Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

S Irish Dry Stoutom Pivionice, limenku Guinnessa slobodno možete ostaviti na polici

Stoutovi su daleko najpopularnija tamna piva, imperial stoutovi omiljeni su podstil. No, priču o ovim pivima možete okrenuti i na drugu stranu
Objava 30. svibnja 2020. 0 komentara 432 prikaza
Dobar Pivioničin specijal dolazi u pakovanju od pola litre, što je u redu jer ispijanje nije nimalo izazovan zadatak
Dobar Pivioničin specijal dolazi u pakovanju od pola litre, što je u redu jer ispijanje nije nimalo izazovan zadatak
Ideja da se napravi stilski što pravilniji irish dry stout prilično je uspjela

Vjerojatno nisam jedini koji, kada se radi o tamnim pivima, najradije voli popiti neki stout. Ne da podcjenjujem portere ili tamne lagere, ali stout nije bez razloga i najčešći stil na koji ćemo naletjeti tražeći tamno pivo. U toj gomilici naletjet ćete i na više podstilova, imperial stoutovi su vladari, jasno, ali stout dopušta pivaru da bude kreativan podjednako ili čak više nego kod svijetlih aleova. Ili si zada drugačiji zadatak. Kao što bi, recimo, bilo ispratiti što je moguće doslovnije neki od brojnih podstilova. U Pivionici su si zadali napraviti stilski što je moguće pravilan irish dry stout. Znamo kakav je brend Guinness, rekao bih da je to jedan od najjačih irskih proizvoda općenito, šteta što je danas dio jedne velike industrije. No, vjerujte mi, treba pintu Guinnessa točenog pomoću dušika ispiti u njegovoj domaji. Oni koji su to imali sreće znaju da je to ipak malo drugačiji doživljaj nego ovdje nabavljena limenka. Guinness je najrasprostranjeniji pripadnik ovog podstila pa je i mnogima ovdje taj podstil dobro poznat. Dakle, pivo je gotovo potpuno crne boje, praktično ne prozirno, s podebelom smeđom pjenom koja padne na nekih pola centimetra i zadrži se. Tako je i predviđeno kada gledate etalon ovog pivskog stila. Arome su prevladavajuće od prženog slada s naglaskom na kavi i to se nastavlja i u okusu. Ali s malim voćnim dodatkom koji se nekome može učiniti i kao kiselkastost koja će prijeći u gorčinu na kraju kojoj je pomogao korišteni hmelj Target. Negdje u međuvremenu pojavi se i ponešto karamele s malo čokolade.

Najvažnije je da irish dry stout bude pitak a ovaj Pivioničin i tu ispunjava obavezu zadanu svojim stilom. Kada sam prvi puta probao, bilo je to iz boce, i doista je bio dobar. Drugi puta je bio točen dušikom pa je bio očekivano drugačiji. Dušikom pivo postaje kremastije, istaknu se i neki drugi okusi, u ovom slučaju meni je malo iskočila čokolada. Presude nema, odabir je naprosto prema bilo čijoj preferenci. Pravilnije je istočiti irish dry stout dušikom, ali ako vam je i boca u redu, nema problema, i jedno i drugo ima svoje kvalitete. Također, naučili smo na stoutove u maloj 0,33 boci. Ovdje nema potrebe za takvom ambalažom jer se Pivioničin 'Irac' pije doista lako te nema nikakvog napora oko ispijanja čaše ili dvije ovog stouta. Sparivanje je uobičajeno, može s bilo čim čokoladnim, kao što može i s puno stvari iz pećnice, jedino što bismo se zaustavili prije onih najkaloričnijih 'pečenica'. Pivionica Irish Dry Stout dobar je izbor i za nedjeljni ručak i za nedjeljno popodne, već kakvog ste raspoloženja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.