Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Sasvim neobičan craft – probajte piva s aronijom, vinom i canabisom

Novo pivo: Zanimljiv proizvod nude dečki iz vrbovečkog Beer Squada, pivo s aronijom, vinom ili kanabisom. Mora se priznati, piva su doista originalna, dobro prezentirana s izrađenim identitetom. Treba probati
Objava 06. srpnja 2020. 0 komentara 718 prikaza
Beer Squad možda predstavi i neko novo pivo, ako se nastavi potražnja za tri sadašnja
Beer Squad možda predstavi i neko novo pivo, ako se nastavi potražnja za tri sadašnja
Zgodna ideja koje doista dobro funkcionira Photo: Beer Squad

Čar je craft pivarstva otvoren teren, takav gdje se kreativni pivar, pa i strastveniji ljubitelj može igrati s pivom na način da osmišlja svakojake kombinacije. I ne samo s hmeljem i sladom. Već i s prilično neočekivanim sastojcima. Upoznajte Beer Squad, ako već niste, jer ekipa iz Vrbovca na tržištu je već nekih godinu dana, a sada imate priliku u prolazu kroz, recimo, Kaufland upoznati sva tri njihova piva. Zamisao je njihova, autor je poznat, Silvije Boroša, sjajan kućni pivar, danas glavni pivar Crafter'sa. Dečki iz Beer Squada ne prave india pale aleove, imperial stoutove niti soure. Oni prave piva s aronijom, kanabisom ili vinom, po inspiraciji oca jednoga od njih koji se bavi prirodnim liječenjem. Kako kažu, spojiti zdravo iz prirode s pivom je bilo ono što su nastojali, jer nije imalo previše smisla napraviti 28. po redu pale ale ili 18. po redu porter. I tako sam najprije probao Cannabeer kojega ima za kupiti u Kauflandu već nekih par mjeseci, na šaržu koju potpisuje Sergio, mislim, a sada su tu i ostala dva piva iz trenutne ponude, Winebeer i Aroniabeer. Što jest, jest, jako me zaintrigiralo kako to izgleda pivo s aronijom čisto iz razloga što je to već nekoliko godina jedan od najrazvikanijih plodova prirode kojemu se pripisuju različita svojstva, ljekovita prije svega, primjerice, tvrdi se da je to najbolji prirodni antioksidans. Kao što uvijek nastojim, dao sam boljim poznavateljima tog ploda od sebe da probaju Aroniabeer i odgovor je – da, to doista podsjeća na aroniju. No, ne onako kako ste možda očekivali, da je to nešto tamnije boje, intenzivna okusa. Ne, doista jest pitko, neinvazivno, nije niti prealkoholno, tek 4,8 posto. Malo jest gaziranije, ali rekao bih da je to kod kakvog fruit alea dopustivo. Vrlo je zanimljiv taj Aroniabeer u kojoj je bobičasti plod zapravo zamijenio hmelj i njegove arome te okuse.

Sljedeće je pivo Winebeer. Sigurno ste već ranije naletjeli na pokušaje da se napravi ovakav hibrid, s motivom ovakvog ili onakvog piva, no, iako su ta piva bila zanimljiva, ipak je znalo biti i situacija, prvenstveno sa starenjem, ta su piva najbolje davala kada u bila svježa. Što nije neobično, ali tu je baš bilo pravilo. Kod Winebeera se to izbjeglo na jednostavan način, u šaržu koja ima nekih dvije tisuće litara dodalo se nekakvih stotinjak litara merlota i sauvignona iz vinarije Markota u Pleternici. Na taj se način dobilo da vino ne 'preuzme' pivo, što se lako događa kod takvih hibrida te se dobilo opet jedno drugačije pivo koje podsjeća na piće od grožđa no u mjeri koja je ugodna. Opet nešto gaziranije, no pitko, gorko i zanimljivo. Cannabeer, odnosno pivo s kanabisom, ponovo nije nešto sasvim novo, i prije su ga pivovare radile. Ovdje je boja dobivena klorofilom i CBD-om dok su okus i aroma rezultat primjene industrijske konoplje. I to se doista osjeti, i to prilično jako, pa tko cijeni te kvalitete ili imate ambiciju ipresionirati goste koji su 'u tome', ovdje nećete promašiti. Nakon ova tri piva, od Beer Squada možda vidimo i nešto novo, ovisno o potražnji koja je za sada solidna a ima je i sa stranih tržišta. Ljude, kako dečki kažu, zanima njihova neobičnost, kao i potencijalna zdravstvena blagotvornost, publika je mlađa, 20 – 40, iako nerijetko takvo pivo kupe i oni starijih generacija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.