Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Slovenska administracija omogućila je da odlični Bevog na kraju dobiju Austrijanci

Objava 22. travnja 2015. 0 komentara 762 prikaza
Paleta doista dobrih Bevogovih piva
Paleta doista dobrih Bevogovih piva
Slovenac Vasja otvorio je pivovaru u Austriji umjesto u rodnoj Sloveniji

Svaka craft pivovara ima neku svoju priču pa je tako i sa Bevogom smještenim u austrijskom Bad Radkersburgu, odnosno Radgoni. Vlasnik Vasja Golar imao je želju pivovaru sagraditi u Sloveniji, no niz administrativnih zapreka spriječio je da se milijun i pol eura vrijedna investicija ostvari s ove strane Mure. Golar je u sondiranje terena i ostale predradnje već bio uložio 25.000 eura, no garancije za redovitu opskrbu vodom nije mogao dobiti. Tko zna, možda je neku riječ imala i nacionalna Pivovara Laško. Bilo kako bilo, Austrijanci s kojima je sve dogovorio za neka četiri tjedna, dozvolili su mu da otvori pogon kapaciteta nekih 120 do 150 tisuća litara godišnje bez nekih većih problema. Samo ime, kao i imena svih piva koje kuha, Vasja je sam osmislio. Rezultat jesu neka doista odlična piva, sa zanimljivim vizualnim identitetom, njih pet da budemo precizni, nisam još probao sve, no složit ću se s kolegama pivopijama kako su svijetle bolji dio asortimana. Znači, uz Tak, Kramah (india pale ale), Deetz (hoppy kolsch za koji me uvjeravaju kako je najbolji u ponudi), tu su Baja (oatmeal stout) te Ond (smoked porter). I što bismo onda nego se koncentrriali na pale ale, koji i kod nas vole kuhati mnogi, a neki su s njim i napravili odličan posao, kao što već znamo.

Bevog Tak zaista je vrlo dobar pale ale, dobio je na Ratebeeru prosječnih 3.45 što je dosta dobro i po svemu to zaslužuje. Ima tijela, aromatično je, osjeti se citra, grejpfrut, sekundarni okusi također su ovdje, dakle sve što očekujemo od american pale alea ovdje je. Pa zašto onda gunđam, pitate se. Odgovor je nešto za što sam Bevog, koji je 2014. bio treći u Ratebeerovom izboru za najbolju novu pivovaru u konkurenciji njih 2600, nema nikakve krivnje, a to je cijena. Bevog Tak stoji više od 22 kune u domaćim dućanima, Vrutak ga, recimo, ima, pa kada ga usporedite sa Zmajskim, Varionicom ili Novom rundom, ta cijena definitivno nema opravdanja. To je velika šteta, jer radi se o doista dobro odrađenom pale aleu koji bih preporučio u svako doba dana i svakako ga trebate probati, no ova cijena dopušta tek da obogatite svoj pivski opus, a ne da redovitije uživate u proizvodima slovensko-austrijske pivovare. To, naravno, ne znači da se Bevogovim pivima nećemo baviti i dalje na ovom blogu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.