Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj tjedan – 5th Element Foreign Extra Stout 4.2, najbolje pivo do sada iz popularne daruvarske linije

Kod daruvarskog Foreign Extra Stouta to je 7,5 posto a tu je i osnovni razlog zašto se to pivo tako zove. Foreign Extra Stout je negdje između klasičnog stouta i imperiala kada se o alkoholu radi i to je najjednostavniji način kako opisati pivo koje je tako označeno
Objava 20. prosinca 2017. 0 komentara 504 prikaza
Odličan stout za ove zimske dane koji će sjajno pokriti praznični period
Odličan stout za ove zimske dane koji će sjajno pokriti praznični period
Sada u nas ima doista cijeli niz odličnih tamnih piva

Gotovo je nevjerojatno u kako je kratkom roku svoje mjesto na tržištu osvojila 5th Element ABA. Većina mojih prijatelja koji su probali onu prvu šaržu i danas će rado poseći za american blonde aleom iz Daruvara. A redom se ne radi o pivskim poznavateljima, čak rijetko i o entuzijastima, već naprosto o ljudima koji vole popiti, a kad piju vole piti malo kvalitetnije. Iako je ta prva šarža i dalje najbolja do sada, i dalje se ABA pije, broj se mjesta gdje je možete pronaći povećao, a pakiranje od pola litre čini je jednim od best buyjeva, pogotovo na mjestima u Zagrebu gdje je možete pronaći i po 16 kuna. Nakon ABA-e u liniji 5th Element pojavio se BART, daruvarska inačica baltic portera koji zadovoljava većinu zahtjeva tog stila, no pitanje je ima li ovdje dovoljno publike za takvo pivo. Pa LeLa koja je, eto, LeLa, pa je došla Imperial IPA koja je stekla svoje poklonike, pa GerWeiss koji je pšenično pivo za po doma i uz tekmu i sada Foreign Extra Stout 4.2. Za mene, onako sveukupno, najuspjelije pivo linije 5th Element iako vjerojatno čisto zbog tradicijskih i tehničkih razloga neće u popularnosti nadmašiti ABA-u. Tamna piva još se u nas 'hvataju' kod šire publike, iako im raste popularnost, kao i visoki udjeli alkohola. Kod daruvarskog Foreign Extra Stouta to je 7,5 posto a tu je i osnovni razlog zašto se to pivo tako zove. Foreign Extra Stout je negdje između klasičnog stouta i imperiala kada se o alkoholu radi i to je najjednostavniji način kako opisati pivo koje je tako označeno. Lijepo izgleda u čaši, izrazito tamno smeđe pivo s debelom smeđom pjenom skriva arome u kojima se ponajprije ističu kava i čokolada, pa onda tamno voće što je također neko obilježje piva ovakvog stila. U okusu se više drži gorčine koju mu pruža prženi slad pored kojega će teći okusi čokolade i karamele, prženog slada, no istodobno je sve vrlo pitko sa suhim završetkom. Alkohol se osjeća slabo iako pivo dobro zagrije, pogotovo nakon što popijete cijelih pola litre. Razlozi svemu tome leže u deset sladova i tri hmelja koji su korišteni za ovaj stout. Iznimno zanimljivo i jako dobro pogođeno pivo. Za mene možda malo više tijela, no pitanje je bih li u tom slučaju mijenjao pitkost. Za ponajbolje pivo iz linije treba i izdvojiti nešto više, u Magic Beer Roomu je 19 kuna. Odličan izbor za ove niske temperature koji vam može pokriti ovaj praznični period. Za kraj, možda se pitate i čemu brojka 4.2 u imenu. Znači four two na engleskom, pola litre ovakvog piva doista bi moglo dostajati za dvoje. Ili možda ne?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.