Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što je to craft

Objava 23. veljače 2015. 5 komentara 21000 prikaza
3. hrvatsko homebrew prvenstvo 2014. - u dobrom društvu na natjecanju (Foto: Goran Jakus/PIXSELL)
3. hrvatsko homebrew prvenstvo 2014. - u dobrom društvu na natjecanju (Foto: Goran Jakus/PIXSELL)
Autor u dobrom društvu na natjecanju

Oduvijek sam pio pivu. Kao, vjerujem, i većini vas, prvu sam alkoholnu veselicu doživio uz Žuju. Velebitsku i Vukovarsku doživio sam kao prosvjetljenje, prvi susret sa specijalnim pivama kao blagoslov, a prvog se puta u Munchen jedva se i sjećam obzirom da sam cijelo vrijeme bio u transu! Svi volimo pivu, među deset smo njezinih najvećih nacija potrošača, ali i učimo i to ubrzano.

Nikada u Hrvatskoj nije bio takav izbor, nikada se o pivi nije trebalo toliko znati. Zato, nakon podužeg nagovaranja nekoliko prijatelja, odlučio sam otvoriti ovaj, koliko znam, prvi pivski blog u Hrvatskoj jer mislim da draga hmeljuša to zaslužuje!

Ovaj blog nije namijenjen samo štovateljima craft scene u Hrvatskoj i članovima te ubrzano bujajuće zajednice. Namijenjen je svima, jer mislim da se teško može pronaći netko tko barem jednom u životu nije probao taj napitak. Pisat će se o svemu što se tiče pive na popularan način, takav da iz ovog bloga ponešto mogu naučiti i oni koji su pivu do sada doživljavali tek kao accessoire.

Za mene, piva je više od toga, ona doista spada u vrh ponude prehrambenih artikala. Ima različitih vrsta, stilova, sve to ćemo pokušati i objasniti na način prihvatljiv svakome. Povremeno bit će tu i nešto hrane, ali ponajprije tekstova koji će vam pomoći da u pivi uživate više nego do sada, da lakše odaberete nešto za sebe, tko zna, možda i da pokušate pivu napraviti sami. Zaista mi je drago, gotovo da sam ponosan, što sam u posljednjih godina aktivno sudjelovao u promociji hrvatske craft scene koja je pivu izdigla iz gajbe i podigla na vitrine i police najboljih dućana, restorana i kafića.

Lijepo je bilo gledati munjevit uspon Zmajske, nevjerojatnu atmosferu na natjecanjima i konvencijama homebrewera. To ne znači da nećemo pisati i o lagerašima. Zašto ne, nije ni kod njih sve tako sivo, a posljednja događanja uvjerila su me kako su i oni shvatili da se prosječnom „teretnom“ može učiniti eto toliko kao i do sada, i ne puno više od toga.

Pivska je industrija jedna od najmoćnijih na svijetu, i s pravom, riječ je zaista o najpopularnijem napitku na kugli zemaljskoj. Nešto je magično u toj pjeni, a kad probate i pokoji stil shvatit ćete da je piva puno više od cuge koja dobro ide uz tekmu. 

Što je to craft?

Dakle, u hrvatskoj je na snazi craft revolucija. I to već poduže vrijeme, intenzivno zadnjih par godina. Ali, što je to uopće craft, ima li to točnu definiciju? Pa ne baš. Sama riječ "craft" bliska je riječi "vještina" pa slobodno možemo reći kako se radi o vještini pravljenja pive. Ipak, u kontekstu pokreta koji je sada i u Hrvatskoj prilično jak, radi se o pivaru koji je u usporedbi s korporativnim pivarstvom malen, prije svega po godišnjoj količini pive koju proizvodi.

Craft pivar je i nezavisan, znači u vlasništvu u pravilu nema komercijalnog interesa, ali i tradicionalan, svoje pivo radi po tradicionalnim ili inovativnim receptima. Odmah se vidi da će svaka craft pivovara imati ponešto drugačije viđenje onog što radi, ali u osnovi svi se razumiju, te su pive originalne, često i unikatne, prava je riječ za njih ona koju ćete često i čuti – specijalne.

Craft pive opisuju se kao čisto zadovoljstvo, autentični osjećaj koji se čuva i pri pijenju kojih se nastoji da on traje što dulje. Pravljenje craft pive traži maksimalnu kreativnost ali i pedantnost u pripremi. Takve pive pojačat će doživljaj hrane uz koju se serviraju, a nerijetko će i same poslužiti kao sastojak u kuhanju. Ipak, proizvodnju craft pive bilo bi pretjerano nazvati skupom, ali u svakom slučaju skupljoj od klasičnog lagera, dakle velikoserijskih korporativnih piva, prije svega zbog cijene sastojaka.

Kvaliteta kod craft pive nema alternativu, kreativnost u proizvodnji često košta i bačenih šarži. I tako je to od 70-tih godina prošlog stoljeća kada se izraz "craft" i pojavio po prvi puta. No, ne u Americi niti u Njemačkoj, već u Velikoj Britaniji. Izraz je jedno, a pristup drugo, pa tako Amerikanci, čija se zemlja ipak smatra domovinom ovakvog načina spravljanja popularnog napitka, duguju svoje znanje doseljenim Nijemcima.

Što zbog ekonomske krize, što zbog dva rata njemačke su pivovare na američkom tlu polako prelazile u ruke samih Amerikanaca te će se od njih i formirati pokret nezavisnog pivarstva, negdje do kraja 60-tih.

Kada čujete izraz "mikropivovara", to se doista ne mora odnositi na veličinu već prije na taj pristup. Takve pivovare u Hrvatskoj postoje praktično od njezina stvaranja, a u posljednje vrijeme otvorile su se i neke nove od kojih ćemo svakoj posvetiti nekoliko redaka ovog bloga.

  • Jednakost:

    Od kad su postale popularne mikropivnice ne pijem vise sranj*a od piva. U pocetku mi se ipa-e nisu nesto posebno svidjale, vise sam volio sam portere i stoute, ali danas su mi IPA-e zakon. Trebalo je malo vremena da se navikne na ukus.

  • unregistered:

    Od HR Craft privovara, Zmajska i Nova Runda su tu vec godinu dana, a ekipa s Nove Runde ima blog o pivi vec neko vrijeme...

  • Zvonko60:

    Ak je pil piva prije trideset godina kao mali onda znam da ništa nezna