Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Pulfer ima još jedan saison koji jako podsjeća na jedno popularno i posebno pivo

Drugi po redu u seriji od četiri saisona opet je jedno drugačije pivo na kakva su nas u Pulferu već od ranije navikli
Objava 31. listopada 2020. 0 komentara 143 prikaza
Novo Pulferovo pivo moglo bi imati dosta poklonika no takvi trebaju požuriti jer je ipak riječ o specijalu
Novo Pulferovo pivo moglo bi imati dosta poklonika no takvi trebaju požuriti jer je ipak riječ o specijalu
Photo : Pulfer

Zagrebački nas je Pulfer navikao da svako toliko, u kratkim razmacima, predstavi neki novi specijal od koji će neki, poput Death by IBU koji su napravili s Maskeronom ući upravo u legendu. Želim reći da se isplati svaki puta probati Pulferove specijale jer sasvim sigurno nude neki inovativan pristup ili sastojak koji ćete rijetko naći kod drugih. Pomniji pratitelji neovisne pivske scene u nas vjerojatno znaju za seriju od četiri Pulferova saisona, gdje je zapravo riječ o specijalima na temu saisona. Treba se ovdje i prisjetiti Hoppy Saisona koji su pulferaši napravili sa znanim kućnim pivarima Adrianom Milinom i Jankom Cvitašem, sigurno se sjećate piva koje je izašlo prije tri godine. U ovoj novoj seriji od četiri saisona smo već probali No Bummer Summer, a sada je u ponudi Fruit Sour Saison Sober October. Ovo pivo odabrao sam za opis jer me podsjetilo na jedno pivo koje i u nas ima visoki renome a i nedavno sam napisao kako ga se na rijetkim mjestima može probati i točenog što svakako i treba učiniti. To je Lindemans Kriek! Recite mi da hypeam i maštam, ali ti mirisi i okusi borovnice i kupine u pratnji adekvatne kiselosti doista su me odvele prema onim posebnim okusima slavnog belgijskog piva. Od domaćih piva napravljenih u nas, ovo je doista najbliže tome.

Pa sam tako pitao Žinu, glavnog pivara u Pulferu, da mi malo pobliže opiše svoje novo pivo. Rekao ja kako je ovo, dake, drugo izdanje „Four season's saison“ serijala, sour saison s voćem. - Uz bazni pale ale slad dodali smo veću količinu pšenice i zobi, te laktozu da se bori sa kiselinom od bakterija i kiselinom od dodanog voća, kojeg smo stavili puno. Francuski kvasac Saison je dao vinske arome te mirise kupinastog voća koji se nevjerojatno dobro sljubili s malinama i borovnicom. Blago vinski štih i voćnost u mirisu i okusu, blago spicy uz umjerenu kiselost. Mouthfeel je silky pitko, alkohola ima 5,7, a boju si video i sam. IBU je niskih 9, u ovom pivo se ne radi uopće o hmeljevima, rekao je. I to bez problema mogu potvrditi, kada popijete ovo novo Pulferovo pivo, osjetit ćete u teksturi tu jednu mekoću koja ublažuje onu reskost koja je uobičajena za kisela piva. Sober October sjajno paše uz voće kolače ili ga možete jednostavno pristojno ohladiti i piti bez sparivanja. Rekao bih da će imati dosta poklonika, a takvi neka požure jer je ipak riječ o specijalu u ograničenim količinama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.