Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

PriMarius Zornjak i Tàmān Támān – druidovi duhovi iz boce

Dogodilo se i to, PriMariusova piva dostupna su u boci. Malo drugačijim pristupom možda popularni pivar otvori neko novo tržište
Objava 16. lipnja 2019. 0 komentara 459 prikaza
Inače i vrhunski grafički dizajner, Mario Žerjav kreirao je malo drugačiju etiketu
Inače i vrhunski grafički dizajner, Mario Žerjav kreirao je malo drugačiju etiketu
Sva PriMarius piva dostupna su u boci

PriMarius je u boci. Jedan od najpopularnijih neovisnih pivara u nas prije nešto manje od godinu i pol dana pokrenuo je vlastitu pivovaru, računalo se da će se tu nešto dogoditi jer – PriMariusa znaju svi. Sjećam se dobro te prve večeri kada je u CraftRoomu predstavio Zornjak, u popunjenom lokalu vidio sam masu ljudi koje do tada nisam uočio na bilo kojem pivskom događaju. Uvijek je to dobar znak. Nakon Zornjaka PriMarius je predstavio još nekoliko piva od kojih se meni najviše dopalo Bijelo, wit za koji je Mario Žerjav PriMarius dobivao i nagrade. Za mene je to jedno od dva piva koja su prošle godine značajno odskakala od ostalih. No, ključ je dugoročnog uspjeha dostupnost, prisutnost i na policama, iako broj točionika raste još ih je premalen broj da se zadovolje potrebe sada već pozamašnog broja neovisnih pivovara. Logičan je put flaširanje pa je ovo razlog zašto je i nastao ovaj tekst. PriMarius ima sada piva u boci. U ruke su mi došli flaširani amber ale Zornjak kojega smo upoznali na početku PriMariusove priče te Tàmān Támān, ne manje dobri porter. Pozabavimo se najprije etiketom. Mnogima je poznato da je PriMarius vrhunski grafički dizajner s dugogodišnjim stažem u velikim agencijama za marketing. I to se po njegovim etiketama i vidi. Pogledate li pažljivije, vidjet ćete da je tipografija neuobičajena za pivsku bocu. Onda i neizbježan njegov stilizirani lik s bradom oblikovanom kao češer hmelja koji za svako flaširano pivo nosi drugačiju boju. Odnosno to će biti asocijacija onima koji briju na pivo. A to je i jedino što će odmah povući asocijaciju na hmljeni napitak prije čitanja što piše na etiketi. Nema previše sličnosti s uobičajenim spikama koje nalazimo na pivskim etiketama. Tu je ta spika, više boca podsjeća na bocu vina nego na bocu piva. Vješt trik koji bi mogao upaliti a otkriva i pristup te ciljanu skupinu koja je do sada manje-više craftu ostajala nedostupna. Često sam ovdje volio napisati da craft svoje nove fanove pronalazi među ljubiteljima vina. Sasvim logično jer se radi o ljudima koji također cijene sve aspekte nekog pića, ne pristupaju mu čisto konzumeristički. Estetikom PriMariusova boca bez problema stane na policu s probranim vinima i to može bez kompleksa jer se također radi o dobrim pivima. Vidjet ćemo hoće li ovo uspjeti. Moglo bi, zašto ne?

Dakle, Zornjak je i dalje pitko pivo, što je ovom stilu osnovna kvaliteta a onda je tu prisutnost plemenitih hmeljeva koji ga pomiču malo dalje čineći ga primamljivim i zahtjevnijoj publici. Tàmān Támān sam probao prvi puta i mogu slobodno reći da je na istom tragu. Ovaj je porter vrlo pitak, gotovo i neočekivano za ovaj stil, a ne nedostaje mu arome i okusa. Naprosto je vrlo fin, zaokružen, ugodan prijatelj i na ove vruće dane kada se osvježenje ipak ponajprije traži u svijetlim pivima. Sjajna je stvar što je PriMarius u boce stavio cijelu svoju paletu pa ćete pronaći flaširane i Bijelo i Katapult i Cvrkut i Ringišpil. Uz Bijelo moja preporuka bi išla i Cvrkutu, lagano zahmeljenom blonde aleu s kojim je pivski druid ispoštovao novi logičan trend – dajte pitko, neka i bude što sličnije lagerskim pivima. Cvrkut baš to jest i, barem za one s kojima se ja družim, totalan je hit. Navijajmo za PriMariusa, kupnja svake boce ulaganje je u jedno pošteno pivarstvo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.