Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

S juga Hvatske stiže trostruka pivska čestitka za Božić

Objava 23. prosinca 2016. 0 komentara 951 prikaza
Sjajna tri piva iz Dalmacije sjajan su božićni poklon
Sjajna tri piva iz Dalmacije sjajan su božićni poklon
Barba Englez i Vunetovo

Nije još kraj zimskim pivima. Jer, iz Dalmacije stižu tri odlična piva koja su, barem tako čujem, srećom stigla do Zagreba jer ih na Jugu svi traže. Svo troje rijetkost je u nas, kako i ne bi bilo kad pivo radi prva naša otočka pivovara Vunetovo s Hvara, pa onda Varoška pivovara iz Zadra a LAB iz Splita izbacio je svoj drugi stil. Teška će se bitka voditi za stolovima, jer teško se odlučiti što izabrati. U svakom slučaju, ako ste u prilici, ne propustite probati ova tri doista odlična piva iz Dalmacije koja sam probao u zagrebačkom Craft Roomu gdje se u jednoj večeri moglo isprobati ova odlična piva.

LAB Barba Englez

Duže već vrijeme slušam o dolasku novog stila iz prve splitske craft pivovare no rečeno-ispunjeno, pojavio se Barba Englez. Prigodno ušminkan, s etiketom koja asocira na pomorsku iskusnjaru s kakvog otočkog doka, ovaj je Barba engleski pale ale ili extra special bitter, već kako tko želi zvati. Odmah bih rekao – meni se ovo pivo sviđa, nekako mislim da bi se moglo 'uhvatiti' i kod drugih iz nekoliko razloga. Kuhano je s četiri slada, East Kent Golding hmeljem te Nottingham kvascem, dakle riječ je o punokrvnom Englezu. A on će vam se u čaši pojaviti kao bakrenocrvena tekućina s čvrstom srednjedebelom pjenom. Boja je ono gdje malo probija stil pa zato u LAB-u objašnjavaju kako je riječ o pivu stilski negdje između extra special bittera i sjevernoengleskog brown alea. Nebitno, barem za mene, jer nisam neki pobornik čvrstog držanja pravila stila, već naprosto dobrog piva. A Barba Englez dat će vam vrlo brzo do znanja kako misli ozbiljno, ali i iz kojeg dijela svijeta vuče porijeklo. U aromama će prevladati karamela pa voće, no najozbiljniji je adut splistkog Engleza njegova pitkost. Doista je lako priviknuti se na njega, u okusima se lagano izmjenjuju karamela i voće sa sladnim aromama koje će ispratiti gorčina koju ćete svakim gutljajem više primjećivati. Suhi završetak davat će vam motivacije da popijete još koji gutljaj a neće vam biti teško jer vas Barba Englez naš ničim neće opterećivati. Balans je sasvim u redu, ništa ne iskače, pa mi se čini da se dobilo pivo koje bi moglo pronaći put i do sasvim nove publike za craft piva.

Vunetovo Special Bitter

Neskriveni sam fan Vunetova, to se zna od početka. I dalje držim kako je Hvarska medicina naše najoriginalnije pivo, a svako novo pivo prve naše otočke pivovare ne propuštam. Pa eto najboljeg poklona za Božić i Novu godinu jer pojavio se Special Bitter. Nisam do sada probao ovo pivo Anne Tuszynske, a treba mi biti žao jer je ponovo riječ o dobrom pivu s malim odmakom. Znamo kako u svakom svojem pivu Anna napravi neko iznenađenje dodajući nešto potpuno neočekivano. Tako je i ovaj puta, Special Bitter spravljen je s hvarskim medom i oskorušom. I to je upravo bio taj okus koji nikako nisam mogao definirati dok sam ispijao čašu ovog Vunetova piva. Crvena boja karakterizira tijelo na kojem će se pojaviti tanja bijela pjena koja se neće dugo zadržati u vašem društvu. Jasno, obzirom na neočekivane sastojke, i arome skrivaju neka iznenađenja pa će se tu iznad sladnih aroma pojaviti mirisi koji odgovaraju jabučastom voću poput oskoruše jest u pratnji sladunjavosti koju pripuisujem medu. Srednje je punog tijela no ta osobina ostaje bez utjecaja na pitkost, a isti je slučaj s okusima koji su, normalno, pomaknuti tako da nakon sladova, voća, karamele dolazi ta jedna čudna slatkoća koju nećete prepoznati dok vas netko ne uputi na oskorušu i med. To je baš to. Gorčina je umjerena, neće smetati baš nikoga, i to je pridonijelo da se okusi dugo zadržavaju u ustima i navode vas da se koliko god duže možete zadržite uz još jedno dobro pivo prve naše otočke pivovare.

Varoška pivovara Božićno pivo

Pišući prvi tekst o ovoj pivovari postao sam njezin instant fan. Nastavlja se to i s ovim pivom koje je inspirirano tradicionalnom orahnjačom. I opet je riječ ne samo o interesantnom i drugačijem već i o vrlo finom pivu. Tamne je bakrene boje koja već vuče prema smeđoj s podebelom pjenom na vrhu koja će se i zadržati neko vrijeme pa i ostaviti malo čipkastih tragova na stijenkama čaše. Doista, kako je i obećano, u aromama se osjeti malo oraha koji se probija između sladnih mirisa u pratnji grožđica. Ima sličnosti s bakinim kolačem, zaista. U okusima će dojam pojačati karamela s laganim cvjetnim okusima, sveukupno daje jedan poseban štih. Koristilo se šest vrsti sladova te dva hmelja, Magnum i Kazbek ali uz upotrebu blenda kvasaca. Ono što će netko osjetiti kao začin zapravo, kažu u Varoškoj, zapravo je igra kvasca i sladova. Gorčine ima, taman toliko da upotpuni cjelokupni dojam koji je kod mene jako povoljan, i ne samo jer sam fan ove pivovare. Rekao bih kako su u ovoj zadarskoj pivovari uspješno obavili još jedan eksperiment koji će brzo nestati. Jer, vrlo je pitko, a istodobno vrlo ukusno, tako da nemam problema da isto i preporučim te vjerujem kako će sasvim sigurno ubrzo pronaći svoje poklonike. Iskreno, ja ga ne bih sparivao s nekom posebnom hranom, za mene je ovo pivo za koje treba pronaći vremena, sjesti, ispiti ga i zabavljati se u pronalaženju i drugih mirisnih i okusnih nota koje će se sasvim sigurno pojaviti negdje nakon treće ili četvrte čaše.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.