Naslovnica Volim pivu

Sierra Nevada u kolaboracijama sa svjetskim pivovarama. To smo čekali!

Objava 12. veljače 2017. 0 komentara 200 prikaza
Boot Camp Sierra Nevade sjajna je fora primjenjiva u nas. Dok se netko toga ne sjeti, probajmo doći do ovih piva
Zoran Vitas
Sierra Nevada Boot Camp

I ovog će ljeta velika američka neovisna pivovara organizirati Beer Camp. Obično pod tim imenom promoviraju piva nastala u suradnji s drugim američkim pivovarama. Ove godine bit će malo drugačije. Napravit će piva u suradnji s nizom pivovara iz Amerike ali i drugdje iz svijeta. Prije nekoliko dana objavljeno je što će to točno biti i mogu samo reći da tko dođe u priliku, a nadam se kako ćemo i mi u Hrvatskoj moći probati barem neka od tih piva, ne smije to nikako propustiti. Dakle, radi se o Avery Brewing Co. Iz Bouldera u Coloradu; Ayinger Brewery iz Ayinga u Njemačkoj; Boneyard Beer iz Benda u Oregonu; Duvela iz Breendonka u Belgiji; Fuller’s Brewery iz Londona; Garage Project iz Wellingtona u Novom Zelandu; pivovara Kiuchi iz Nake, Ibaraki Prefektura u Japanu; Mikkeller iz Kopenhagena u Danskoj; Saint Arnold Brewing Co. Iz Houstona; Surly Brewing Co. iz Minneapolisa; The Bruery iz Placentie u Kaliforniji i Tree House Brewing Co. iz Monsona u Massachusettsu.

Sve su pivovare već krajem prošle godine počele s kuhanjem probnih šarži, a deset je spomenutih pivara posjetilo i novu Sierra Nevadinu pivovaru u Mills Riveru u Sjevernoj Karolini. Tamo će se kuhati komercijalne šarže, 12 piva ići će u Americi za 25 dolara komplet. Nažalost, službeno je kako ta piva neće ići izvan Amerike, no mislim da domaći distributeri svakako trebaju pokušati nabaviti ih. Pogotovo kada pogledamo što će se kuhati, a i zbog toga što, heh, do sada smo imali ravno niti jednu domaću kolaboraciju. Primjerice, Ayinger je po prvi puta u povijesti pristao s nekim surađivati, sa Sierra Nevadom napravit će jedan Dunkel Weisse, njima će to biti i prvo pivo izvan Reinheitsgebota.

S Duvelom će napraviti zahmeljeni belgijski golden ale s koricama limuna. Koristit će se hmeljevi Cashmere, Callista i El Dorado. Fuller'sov Vintage dobit će mali twist, kuhat će se s pireom od šljiva a suho ohmeljiti s hmeljevima Centennial i Loral. S novozelandskim Garage Projectom napravit će porter u kojem će biti slad odimljen komadima drveta manuka koje raste na Novom Zelandu i Australiji. Uz uz bukvu i tahićansku vaniliju to bi trebalo dati neki poseban okus. S japanskim Kiuchijem napravit će pivo s voćem yuzu, navodno je to nešto sjajno za ljeto. I onda Mikkeler.

Normalno, ništa ne može biti normalno, s njima ide pivo inspirirano tajlandskim ledenim čajem gdje se kondenzirano mlijeko prelijeva preko crnog čaja. Da bi se taj okus dobio korišten je niz sastojaka od kojih je jedan tamarinda. Od Amera, s Averyjem će napraviti suho hmeljeno ječmeno vino, s Boneyard Beer double IPA, sa Saint Arnoldom je nešto originalnije, ide suho hmeljeni Berliner Weisse, a onda sa Surly Brewingom lager začinjen đumbirom i kajenskim paprom. The Bruery će sa Sierra Nevadom napraviti pivo koje bi trebalo podsjećati na sladoled od kupine, ali onda opet IPA s više naglaska na hmeljeve nego na gorčinu koju bi radili s Tree House Brewingom. Sve u svemu, nekako mi se kolaboracija s ne-amerikancima čini puno zanimljivijom. Pričekajmo, možda nešto od toga doleti i do nas u Europi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message