I bez da je Udruga službeni prijatelj događanja, neovisno pivarstvo spada u urbanu kulturu, to je nedvojbeno. I tako, pozvan sam i ja da kažem koju riječ o onome što se kolokvijalno naziva craft revolucijom. Priprema zajedno s drugim sudionikom, glavnim pivarem pivovare Crafter's Silvijem Borošom događala se, a gdje drugdje nego u Križevačkoj pivovari, u društvu predsjednika Križevačka udruga pivara Aleksandra Karrea. Prvo nekoliko kadrova za film Renatom Hadrovićem, frontmanom Križevačke a onda par zalogaja, rebrica, krilca, krumpir i dakako – ne jedna čaša Križevačkog svijetlog uz dva gutljaja svježeg Tamnog, tek da se podsjetimo kako je dobro to pivo. Tako osvježeni krenusmo prema Klubu kulture gdje će nam se pridružiti i Domagoj Jakopović Ribafish s kojim je stigao i Marko Ožegović a čekao nas je organizator ovaj puta i voditelj, moj kolega Sergej Novosel. Mislim da za javne nastupe nisam osobito talentiran, pa sam imao nešto malo treme, a koju je lako odagnala prilično brojna publika koja je došla iz najiskrenijih pobuda, da čuju je li ta craft revolucija doista ono o čemu čitaju okolo, ali i da čuju zašto se u njihovom kraju, pa i u cijeloj Hrvatskoj više ne uzgaja hmelj, a onda i, normalno, kakvo je njihovo Križevačko pivo. Potrajalo je to, plan da se do deset vratim u Zagreb lako je otišao u povijest, no nije bilo mjesta žaljenju. Publika sjajna, poticajna, usmjerena, željna svake nove informacije. Dosta je bilo tamo ljudi koje nisam do sada susretao, tim više je bilo motivirajuće ispričati im priču o Vunetovu, Gardenu, drugim pivovarama, općenitoj perspektivi, kako na to gleda industrija, filmu koji nastojimo dovršiti. Pogotovo je dobra ideja bila da se prije tribine napravi i radionica na temu kuhanja vlastitog piva. Nadam se da smo dali prave i zadovoljavajuće odgovore, ako ne, uvijek se možete obratiti nekim mailom ili porukom putem društvenih mreža. Zašto bi dobra križevačka subota završila s ponoći?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message