Blogosfera Volim pivu

Poseban jubilej Kreše Marića - 25 godina pivarskog majstorstva

Objava 19. travnja 2017. 0 komentara 550 prikaza
Popularni daruvarski pivar slavi dvostruki jubilej Snimio: Damir Špehar/Pixsell
Popularni daruvarski pivar slavi dvostruki jubilej Snimio: Damir Špehar/Pixsell
Krešo Marić

Nema se tu što reći, neke ljude ne treba posebno predstavljati, u zajednici neovisnih pivara svi znaju za Krešu Marića. I teško je naći nekoga tko će o njemu reći nešto negativno. I danas se Krešo brine ne samo o pivima Daruvarske pivovare, nego i o još nekoliko domaćinaca koji se tamo spravljaju. Zasluženo je tako dospio na stranice Poslovnog dnevnika odakle ću prenijeti tekst kolege Darka Bićaka koji također dobro prati naše pivarstvo. Sretan rođendan Kreši Mariću!

Iako je tek šesta po veličini u Hrvatskoj, Pivovara Daruvar svakako ima mjesto u srcima pivoljubaca sa svojim brendom Staročeško kao jedna od najstarijih pivovara na ovim prostorima, s tradicijom koja je započela 1840. Svoje "zlatne godine" pivovara je imala 1990-ih kad je zbog raspada bivše države i rata došlo do nestašice piva na hrvatskom tržištu te je pivovara iz Daruvara podigla svoju proizvodnju na 250.000 hektolitara. No, kasnija konsolidacija tržišta i dolazak globalnih igrača promijenili su njezin položaj te je 2008. Daruvarska pivovara završila u stečaju.

Nakon toga je promijenjeno ime u Pivovaru Daruvar te se pivovara, uz lager, više okrenula craft pivu sa sadašnjom proizvodnjom od 40 tisuća hektolitara. Kako pojašnjava Krešo Marić, majstor pivar Pivovare Daruvar, čija obitelj je sigurno u protekle tri generacije, a vjerojatno od samog početka pivarstva u Daruvaru, vezana uz Pivovaru, oni imaju fleksibilnu poziciju jer, kaže, niti su velika industrijska pivovara, a niti su mali craft proizvođač. Marić ove godine obilježava 50 godina života te 25 godina rada u daruvarskoj pivovari, a što je bio povod da na tržište izbace novo premium pivo. - Od 2014. imamo u ponudi craft pivo 5th Element. Poznato je da se pivo sastoji od četiri sastojka: voda, slad, kvasac i hmelj, a peti element je ono nešto - ljubav, tradicija i pivar koji to radi. Zbog toga smo i nazvali ovaj brend 5th Element u kojem prevladava gorčina i aroma.

Radi se o prvom nefiltriranom i nepasteriziranom American Blonde Aleu (ABA) osmišljenom i proizvedenom klasičnim manufakturnim načinom. Prvo je to pivo tipa ale skuhano u jednoj industrijskoj pivovari u Hrvatskoj što je posve neobično. Jasno mi je da će našu pivovaru javnost teško doživjeti kao klasični craft, ali želja nam je da prosječnom potrošaču svijetlog lager piva približimo craft pivo, a što zbog naše tehnologije i distribucije možemo po razumnoj cijeni ", kaže Marić. Drugog tjedna će se na tržištu naći njihovo četvrto pivo iz serije 5th Element, a koje će svojim karakteristikama imati obilježje ovog majstora.

- Kako slavim 50. rođendan i 25. obljetnicu pivarskog majstorstva, sve je u ovom specifičnom India Pale Ale (IPA) pivu u brojkama ovih obljetnica 25, 50, 7,5. Tako pivo ima 7,5 posto alkohola, boja joj je na skali 7,5, a ciljana gorčina 75 IBU-a. To je definitivno pivo s potpisom u koje sam potpuno unio sebe", ističe daruvarski majstor pivar koji je karijeru započeo kao biotehnolog u zagrebačkoj Plivi početkom 90-ih, ali se ubrzo vratio u rodni Daruvar.

Dodaje da je titula "majstor pivar" vezana isključivo uz male pivovare jer je teško očekivati da tehnolozi u velikoj pivovari mogu dati svoj osobni obol industrijskoj standardiziranoj proizvodnji. Iako smatra da sve velike pivovare u Hrvatskoj imaju kvalitetno pivo, uz ograničenja industrijske proizvodnje i standardiziranog lagera, ljuti ga aktualna marketinška kampanja jednoga velikog igrača koji ismijava pivarske stručnjake i majstore pivare svodeći ih na, kako kaže, pajace i kavanska naklapanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.