Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Sjajno Prvo viško pivo jednog od najboljih svjetskih pivara

Objava 06. srpnja 2016. 0 komentara 2400 prikaza
Vjerujem da će Prvo viško pivo iznenaditi a onda i privući mnoge
Vjerujem da će Prvo viško pivo iznenaditi a onda i privući mnoge
Dobili smo i prvi saison s hrvatskom etiketom

Konačno je stiglo! Kako je bilo najavljeno, doduše ne na ovom blogu, ali u mojim novinama, moći ćemo uživati u Prvom viškom pivu. Tvorac je nove hrvatske craft etikete nitko drugi nego čovjek koji je pokrenuo kultnu norvešku pivovaru Nøgne Ø. Kakva je to pivovara, dovoljno je pogledati na ratebeer, tamo marka iz norveškog grada Grimstada ima nekoliko pivi s ocjenom 100 ili u overall ili u style kategorijama u kombinaciji s ocjenama ne manjim od 97 u drugoj kategoriji. Rekao bih da je Dark Horizon najpoznatije od tih piva. Čini mi se da to govori dovoljno. Sam Jikiun štovan je kao čovjek koji je u norveško pivo donio okus a poznat je i kao beskompromisan pivar, kako već i znači puno ime Nøgne Ø – beskompromisna pivovara. Zanimljiva je stvar kako je Jikiun zapravo pilot i to mu je njegovo zanimanje omogućilo da se upozna s okusima američkih neovisnih pivara. I tako je s partnerom Gunnarom Wiigom 2002. godine stvorio Nøgne Ø odakle je izbacio prvu IPA-u, prvi brown ale, prvi porter i još puno drugih "prvih" pivi. Najveći utjecaj na njega, kako je isticao, imao je Dick Cantwell iz poznate američke pivvoare Elysian. No, prije otprilike dvije i pol godine, Kjetil i ekipa dobivaju ponudu koja se teško može odbiti te prodaju većinski udio Nøgne Ø velikom norveškom pivaru Hansa Borgu.

Razočaran novom poslovnom politikom, Kjetil Jikiun prodaje i svojih preostalih deset posto te seli na Kretu. Tamo kupuje vinograd ali ne prestaje se baviti pivima, osniva pivovaru Solo koja praktično u trenutku osvaja Kretu. Sada je Kjetil Jikiun sa svojim hrvatskim partnerima poželio istu priču ponoviti u Hrvatskoj, konkretno na otoku Visu. U tome će mu pomagati njegov poslovni partner Kjell Einar Karlsen, poznati hrvatski televizijski producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila te poznati viški vinar Damir Radica. Upravo jučer stigla je prva šarža koja je pripremljena u pivovari u norveškom gradu Arendahlu. To je pivovara koju Kjetil Jikiun i inače koristi za početak nekog projekta pa je tako i sada, no otvaranje prvog pogona na Visu a zatim i velike pivovare negdje na hrvatskom kopnu očekuje se za najmanje godinu dana. A radi se o pivima koja su, po mojem skromnom mišljenju, najbolja kada se radi o hrvatskim etiketama.

Stigla su tri stila, pale ale, saison i porter. Vještina i znanje uočavaju se odmah, iako na našem tržištu, znamo već, doista ima pale aleova, ovaj doista neće biti viška. Pripremljeno je s chinookom i centennialom gdje je chinook korišten i za suho hmeljenje u kojem se, kako kaže Kjetil, nije pretjerivalo. U čaši ćete dobiti pivo ponešto mutne narančaste boje, sa srednje debelom pjenom koja će brzo otvoriti put prema voćnim aromama koje će se izmjenjivati s borovinom. Okusi će ispratiti te arome uz još nešto hmeljnih ali i u pratnji gorčine koja će se pojačati pri suhom završetku. Ovaj je pale ale nešto alkoholniji, šest posto, no balans mu ne dopušta da se istakne. Kako ćete viški pale ale ispijati on će nuditi nešto novo, ovo pivo je sve samo nije jednolično.

Drugi je stil, dakle, zapravo prvi komercijalni saison s hrvatskom etiketom u stalnoj ponudi. I doista je sjajan, k tome vrlo poseban. Pripremljen je s hmeljevima Northern Brewer, Mosaic, Pioneer, Cascade i Hercules. Zanimljiv miks koji daje jedno ukusno pivo u kojem će se fino osjetiti začinski okusi i arome nakon kojih dolaze one voćne od kojih sam ponajprije osjetio limun pa onda i biljne. Standardne je svijetložute boje čija pjena neće previše dosađivati te će vam dopustiti da uživate u ovom doista sjajnom pivu. Iskusan pivopija u ovom će pivu pronaći kojekakvih okusa i vrlo vjerojatno nakon svake bočice otkriti i ponešto novo. Doista se radi o slojevima okusa u kombinaciji s gorčinom taman koliko je potrebno.

I na kraju porter. Doista, Zmajski porter još je najbolje hrvatsko pivo, no sada je dobio ozbiljnog konkurenta. Spravljen je od šest sladova te hmeljeva Magnum i Northern Brewer. Moram priznati, riječ je o vrhunskom porteru kod kojeg dobivate očekivano, arome kave i čokolade prije svega koje dolaze iznad deblje smeđe pjene. No, pitkost je glavni adut novog portera na našem tržištu gdje ga odlikuje stanovita mekoća, nije agresivan niti u jednom trenutku, ne znam, kao da je riječ o mlijeku. Okusima će se još pridodati karamela, još čokolade, pa slatkiša. Treba spomenuti da ima sedam posto alkohola no on se ne javlja u okusima ili mirisu. Odlično pivo u svakom pogledu. Cijene su 16 kuna za pale ale i saison, 17 kuna za porter u Magic Beer Roomu. Dalje ne želim komentirati ništa, naprosto ga probajte, isplatit će vam svaka kuna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.