Blogosfera Volim pivu

Spomenik Chucku Norrisu podigli u posljednjem kafiću u gradu – priča o craftu i urbanoj kulturi

Chuck je dobio svoj spomenik. Zlatne je boje. I na kotačima. Jer, ako opet zazimi ili sunce bude prejako da zlato apšisa, Chuck će otaljigati u interijer
Objava 11. ožujka 2018. 2 komentara 1822 prikaza
Siniša Labrović i Nenad Stipanić s Chuckom Norrisom     Photo by : Robert Anić / Pixsell
Siniša Labrović i Nenad Stipanić s Chuckom Norrisom Photo by : Robert Anić / Pixsell
Posljednji kafić u gradu unikatna je lokacija gradske kulture

Dakle, jučer se navršilo 78 godina otkako je Chuck Norris rodio sam sebe. Posljednji kafić u gradu, jer dalje je Velika Gorica, odao je velikom majstoru borilačkih vještina posebnu počast – Chuck je dobio svoj spomenik. Zlatne je boje. I na kotačima. Jer, ako opet zazimi ili sunce bude prejako da zlato apšisa, Chuck će otaljigati u interijer. A Norris je, tako se zove kafić na granici Zaprudskog otoka i Sloboštine, uređen kako bi to uredio i sam Chuck. Američki motivi, svega tu ima, od Građanskog rata pa preko Prohujalo s vihorom i Djanga, Charliea Chaplina, Babea Rutha i Johna Dillingera, svakoga će uvjeriti da su na pravom mjestu. Ali, Norris Cafe je i posljednji craft bar u gradu Zagrebu! Frontman je Norrisa Saša Čubrilo dokazao kako se i na ovoj lokaciji Bogu iza štucni može raditi s craftom. Tog petka, dok se čekao Chuckov rođendan, mogli ste popiti novo Primariusovo pivo, india pale ale Katapult ili još jednom probati njegov amber ale Zornjak. Ili naprosto nastaviti s Novom rundom ili Zeppelinom koji su tamo u ponudi (još je i Paulaner na raspolaganju plus nekoliko etiketa u bocama). Pojavila se tamo i majica zanimljiva sadržaja – Chuck Norris correcting people since 1940. sa stiliziranim likom najpoznatijeg teksaškog rendžera.

Iako je Norris jedino mjesto u tom dijelu grada koje drži craft na, čini mi se, šest točionika, ima još razloga zašto tamo doći. Svakog petka uz naša zanatska piva možete biti dijelom urbanog kulturnog programa koji osmišljava vjerojatno najbolji urbanokulturni promotor Kruno Lokotar. Pa je tako bilo i ovog petka gdje sam ja dobio priliku upoznati se s jednim već gotovo zaboravljenim kulturnim izričajem, pričanjem pripovijetke. Samo što su se ovoga puta pričale nešto drugačije pripovijetke, sa stanovitim pomakom. Znani performer Siniša Labrović ispričao je priču iz svoje mladosti (valjda) u kojoj on nešto dobiva batine, pa onda on prebije neku susjedu, pa dira po onim dijelovima tijela, pa nešto još, tako nekako. Ali dovoljno da me zadrži uz čašu mimo roka koji sam si zadao! I onda još, uslijedio je Nenad Stipanić, inače nagrađivani pisac romana odjeven onako 'chuckovski' u kožnu jaknu s podugačkim resicama. On je opisao događaj sa serviserom u njegovom stanu s kojim otkriva neobičnu zajedničku točku – naklonost omiljenom trashu jugoslavenskog izdavaštva, ninja romanima i magazinima u kojima je, kao i u svemu drugome onog doba, neizbježna doza seksa, tradicionalnog liječenja i kuhanja. Zato smo tada vjerojatno i bili malo veseliji. Sjajno je to bilo, uslijedili su stand up komičari, OK nije to lak zanat pokazalo se i tada.

Uvod je u sve bilo predstavljanje Primarijusovog Katapulta od strane njegovog partnera i kuma Brune, nije loše, treba otići i probati, zašto ne baš u Norris. Dakako, nije mi ovo bilo prvi puta da sam sudjelovao u ovakvoj večeri u Norrisu. Škicnite na njihov fejsbuk i provjerite kada svira Zvonimir Ćosić, uz njega će se vjerojatno pojaviti i neki potpuno nepoznati glazbenici, često tu ima zbilja nevjerojatnih talenata, osjeti se da glazba odnese te ljude nekamo drugdje od svakodnevice. Kao i njihove slušatelje. Sjetit će se mnogi kako je Norris bio i domaćinom Spikigina s nizom istaknutih govornika. To je ta formula, urbana kultura i craft idu zajedno, u osnovi su to dvije hedonističke discipline koje se i nadopunjuju.

  • tafevuke:

    Titi ???......Franjo Tudman, Zdravko Mustac i Josip Perkovic – bili su clanovi Saveza komunista Jugoslavije. Perkovic i i i Mustac su bili celnici UDB-e. Franjo Tudman je bio general Jugoslavenske narodne armije (nacelnik kadrovske službe) i suradnik UDB-e i KOS-a ... prikaži još! ...Franjo Tudman, osnivac HDZ-a, partizan, komunista, Titov general.... . Josip Boljkovac, osnivac HDZ-a, partizan, komunista, udbaš,.. . Josip Manolic, osnivac HDZ-a, partizan, komunista, udbaš,.......................... Luka Bebic. osnivac HDZ-a, komunista, partijski dužnosnik........ Ivan Jarnjak, osnivac HDZ-a, komunista, partijski sekretar....................... Gojko Šušak, osnivac HDZ-a, udbaški suradnik----... . Tomislav Karamarko, osnivac HDZ-a, udbaški suradnik................. Branko Vukelic, komunista..............Marina Matulic-Drolpulic, komunista......... Vladimir Šeks, osnivac HDZ-a, komunista.....Samo u razdoblju kraj 1989. i ožujak 1990......... 27.000 clanova nekadašnjeg Saveza komunista Hrvatska prelazi u HDZ. Do kraja godine broj enormno raste – još 70.000 ljudi prelazi u HDZ

  • Bosko:

    Židovi se klanjali zlatnom teletu komunisti Titi Hrvati Chuck Norrisu