Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Povratak Kaltenberga, piva koje je nekada vladalo jugom Hrvatske

Priča o deset milijuna eura investicije nije tek priča, vidi se to odmah kada stanete pred objekt u kojem se nalaze pivovara i pivnica, odnosno restoran Ludwig's Gastro Pub
Objava 20. travnja 2019. 0 komentara 178 prikaza
Odlično uređen interijer dopunjen je velikom staklenom stijenom iza koje je pivovara
Odlično uređen interijer dopunjen je velikom staklenom stijenom iza koje je pivovara
Isplati se prije odlaska u Rijeku ili u Istru stati u Kukuljanovu

Nakon 25 godina u Hrvatsku se vratio Kaltenberg. Sjećamo se, pivo koje je 90-tih bilo najprodavanije u Dalmaciji, toliko prihvaćeno da je praktično smatrano domaćim. Proizvodilo se u Jadranskoj pivovari koju je onda kupilo Laško i odlučilo da na Jugu pored 'žuje' i 'karlovca' imaju veću šansu s Laškim. Teška pogreška jer niti su s Laškim nešto napravili a Kaltenberg je ostao u zapećku da bi na kraju zgasnuo u Splitu. Ostala je jedino uspomena u obliku velikog logotipa na hali koji se vidi kada ulazite u dalmatinsku metropolu. Proizvodnja u Banja Luci također nije bila nešto jako sretna, Kaltenberga se tamo ne može previše prodati dok je u Hrvatskoj ostao zaboravljen. Sve do prošle godine.

Nekoliko su me puta zvali da dođem u Rijeku, a ja sam to nekako zaobilazio i iz praktičnih razloga nemanja vremena ali i misleći kako je to neki kratkotrajan pothvat nekakvih hrvatskih 'poduzetnika' koji su se domogli licence pa idu probati. Jako pogrešno. Ovaj puta imao sam vremena a organizacija puta bila je na mjestu pa sam se zaputio prema Kukuljanovu, odnosno tamošnjoj industrijskoj zoni iznad Bakra a 17 km od Rijeke. I pokajao sam se odmah jer se tamo ima što vidjeti. Priča o deset milijuna eura investicije nije tek priča, vidi se to odmah kada stanete pred objekt u kojem se nalaze pivovara i pivnica, odnosno restoran Ludwig's Gastro Pub. Taj je pub već pronašao svoje mjesto na stranicama priloga i magazina o interijerima, a imao je i zašto.

Lokal sa 150 sjedećih mjesta odlično je uređen, kao mješavina vintage i industrijskog dizajna koja je prilično dobro uspjela. Koliko znam, uređenje potpisuju Život-design i Babaloo Design. Primijenjene su različite tehnike, cigla, goli zidova, tapeta na jednoj od kojih je i sam kralj Ludwig od Bavarske po kojem je pivnica dobila ime. Hrana uopće nije loša, dapače, jako je dobra, odgovarajuća za kakav pub. Probao sam od svega pomalo, rebrica, piletine, hamburgera, a pogotovo su mi se dopali domaći čips i pereci kojih bi se čovjek najeo samih za sebe. Na meniju su i druga jela, gableci poput gulaša, jela sa žlicom, rekao bih da bi se nakon puta prema Rijeci ili Istri isplatilo zastati u Kukuljanovu. No, smisao je svega ipak pivo.

Ogromna staklena stijena površine 90 kvadrata iza šanka s točionicima otkriva pivovaru. Na točionicima je ono što se tamo proizvodi, Kaltenbergova reinheitsgebot piva plus pšenično uz dodatak Hirtera, poštenog austrijskog piva koje je taman bilo počelo hvatati zamah u Zagrebu pa se nekako izgubilo. Sada znamo zašto, distribuirate će ga, dakle, Kaltenberg Adria pa vjerujemo da ćemo uskoro vidjeti i neki konkretniji Hirterov povratak u Zagreb. Kako tvrtka ima oko 55 zaposlenih čini se da imaju kapaciteta baviti se i još nekim pivom osim svojih. I u pristupu to izgleda dosta ozbiljno, vodeći su ljudi Kaltenberga u Hrvatskoj iskusni menadžeri s iskustvom u drugim sektorima poput vodećeg čovjeka tvrtke Gordana Putanca koji je jedno vrijeme radio i u popularnom Oglasniku te u drugim tvrtkama.

Inače, Kaltenberg u Kukuljanovu jedina je pivovara gdje se to pivo proizvodi u vlasništvu bavarskih potomaka kralja Ludwiga, svugdje drugdje se Kaltenberg proizvodi po licenci. Da bi piva ostala vjerna originalnim receptima iz matične pivovare brine se Sebastian Bauer, glavni pivar koji je stigao upravo iz Bavarske. K tome, iz hrvatskog Kaltenberga piva će se izvoziti u Italiju, Grčku kao i u Bosnu i Hercegovinu.

Jasno, ako govorimo o reinheitsgebot pivima, očito se radi o lagerima s dodatkom pšeničnog Kaltenberg Heffeweizena. Normalno, uvijek je piva najbolje probati na licu mjesta, u pivovari, tako sam i učinio. Pils je vrlo korektan, kod Dunkela bih rekao da smo navikli da je malo tamniji, slojevitiji u okusima i aromama, no Bauer kaže kako je napravljen točno po receptu iz Bavarske i – nema odstupanja. Kod Tarsa se odmah vidi na što se ciljalo, a to su industrijska piva pa se nemojte začuditi ako vas na njih i podsjeti.

Pšenično nije klasično njemačko na kakvo ste možda navikli. Aroma banane je tu, i prilično je snažna, no više je na pitkiju stranu, dakle nije tako gusto, u okusu ta banana ostaje marginalnom uz dodatak okusa koji me pomalo podsjetio na korijander, no izgleda da potječe od kvasca. Ono što je vjerojatno zanimljivije jesu piva iz linije Ludwig's. Session je ugodan za piti, s blagim aromama Saphyra i Calipsa. Osobno mi se više dopao Hoppy Lager koji je uz dva spomenuta hmelja oplemenjen i Lemmondropom, i to sve prilično snažno. Drugačija je i mješavina sladova pa je na mene ostavilo vrlo OK utisak. No, može ga se popiti samo u pivnici u sklopu objekta. Ali, do Kukuljanova se isplati otići, čini mi se da se nećete razočarati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.