Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Nova pivovara: S novim pogonom Pulfer je na dobrom putu da postane više od kvartovske zagrebačke pivovare

Sjećam se još dobro te pivarske konvencije gdje sam se po prvi puta susreo s 'pulferašima', bio je to onaj događaj kao intermezzo između dva Homebrew prvenstva
Objava 06. siječnja 2020. 0 komentara 1261 prikaza
Pulferov pogon nalazi se u adekvatnoj hali na zagrebačkom Žitnjaku
Pulferov pogon nalazi se u adekvatnoj hali na zagrebačkom Žitnjaku
Do pivovare se lako dolazi, odmah je prije Domovinskog mosta

I kako to već obično biva ove godine i ovdje sam zakasnio par mjeseci. Pulfer ima svoju pivovaru, nakon koliko, četiri mislim, godine nomadskog pivarstva, u jednoj sasvim adekvatnoj hali na Žitnjaku otvorili su svoju pivovaru. Sjećam se još dobro te pivarske konvencije gdje sam se po prvi puta susreo s 'pulferašima', bio je to onaj događaj kao intermezzo između dva Homebrew prvenstva. Došli su s neke dvije gajbe piva koje su bile sasvim u redu. I zapravo nije prošlo nešto dugo nakon toga, čini mi se u proljeće sljedeće godine a stigle su prve etiketirane boce Pulfera. Meni je to bila sjajna stvar, jer bile su to boce od pola litre, kužili smo tu spiku s malim bočicama ali smo ipak htjeli da neki craft imamo u velikoj boci. A bilo je to jedno dobro, pitko pivo a onda još i s odličnom cijenom, 14 kuna, čini mi se, u dućanu kod Lude. Tada se Pulfer kuhao kod Kahlija, odakle su valjda kretali svi živi u tom našem craftu.

I tako su nekako u tih prvih par godina dečki iz Pulfera uspjeli biti neko uobičajeno kvartovsko pivo ponajviše u novozagrebačkim kvartovima. Meni je to pogotovo bilo simpatično jer su oni s Kajzerice, tu u mojem susjedstvu, sve lokalno zagrebačko meni je uvijek top. Onda su par godina proveli kod Lepih Dečki u Čakovcu gdje su to pivo stabilizirali, dobili pristup boljoj punilici, napravili još par stilova pri čemu mislim da se posebno pamti Hoppy Saison koji je napravljen u suradnji s Adrianom Milinom i Jankom Cvitašem, majstorima tog stila, a onda i pšeničnjak Brundelweiss u kojem je sudjelovao isto odlični kućni pivar Goran Kramarić. Stout je također doista dobar, mnogi će se sjetiti i onog ludila s chillijem, pogotovo oni koji su taj chilli stout probali. I sada je tu nova etapa. Ta pivovara izgleda doista dobro, mnogo sam sumnji slušao o tome kako je to pogon iz Kine, pa onda je ovo ili ono. Čini se da te sumnje nisu baš opravdane, trik je izgleda u tome da imaš kontrolu nad sastavljanjem što Kinezi i omogućuju, pa kada znaš što ti treba i kako to napraviti, dobiješ solidan proizvod. Na kraju, manje-više svaki pivar za kojega znam da radi u vlastitom pogonu nije baš kupio neki generički proizvod.

Vidi se to i po pivima koja su sada do kraja konzistentna, tehnički uvijek maksimalno ispravna, punilica, dakle, radi kako treba. Onda je u svemu nešto korigirana i cijena a napravljen je i rebranding pa je sada pale ale Ziher a ne Pulfer, stout je onda Boranka itd. Kod te Boranke treba malo stati jer je to jedna doista dobra priča.. Kako Žina, glavni Pulferov pivar, kaže Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja napravili su projekt Boranku. Uz izviđače sudjeluju još i brojni volonteri i kao takav projekt je najveći neprofitabilni projekt te vrste u Europi. A kod stouta koji nosi ime tog projekta štos je da ćete na etiketi pronaći bar code koji osvijetlite iz aplikacije m-bankinga koji vam otvara priliku da donirate pa time zajedno s Pulferom sudjelujete u tom projektu. Jako zgodno. Moram negdje probati svježe session IPA-u Landsky i hoppy lager koji se pravi za The Unusual Gin Garden, možda još negdje naletim na West Coast IPA-u 66, a bit će tu i još nekih noviteta za koje navijam. I u samom prostoru, u istoj se zgradi spravlja i popularni cider Buzdovan, ima mjesta za dodatke. Ide hladna komora, a mjesta za jednu pristojnu kušaonu također ima a mogu samo ponoviti kako mislim da svaka pivovara treba imati tako nešto. Pa će onda i tamo prisutni stol za ping pong te stolni nogomet imati pravi smisao. Dobro je sve to, s novim pogonom drugačije su ambicije pa će Pulfera biti više u Zagrebu a možda ga nađete i u drugim gradovima, izvoz je želja, što je naprosto logično, jer jasno je da se stvarna dugoročna održivost postiže na tržištima s boljom kupovnom moći. Mislim da je sve to za Pulfer moguće, ne razmišlja se tamo o nemogućim i nerealnim stvarima, više o strpljenju i dugoročnom radu, s vlastitim pogonom stvari postaju lakše, još je tu i par novih radnih mjesta. Još je to jedna dobra priča o poduzetništvu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.